Mujahadah Al-Quran ~ Ingatan Buatku

June 6, 2011 at 9:33 am | Posted in Cetusan Pemikiran, Renungan | 1 Comment

“Akak, ana rasa macam malas sangat nak mengaji kat Darul Quran ni… Macam mana ni?”

“Biasa la tu. Tapi kalau malas tu yang susah nak atasi tu.. Hehe, just fikir waktu ni je aku dengan al-Quran. Nanti, lepas habis 1 1/2 tahun, susah untuk cari masa nak iadah, banyak masa untuk tanggungan dunia yang lain… Baca al-ma’thurat yang Allahumma inni ‘auzubika minal hammi wal hazan dan seterusnya…”

SMS  kakak seniorku semenjak dari SRI, SMI Al-Amin (G 13) sehinggalah di Darul Quran (Gen 9) itu masih kusimpan di Inbox ku sehingga sekarang.

Kini, setelah setahun setengah di Darul Quran telah kutamatkan, aku mengakui mujahadah untuk iadah al-Quran di luar biah al-Quran itu seribu kali lebih sukar!

Tak akan ada siapa-siapa nak betul-betul PAKSA kita mengaji (kelas tasmi’, ustazah, pointer, etc…etc…), melainkan atas kehendak, kefahaman, dan kesedaran diri sendiri.

Dan aku akui, ketiadaan paksaan itu seringkali menyebabkan aku lalai, alpa, malas, dan segala yang sewaktu dengannya. Nauzubillahi min zalik.

Quran yang aku gunakan sepanjang kehidupanku di DQ. Di atasnya ada kunukilkan azamku. Semoga azam itu kekal ternukil dalam kehidupanku, Amin.

Jadual Iadah Sem 2 @ Ramadhan.~

Jadual lagi~ Heh, rindu saat-saat ini!

Tempat paling seronok + mahsyuk untuk iadah. Serius.

Pesan ustaz tahfizku di SMIAA:

Sekali kamu hafal Quran, bermakna selama-lamanya kamu bertanggungjawab dan prlu berusaha untuk memelihara hafalan kamu.
Cebur apa-apa karier sekalipun, tak kisahlah sebagai doktor ke, architect ke, engineer ke, accountant ke, tapi, jadikanlah karier sebagai al-HAFIZ itu yang UTAMA. Kerna nanti di akhirat kelak, Allah bukan hendak melihat sijil ACCA ke apa ke, tapi, Allah akan melihat Quran yang kamu bawa, berserta peranan yang kamu mainkan sebagai huffaz.

 

 

Buat diriku (& mereka yang memilih untuk berada di jalan ini)…

Iadahlah, murajaahlah, mengulanglah, kerana ia telah ditaklifkan dan diwajibkan buat kita. Wajib, bermakna kita tidak punya pilihan untuk culas, malas, dsbnya.
Andai kita rasa lemah, yakinlah Allah menilai kita pada mujahadah. Hasil – kita ingat Quran ataupun tidak, itu Allah yang akan takdirkan. Perlu juga diingat, Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu sehingga mereka mengubahnya sendiri.

Alla the best Azlina. Allahu Yusahhiluki, Amin.

Advertisements

Hikmah & Hemah – Wajib bagi Pendakwah

May 27, 2011 at 9:15 am | Posted in Cetusan Pemikiran, Renungan | 1 Comment
Tags: , ,

Tersebutlah sebuah kisah di antara dua cucu Rasulullah, Saidina Hassan dan Hussin…

Alkisahnya begini, di suatu ketika, dua orang cucu Rasulullah yang amat tersohor lagi terbilang itu mengambil wudhu’ bersama-sama di suatu tempat. Ketika itu mereka masih kecil. Tiba-tiba, datang seseorang yang sudah berumur mengambil wudhu’ di kawasan yang sama. Nak dijadikan cerita, wudhu’ orang tua tersebut agak kurang sempurna. Hassan dan Hussin kebingungan memikirkan bagaimana harus ditegurnya perbuatan tersebut. Lalu mereka mengambil keputusan untuk bertanding wudhu’ siapakah yang paling sempurna, dengan menjadikan orang tua tersebut sebagai hakim. Akhirnya, orang tua tersebut perasan yang sebenarnya wudhu’ dialah yang tidak sempurna.

Sangat berhikmahkan Hassan dan Hussin menegur?

Tidak ada perasaan yang tersinggung,  maruah yang tercalar, aib yang terbuka… Masing-masing dapat menerima dengan positif.

“Serulah manusia ke jalan tuhanmu dengan hikmah dan pelajaran yang baik…”

(An-Nahl:125)

Persoalan hikmah dan hemah ditekan dalam al-Quran, menunjukkan bahawa ia sangat dititik beratkan dalam Islam.

Dalam kita berdakwah, melaksanakan amar maaruf nahi munkar, sejauh mana hikmah dan hemah ini diaplikasikan dalam kehidupan kita? Kadang-kadang, sebagai generasi muda yang sangat kuat didorong oleh emosi serta semangat, bak kata orang tua-tua, berdarah panas, kita sering terlepas pandang persoalan adab ini. Umar at-Timilsani sering berpesan,

“Hikmah Asy-Syuyukh, fi hamasati As-Syabab”

yang bermaksud “Hikmah orang tua, berada dalam semangat orang muda.”

Kecenderungan untuk Merungut, Bukan Memulakan.

Status kawan-kawan aku kat FB ni merepek-repek. Tak membina langsung.
Daripada kita asyik merungut tanda tak meredhai perbuatan tersebut, mengapa tidak kita yang memulakan biah yang solehah (status yang islami, comment yang membina, chat benda yang bermanfaat buat umat) di FB kita?

Posting dalam blog (yang di share ramai-ramai) atau group FB ni merapu-rapu. Tak langsung menonjolkan keizzahan sebagai duat ataupun huffaz.
Daripada kita asyik mengomen tak habis-habis, mengapa tidak kita yang post benda-benda yang kita rasakan bermanfaat? Mengapa tidak kita yang mencetuskan?

Sematkanlah dalam diri kita, kalau kita lihat sesuatu yang tidak cocok di mata, kita yang perlu mengubahnya, bukan setakat merungut dan mengomen-ngomen di belakang. Kita yang perlu mulakan. TEGURAN DAN TINDAKAN PERLU SEIRING.

Kadang-kadang, kita lebih cenderung untuk menegur individu yang kita rasakan bersalah secara terang-terangan. Adakalanya teguran itu kasar bunyinya, tapi kita tidak perasan. Kita kurang berfikir tentang implikasi daripada tindakan yang kita lakukan. Kita sering menganggap semua orang “tidak ada perasaan”. Tidak dinafikan, teguran itu suatu keperluan, namun hikmah dan hemah itu satu kemestian. Sifat menghormati madu’ tidak boleh diketepikan. Perlu juga diingat, manusia itu fitrahnya amat menyukai kelembutan.

Daripada kita asyik mengatakan itu salah, ini tidak betul, yang ini lagha, “huffaz tak sepatutnya begitu”, “hampa ni dok mengaghot apa? ” lagi elok kalau kita yang tunjukkan caranya. Kita yang mulakan. Tunjukkan yang tak lagha tu bagaimana, yang tak mengarut tu macam mana. Be proactive. Madu’ yang ditegur akan faham sendiri, InsyaAllah.

Oh lagi satu, dalam kita menegur (terutamanya di blog dan chatbox, FB dan terang-terangan kita kenal siapa orangnya) tonjolkan sahaja identiti kita. Jangan berselindung di sebalik nama. InsyaAllah, kalau kita kenal siapa orang yang  prihatin untuk membetulkan kita yang sudah terbengkok ini, izzah teguran itu lebih terasa. Kita juga lebih terasa bertanggungjawab dengan setiap patah kata yang kita nukilkan.

Duhai Daie, jangan sesekali kita memandang enteng isu hikmah ini. Penerimaan masyarakat terhadap dakwah kita sangat bergantung dengan cara kita menzahirkannya kepada mereka. Sekiranya kurang berhikmah, percayalah, diri daie dan apa yang disampaikannya akan terfitnah.

Sebab itulah Allah selalu menggunakan ungkapan “Inna Allaha ‘Alimun Hakim”. Tidak semua orang yang berilmu itu bijaksana.

Mungkin ini sahaja yang kita hendak luahkan pada sahabat kita, namun, caranya perlu berhikmah agar teguran itu mampu melekap dalam jiwanya.

Renungan bersama buat diri aku terutamanya…

p/s: Ini hanya pandangan, terbuka kepada perbincangan.

Of Tarbiyyah and “Baju”

May 25, 2011 at 7:46 pm | Posted in Cetusan Pemikiran, Renungan, Sekolahku | Leave a comment
Tags: , , , ,

“Who is better in speech than one who calls men to Allah, work righteousness, and says, ‘verily, I am of those who are Muslims.”

[Fussilat : 33]

Tarbiyyah. According to Understanding Islam subject that we learnt through our three semesters in DQ, the root word for it is (Rabba, Yurabbi, Tarbiyyah) which means to cultivate, to nurture, to teach, etc.. etc.. (Haha, i’m really miss my sweet memory of learning UI in the SMN Audi)

When talking about tarbiyyah, I really remembered the moments in DQ where I began to understand the concept of it.

As an alumni of SMIAAG, people especially seniors in DQ do expect “something” from me. Sadly, I was not as what they expected. The “too condusive” environment in my beloved secondary school make me take the tarbiyyah that I received there for granted. Huhu, until now, I am still regret about this.

In DQ, I learnt that why we should choose a “baju” for us to wear in order for us to serve Islam. In my personal opinion, we should not read the idea of amal jamaie and only associate it with well-known jemaah like PAS, IKRAM, ISMA, HALUAN, and so on and start to label others who does not give wala’ or intima’  to any of those jemaah as ‘tak buat amal jamaie, tak bekerja untuk Islam‘. For me, amal jamaie is really flexible. If we devote ourselves to the society and do something regarding our deen, it is also can be considered as amal jamaie. Don’t label others as Allah is the only one who can judge us. As a muslim, we should choose the best type of amal jamaie that suite ourselves and with it, we can serve Islam the best.

In DQ, I learnt that there are many types of baju with different fashions and colours. At first glance, you will see that each of it is different from others. Actually, if we analyze it deeper, then we can see that all jemaah has the same objective, but the ways to achieve the objective are different. Hence, due to the differences in it, we tend to feel too proud (izzah) with our baju (in other word is taksub) and we become fanatic of our own baju. This situation is unhealthy. We should implement the concept of sinergy and salamatus sodri  in this situation. In my own opinion, we should feel izzah towards our baju, but not taksub.

In DQ, I learnt that in order to choose the baju, we should choose the one that with it, we feel that we are closer to Allah. With it also, we can give the best for Islam. Choose the one that we think that the method of dakwah is based on Quran and Sunnah and is the closest to Sirah Nabawiyyah. Actually, it depends on how we view it. It’s our own ijtihad and our personal perception about truth. None of us can claim that their “baju” is the most true, most pure, etc..etc.. Later, Allah will choose who he wants to declare as the winner. The most important thing that we should do now is to try to strive our best for the ummah.

To all Akhawat DQ (diploma, sem 1, dan sem 3) good luck and try to strive harder in the future. If  ‘they’ can do it, why we can’t? I’m really sorry because I realized that we should do some changes a bit late. Actually, it was very very late. I really hope for the changes to happen. InsyaAllah, my prayers will always there for you.

To others, I really hope that whatever happen after this, we can still manage our ukhuwwah well. Whatever baju we wear, we are still working for the same purpose. We are still being the architect of Islam. If we start to feel taksub with our baju, then remember, in the principle of ukhuwwah, which ithar as the highest degree of it,  and salamatus sodri  as the lowest level, we should not become selfish to think that ours is the best. Respect each other. Act islamically and professionally in facing the differences among us. Wallahu A’alam.

p/s: This is only my personal opinion. It is up to you, wheather to accept it or not.

Pilihan-Medic? InsyaAllah

May 12, 2011 at 4:49 pm | Posted in Cetusan Pemikiran, Citra Kehidupan, Imtihan, Sekolahku | 1 Comment

Alhamdulillah.. Blog ini akhirnya diupdate setelah hampir setengah tahun aku mengabaikan blog yang kubina sejak akhir tingkatan 3 ini. Lebih bernostalgia, aku mengupdate blog ini dari komputer di Smartlab, Darul Quran kampus pengajian yang bakal aku tinggalkan dalam tempoh beberapa hari sahaja lagi, InsyaAllah. Ketika ini, kami sedang menunggu offer letter daripada UIAM siap di download…

Jujur, aku agak teruja nak menunggu offer letter tersebut. Aku rasa, offer letter itu akan mengubah perjalanan masa depan hidupku.

Bagi aku, dalam process aku nak decide nak ambil kos apa di UIAM, banyak tarbiah yang aku dapat secara direct daripada Allah. Allah ajar aku, bukan semua benda aku dapat buat dalam satu masa yang sama. Pada mulanya, aku agak berbelah bahagi sama ada nak ambil Medic ataupun Accountancy. Dilema ini aku rasa sedari akhir Tingkatan 3 lagi. Kegagalan aku membuat pilihan untuk diri sendiri membuatkan aku decide untuk mengambil kesemua subjek yang melibatkan kedua-dua bidang ini. Namun, tidak selamanya aku boleh buat keputusan macam tu. Tiba masanya, aku TETAP perlu membuat pilihan. Daripada inilah, keserabutan segala keserabutan mula datang memeningkan kepala. Ditambah lagi dengan keserabutan untuk prepare imtihan 30 juzu’.

Dulu, apabila result SPM diterima, aku tiba-tiba decide untuk ambil Accountancy. Meniru jejak Mak, hehe. Sebenarnya, lebih tepat, aku agak tak yakin untuk ambil Medic memandangkan result Bio aku lah satu-satunya yang ganjil dalam slip keputusan tersebut.

Masa terus berlalu. Alhamdulillah, aku tetap teguh dengan pengajianku di Darul Quran (dan InsyaAllah, aku merasakan itulah yang terbaik buat diriku) walaupun keinginan untuk melanjutkan pelajaran di luar negara agak meluap-luap. InsyaAllah, aku yakin, percaturan Allah itu yang terbaik buat diriku. Hehe, kalau ada rezeki, bila-bila nanti, terbanglah… InsyaAllah.

Lama kelamaan, bila usiapun menginjak 19 (hakikatnya, belum pun cecah angka tu), aku kembali terfikir untuk mengambil Medic. Berbekalkan istikharah dan tawakkal kepada Allah, aku menghantar borang untuk menukar kursus..

Sahabat sahabiah dan semua pengunjung Ana Mukminah, mohon tembakan doa dari semua. Aku takut sangat, mula-mula masuk Matrik nanti, aku ada rasa regret dengan bidang yang kupilih ini. Nauzubillah. Aku juga takut sangat dengan cabaran belajar dan cabaran kerja yang bakal kutempuh nanti.

Aku pernah tanya kak Izzah Che Hasyim, akak dulu tak takut ke ambil Dentistry? Dengan gaya penuh rilek, dia kata, “jangan takut, ramai je yang berjaya. Percaya pada diri sendiri dan kuatkan tawakkal pada Allah. Kita ada Allah!”

“Susah kan nak decide future ni… Kita tak tahu kat mana kebolehan, minat dan kecenderungan kita. Hakikatnya, semua tu adalah rahsia Allah..”
“Tawakkal… Allah knows the best! Be the best in everything we do. Strive for the Ummah!”

Doakan diri ini…

p/s:  Heh, buang masa je pergi smart lab ni. Offer letter sampai ke habis post ni pun tak dapat nak download lagi.
Kepada adik-adik G4squared SMIAAG yang ke IIUM PJ, insyaAllah, kita bertemu di sana~
Tinggal lagi 4 hari nak imtihan syafawi dan tahriri 30 juzu’. Doakan saya najah…

Perang

June 18, 2010 at 12:23 am | Posted in Cetusan Pemikiran, Renungan | Leave a comment
Tags: , ,

Pernah suatu ketika, saat ana masih kecil-kecil lagi, ana pernah dilanda rasa kesal yang amat sangat, mengapa Malaysia tidak diserang secara fizikal oleh negara kuffar. Seingat ana, antara kezaliman yang melanda umat Islam yang mula-mula menarik perhatian ana ialah peristiwa penindasan umat Islam di Kosovo. Waktu itu, ana masih berada di darjah 1. Gambar-gambar umat Islam yang syahid dibunuh menjadi bahan tatapan ana. Ketika itu, mula terdetik di hati ana, betapa beruntungnya mereka kerana dapat merasai nikmat gugur sebagai syuhada’! Masuk ke syurga tanpa hisab, bidadari-bidadari yang sedia menanti… Subhanallah, betapa beruntungnya para syuhada’ yang telah menginfakkan jiwanya buat Islam.!

Apabila usia ana terus meningkat, pemikiran ana juga turut berubah. Ana mula faham mengapa Allah tidak mentakdirkan kita di Malaysia untuk berperang dengan kuffar secara terang-terangan. Kita masih belum cukup kuat. Hakikatnya, kita semua sedang berperang dengan kuffar. Peperangan fikiran sedang berlangsung dengan rancaknya. Impaknya sememangnya dahsyat. Susah untuk dikawal. Bom-bom halus yang dilemparkan susah untuk dikesan, kecuali oleh insan-insan yang menilai sesuatu dengan mata hatinya. Andai berjaya dikesan pun, ramai yang sukar untuk mengelakkannya.

Ambil contoh negara Mesir, negara yang cukup terkenal dengan keilmuannya melalui Universiti al-Azhar, namun dalam masa yang sama, juga terkenal dengan kekejamannya terhadap aktivis Ikhwanul Muslimin, kebusukan pemerintah-pemerintahnya, keakrabannya yang luar biasa dengan Israel, dan pelbagai perkara yang pelik-pelik lagi. Apabila meletusnya Perang 6 hari pada 5-10 Jun 1967, mengapa pakatan Arab yang jauh lebih ramai daripada Israel mampu kalah dengan mudahnya? Mengapa pakatan Arab yang ketika itu dibekalkan dengan senjata moden dari Rusia akhirnya lumpuh dalam masa 6 hari? Mengapa dalam banyak-banyak pertempuran yang berlaku, hanya Sinai mampu dirampas kembali daripada Israel? Bukankah Allah telah menjanjikan kemenangan buat umat Islam?

Ayuh kita lihat keadaan tentera Islam yang menyertai peperangan ini. Kebanyakan tentera Islam berasal dari Mesir. Bagaimana keadaan majoriti umat Islam pada ketika itu? Di bawah pimpinan presiden Gamal Abd Nasser, kebanyakan umat Islam Mesir telah lari jauh daripada agama. Gamal diagung-agungkan, Islam ditinggalkan. Pemimpin-pemimpin IM ditangkap dan diseksa di dalam penjara. Tentera Islam sudah terlalu leka. Tahajjud tiada. Semuanya cintakan dunia. Malahan ada yang menyertai perang demi kemuliaan Gamal Abd Nasser. Malamnya dihidupkan dengan konsert-konsert nyanyian dan tarian, disulami dengan tegukan-tegukan arak. Majoritinya bangkit lewat pada siang harinya. Subuhnya entah ke mana. Sehinggakan tentera yang telah hilang arah tujuan ini dikalahkan dengan mudahnya apabila Israel menyerang mereka pada waktu pagi. Ketika itu, tentera Islam langsung tidak bersedia. Kebanyakannya sedang bercanda sambil menimati sarapan pagi.

Mengapa Sinai berjaya dirampas kembali? Jawapannya mudah sahaja. Ketika itu, tentera Islam yang menjaga kawasan tersebut merupakan insan-insan yang telah melalui tarbiah IM. Menegakkan kalimah Allah adalah cita-cita mereka. Syahid adalah impian mereka. Subhanallah, Allah benar-benar menolong hamba-hambanya yang memberikan sepenuh ketaatan kepadaNya. Sinai berjaya dirampas daripada penguasaan Israel. Andai dilihat daripada segi bilangan dan kelengkapan, tentera Islam tidaklah seberapa. Namun, jangan dilupa, sebagai umat Islam, kita ada banyak senjata halimunan – doa, tahajud, solat, puasa, quran, dan sebagainya.

Oleh itu, andai kita benar-benar impikan syahid fi sabilillah, ubahlah diri kita dulu. Insan yang macam kita ini, andai dihantar ke Palestin pun, belum tentu lulus untuk menjadi mujahidin di sana. Hanya insan yang benar-benar jelas kefahamannya sahaja diangkat menjadi mujahidin. Andai yang kecil-kecil seperti boikot dan menjauhi agenda Yahudi pun tidak mampu untuk kita laksanakan, hemm… Satu persoalan untuk kita sama-sama renung dan fikirkan!

Cuti Mid Sem DQ

March 8, 2010 at 11:08 am | Posted in Cetusan Pemikiran, Renungan, Sekolahku | 2 Comments
Tags: ,

Alhamdulillah, akhirnya, Allah masih mempertemukanku dengan cuti mid sem selama seminggu. Pulang ke rumah, Ya Allah, rasa seronoknya sememangnya meluap-luap. Gembira kerana dapat bertemu dengan keluarga tercinta. Gembira juga kerana setidak-tidaknya dapatlah juga menghilangkan stress semasa di Darul Quran.

Suasana di Darul Quran, kalau dilihat secara fizikalnya sememangnya mendamaikan dan menenangkan. Namun, hakikatnya hidup di sana memang stress. Untuk menghafal sehari 2 maqra’ (lebih kurang 5-6 muka surat), itu sudah mendatangkan sedikit tekanan. Tapi, yang lebih tertekan ialah apabila mengenangkan betapa banyaknya ayat al-Quran yang telah aku lupa. Tertekan mengenangkan tanggungjawab yang sepatutnya sebagai hamalatul quran. Terbayang dosa-dosa dan kecaman yang Allah janjikan. Dalam masa yang sama juga, terbayang kemanisan-kemanisan yang telah Allah sebutkan. Hemm, hendak kejar ganjaran yang banyak, bukan sedikit usaha dan mujahadah yang diperlukan!

Apabila kaki sudah dijejakkan ke rumah, stress pun hilang. Bukan hilang sebab semua masalah dah selesai, tapi sebab banyak sangat benda yang nak dibuat. Internet, lepak, sembang, bergurau, family, kawan-kawan, semuanya menuntut tenaga kita. Bila nafsu dah tak terkawal, Quran pun jadi tertinggal. Inilah masalah yang aku rasa sekarang ni.

Dulu, aku tak lah rasa macam ni sangat. Pertama kali , aku menghafal al-Quran, aku menghafal di rumah. Waktu tu alhamdulillah, aku tak rasa pun perasaan “tak leh ngaji kat rumah”. Namun, sekarang ni, bila keluar je daripada Darul Quran, perasaan nak melepaskan nafsu buat benda-benda yang tak boleh buat kat DQ seperti main internet jadi susah nak dikawal. Sindrom susah nak ngaji kat rumah terus menghantuiku. Hemm, rupa-rupanya menghafal di environment yang too condusive pun banyak cabarannya. Tu belum lagi fikir mengenai nak jaga hafalan dekat UIA sampai pada saat kematian kita nanti.

Seronok tengok perkembangan semasa program tahfiz di al-Amin. Nampak semakin tersusun. Alhamdulillah. Nampak ramai yang berpotensi dan berpeluang cerah untuk menamatkan hafalan. Moga-moga, adik-adik dapat menamatkan dan mengingat 30 juzu al-Quran sebelum melangkah keluar daripada al-Amin. Waktu sekolah ni lah nak rebut hafal banyak-banyak. Dah habis sekolah nanti tak pasti ada peluang tak nak menghafal. Peluang yang ada sekarang baik gunakan dengan bersungguh-sungguh.

Terima kasih buat semua yang memberiku semangat untuk hidup di Darul Quran. Bila aku rasa lemah, aku mohon pertolongan daripada Allah, lalu Allah hadiahkan kalian yang sentiasa memotivasikanku~ Syukran semua.

SPM Hanya 10 Subjek?

June 3, 2009 at 1:02 pm | Posted in Cetusan Pemikiran, Imtihan, Sekolahku | 8 Comments

Insan yang mula-mula mengkhabarkanku mengenai pengehadan subjek SPM mulai 2010 ini ialah Cg Rosmalena. Ketika itu, aku baru selesai mengambil peperiksaan Perdagangan di Bilik Guru. Aku terpana mendengar berita tersebut. Terkejut. 10 subjek? Sedikitnya… Alangkah majoriti anak-anak al-Amin pun mengambil sebanyak 11 subjek.

Perlukah SPM dihadkan hingga 10 subjek sahaja? Persoalan tersebut berlegar-legar dalam benakku sekian lama. Pulang ke rumah, aku mencari-cari di internet mengenai isu ini.

Rupa-rupanya, menurut Tan Sri Muhyiddin Yassin, Menteri Pelajaran Malaysia, keputusan tersebut dibuat berdasarkan beberapa sebab. Antaranya, ialah kesukaran Kementerian Pelajaran memberikan biasiswa kepada yang layak. Hal ini kerana, SBP hanya membenarkan murid-muridnya mengambil 10 subjek sahaja. Oleh itu, pelajar-pelajar SBP ini semestinya tidak mampu untuk bersaing dengan murid-murid sekolah harian lain yang mana mereka dibenarkan mengambil sebanyak mana subjek yang disukai.

Pada pendapatku, alasan ini tidak adil untuk murid-murid sekolah harian. Umum mengetahui, di SBP, fasilitinya cukup lengkap. Reputasinya juga cukup hebat di persada kebangsaan. Maka, murid-murid sekolah harian ini perlu bersaing dengan murid-murid SBP ini hanya melalui keputusan akademik mereka. Dalam keadaan serba kekurangan, dengan ketiadaan reputasi sehebat SBP, mereka hanya boleh menunjukkan kekuatan mereka melalui kecemerlangan dengan deretan 1A dalam keputusan SPM mereka, barulah mereka menjadi pilihan penaja. Jika tidak, pastinya mereka akan tenggelam jika dibandingkan dengan lepasan SBP yang lain.

Fahamilah, lepasan MRSM umpamanya, sangat-sangat mudah untuk mendapatkan tajaan MARA. Lepasan SBP pula, dengan segala reputasi dan kegemilangan nama sekolah mereka yang dikenali umum di peringkat kebangsaan, akan mudah untuk mendapat tajaan. Lepasan sekolah harian, apa senjata yang mereka ada selain berusaha sedaya mungkin untuk meningkatkan keputusan SPM mereka?

Kemudian, timbul pula isu murid-murid terbeban untuk belajar sehingga tidak mempunyai masa untuk kegiatan kokurikulum dan sebagainya.

Walaupun majoriti kami mengambil 11 subjek ke atas, kami masih berkokurikulum dengan jayanya!

Walaupun majoriti kami mengambil 11 subjek ke atas, kami masih berkokurikulum dengan jayanya!

Bagiku, hal ini bukanlah salah jumlah subjek yang terlalu banyak diambilnya. Insan-insan sebegini ialah yang tak tahu mengurus kehidupan. “Tak tahu menari dikatakan lantai jongkang-jongket.” Lihat sahaja nama-nama pelajar cemerlang yang tersohor di Malaysia, contohnya, Nik Nur Madihah. Beliau bukanlah asyik belajar sampai tak ingat dunia, malahan, beliau merupakan naqib Persatuan Pengawas Sekolah bermula tahun 2007.  Berpersatuan, pertandingan menulis, banyak yang disertai beliau. Membantu keluarga bukan lagi sesuatu yang asing. Walaupun begitu, keputusan akademiknya tetap tak terjejas.

Pembaziran wang untuk ke tuisyen?

Tuisyen tu pilihan. Ada yang tak ambil lebih 10 pun pergi tuisyen juga. Ada yang ambil subjek tambahan tapi tak pun pergi tuisyen. Kesimpulannya, tuisyen itu pilihan sendiri!

Akhirul kalam, pendapatku lagi sekali, murid yang ambil banyak-banyak dalam SPM ini bukannya mahu bertanding kepandaian. Namun, ada benda lagi besar daripada itu. Bagiku, aku mahu menjadi generasi daie yang serba tahu. Bukan sahaja sains dikuasai, bidang perniagaan, syariah, semuanya dapat dihubung jalinkan dengan baik. Kita mahu usia belasan tahun ini dipenuhi dengan pelbagai jenis asas-asas ilmu, supaya tatkala besar-besar nanti, akan lahir dalam kalangan kita klon-klon al-Farabi, Ibn Sina, al-Khawarizmi, Ibn Khaldun, Ibn Nafis, dan sebagainya yang bukan sahaja mahir dalam aspek sains sahaja, namun mahir dalam kesemua bidang kehidupan.

Murid-murid yang mengambil banyak subjek ini, jauh sekali mereka dipaksa untuk berbuat sedemikian. Namun, atas dasar cinta akan ilmu, maka tindakan tersebut diambil…

Pandangan semua dialu-alukan…

Mari Bertarannum dan Upin Ipin

February 26, 2009 at 7:59 pm | Posted in Cetusan Pemikiran, Citra Kehidupan | 4 Comments

Ada orang, masalah utama dalam hidupnya adalah mengawal tabiat suka menonton televisyen. Balik sekolah tv, Sabtu Ahad tv, malam tv, cuti-cuti sekolah tv. Pendek kata, tv benar-benar mengawal individu seperti ini.

Namun Alhamdulillah… Berkat didikan emak dan abah yang sedaya-upaya mendidik kami berdua supaya “tidak bernafsu” di hadapan televisyen, kami sememangnya kurang menonton televisyen. Kartun, drama bersiri, baik yang datang dari seberang laut mahupun buatan tempatan, jarang yang kami tonton. Mak dan Abah tidak melarang kami menonton televisyen secara kekerasan, namun, mereka menunjukkan contoh dengan turut tidak menonton televisyen. Akibatnya, kami pun tidak ada perasaan mahu berteleku di hadapan peti hitam tersebut.

Kadang-kadang, tidak dinafikan, ada kalanya kami semacam rasa jelik menonton drama-drama masa kini. Jelik dengan jalan cerita yang tidak membina minda, aksi-aksi yang keterlaluan, pakaian-pakaian yang seringkali mencolok mata, juga dengan tema ceritanya yang tidak langsung bersifat keIslaman. Usah tema keIslaman yang diminta, tema kemelayuan pun tiada. Yang ada cuma gaya hidup kebaratan yang cuba diselitkan.

Namun, di sebalik rasa tidak senangku pada kebanyakan rancangan televisyen, masih ada rancangan-rancangan yang menarik minatku sehingga jarang aku terlepas menontonnya. Yang paling utama, aku amat meminati rancangan Mari Bertarannum, milik TV9.

Mari Bertarannum

Mari Bertarannum

Sebabnya, bagiku rancangan tersebut merupakan rancangan yang dapat menenangkan mindaku tatkala aku dalam keserabutan. Tenang apabila terdengar alunan tarannum yang mendamaikan. Secara tidak langsung, aku belajar untuk menghargai jenis-jenis tarannum yang ada, walaupun tiada kemampuan untuk mengalunkannya.

Upin dan Ipin

Upin dan Ipin

Rancangan yang tetap menarik hatiku yang lain ialah kartun Upin dan Ipin. Bagiku, kartun ini begitu comel dan jalan ceritanya yang berkisar mengenai kehidupan masyarakat kampung yang tipikal amat kuhargai. Terbayang betapa indahnya kehidupan masyarakat dahulu yang meriah dengan keakraban hubungan persahabatan antara teman-teman sekampung. Tidaklah seperti sekarang, masyarakat hanya tahu berkomunikasi dengan telefon bimbit, playstation, internet, televisyen, dan sebagainya.

Bagiku, menonton tv tak salah. Syaratnya, kita kena kawal tv, bukan tv kawal kita. Ingat, masa yang diberi Allah itu amanah. Andainya kita gagal memanfaatkannya, amanahkah kita?

Homework yang Banyak Mengajarku

February 16, 2009 at 10:50 am | Posted in Cetusan Pemikiran, Citra Kehidupan, Sekolahku | 1 Comment
Tags: ,

Subhanallah, homework banyak. Bertimbun-timbun! Tak terkata. Physics, Add Maths, Maths, Biology, English, Bahasa Melayu, semua berbaris minta dilayan. Tak campur lagi ujian Chemistry… Ya Allah, bagilah aku kelapangan masa…

Alhamdulllah, sedar tak sedar, banyak kerja ini mengajar aku untuk menghargai setiap masa lapang yang telah berlalu, serta yang bakal kutempuhi. Memang benar, masa lapang ini merupakan aset tak ternilai. Mahal harganya. Tak terjual, tak terbeli. Jadi, apabila tiba masanya, syukurilah kehadirannya. “Masa itu seperti pedang, jika kita tidak memotongnya, maka ia akan memotong kita.”

Banyak homework juga mengajar aku untuk menjadi insan yang tidak mudah mengeluh. Apalah sangat kerjaku ini nak dibandingkan dengan jihad saudara-saudaraku di Palestin sana? Jadi, wajarkah aku mengeluh?

Banyak homework juga mengajar aku bahawa bukan mudah untuk menuntut ilmu, perlukan pengorbanan, barulah akan nampak sedikit demi sedikit kejayaan yang bakal ditempa. Itulah adat dunia. Yang susah itulah akhirnya manis natijahnya. Begitu jugalah dengan kehidupan. Susah-susahlah dulu di dunia, barulah kemanisan akan dapat dinikmati di akhirat sana.

Banyak homework juga mengajar aku bahawa keberkatan adalah segalanya dalam hidup ini. Tidur, walaupun sekadar 1 jam, seandainya berkat, pastinya akan hilang segala kepenatan yang dirasai. Begitu juga dengan menuntut ilmu, seandainya proses tersebut diberkati, InsyaAllah akan dimudahkan jalan yang bakal ditempuhi.

Kanak-kanak dan Palestin

January 18, 2009 at 2:51 am | Posted in Cetusan Pemikiran, Renungan | Leave a comment

Masuk hari ke 21, Gaza terus berdarah. Angka kematian semakin meningkat, bangunan-bangunan awam makin teruk dirosakkan. Hospital, bangunan kerajaan, universiti awam, semua dirosakkan. Bantuan daripada luar, temasuklah daripada PBB juga diletupkan oleh Israel bagi mengelakkan penduduk Gaza mendapat bantuan.

Apa yang boleh dilakukan?

Salah satu caranya, didiklah anak-anak, adik-adik kita, anak-anak jiran kita mengenai isu Palestin, khususnya mengenai Masjidil Aqsa agar mereka mampu mempunyai semangat jihad yang unggul apabila mereka meningkat dewasa nanti.

Teringat perbualanku dengan seorang adik ini, berusia lebih kurang 7 tahun, beberapa hari yang lalu.

Aku: Besar nanti adik nak jadi apa?
Adik: Nak jadi Salahuddin…
Aku: Nape?
Adik: Salahuddin berjaya dalam perjuangan. Adik nak bebaskan Palestin. Tak nak mati sebelum adik sempat solat dalam Masjidil Aqsa…

Subhanallah, betapa besarnya cita-cita kanak-kanak tersebut! Akak doakan cita-citamu termakbul. InsyaAllah, kalaulah semua adik-adik kita begini, cerahlah harapan bahawa satu hari nanti Masjidil Aqsa akan dikembalikan semula kepada kita.

Zionis pun telah mendidik anak-anak mereka seawal usia tadika untuk membenci umat Islam.

“Makanan paling sedap daging orang Arab, minuman paling sedap darah orang Islam”

Inilah merupakan nyanyian yang diajar di tadika-tadika milik zionis. Bayangkan apabila besar, itulah yang tertanam dalam dirinya.

Tanda SAYANG kanak-kanak Zionis buat umat Islam

Tanda SAYANG kanak-kanak Zionis buat umat Islam

Anak-anak kita, adik-adik kita, apakah mereka faham tentang siapakah Zionis ini. Fahamkah mereka apakah erti Palestin buat umat Islam?

Sedih melihat warga kecil kita hari ini lebih tahu akan penyanyi, pemain bola sepak, berbanding dengan al-Aqsa….

Next Page »

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.