Sayonara Darul Quran

May 22, 2011 at 8:10 pm | Posted in Citra Kehidupan, Renungan, Sekolahku | 1 Comment
Tags: , , , , ,

20 Disember 2009

“Ya Allah, 18 bulan! Lamanya nak duduk Darul Quran ni… Tahan ke aku?”

“Ya Rabbi, ketatnya peraturan… Penjara ke apa? Outing sekali seminggu, minggu balik sekali sahaja sebulan..”

“Kalas Tasmi’ tiga jam. Maknanya mengaji tiga jam. Larat ke?”

“18 bulan=30 juz. Sehari=2 maqra’ tasmi’. Mampu ke? Iadah lagi…”

“Sahabat-sahabat aku bakal fly. Aku? Hemm…fly Kuala Kubu Baru lah jawabnya…”

Maka, bermulalah episod kehidupanku sebagai pelajar Darul Quran. Bermula dengan Minggu Haluan Siswa, Mafatihul Mahabbah, The Faith, LAFUNTA 2010 Interfame, MANTOP, The Glory, imtihan semester satu, Muhasabah sem, Ukhuwah Day, Forum When The Heart Whispers, Secret Admire, Nur Ramadhan, MITI, Hari Raya IQRaC,imtihan semester 2, LAFUNTA 2011, Tinta Daie, Interfame Gen 12, Futuwwah, MANTOP Gen 12, AGM, IIUM Voyage, sehinggalah Majlis Khatam dan The Prestige serta imtihan sem 3, daripada menjadi peserta sehinggalah menjadi KD program, sungguh, banyak input yang aku terima. Banyak tarbiah yang terselit di sebalik setiap satu yang telah Allah rencanakan buatku.

Dan setahun setengah yang awalnya kurasakan lama itu berlalu dengan begitu sekejap…

20 Mei 2011

Barang-barang keperluan hampir separuh sudah siap dikemas. Pagi itu kami berjalan-jalan di tasik Darul Quran. Menikmati pemandangan Darul Quran sambil mengenang nostalgia-nostalgia lalu.

“Sekejap je kan setahun setengah kat Darul Quran ni. Rasanya macam baru je semester 1, sekarang dah habis dah pun semester 3…”

“Haah… Sedih sangat. Anti, ana rasa sedih sangat nak tinggalkan DQ ni. Agak-agaknya nanti, bila kita dah besar, kat UIA ke, waktu dah berkeluarga dan berkerjaya ke, mesti kita akan kenang masa-masa kita di DQ ni kan? Ana takut sangat kalau satu hari nanti, kita akan kata kat diri kita, ‘Ya Allah, aku pernah hafal Quran ni. Tapi sekarang ni, tak ubah macam tilawah dah. Indah kan saat kita masyi Quran dulu…’ Nauzubillah, ana takut sangat Quran ni lari daripada ana. Ana takut sangat Allah lupakan hafazan Quran kita ini..”

“Tak apa, anti, Al-Quran itu milik Allah. Mujahadah dan mintalah padaNya. Mujahadah itu penting, Allah nilai pada mujahadah kita.

“Ana ingat pesan US Dasuki pada ana waktu pergi jumpa minta maaf tadi. Us Dasuki pesan sangat-sangat supaya jaga al-Quran. Us kata, kalau kita mula meninggalkan hafazan al-Quran, akhlak dan peribadi kita benda pertama yang akan terjejas.. Nauzubillah~”

“Nanti kat UIA mesti kita dah tak rasa keadaan macam ini kan?”

“Sedih… Manis sangat biah kat DQ ni kan? 24 jam dengan al-Quran. Air mata kita, gembira kita, ketakutan kita, mujahadah kita, tension kita, stay up kita, semuanya ada kaitan dengan al-Quran. Susah dah nak cari masa macam ni dengan al-Quran.”

“Kat UIA nanti, macam mana ye kita nak balance kan contract sebagai hamba dan khalifah Allah, contract untuk iadah al-Quran, dengan tuntutan-tuntutan akademik yang menggunung? Itu baru soal belajar, belum lagi saat-saat kita mula bekerja, berkeluarga…”

“Al-wajibaat aksaru minal auqat, Hasan al-Banna kata.”

Kami sama-sama terdiam. Besar tanggungjawab kami selepas ini – memelihara hafazan al-Quran dan dalam masa yang sama, menterjemahkan al-Quran itu ke dalam seluruh aspek kehidupan.

Merenung kembali kehidupan aku selama setahun setengah di DQ, aku rasa aku akan rindu banyak benda. Ukhuwah yang sangat indah, biah yang sangat solehah, susah untuk aku cari di tempat-tempat lain.

Ukhuwah – ada benarnya ungkapan “ukhuwwah ikatan al-Quran itu lain rasanya”.

Biah solehah – masjid yang hanya beberapa tapak dari asrama, solat jemaah, irama ngaji 24/7, tazkirah asar, kelas tafaquh dan tibyan, usrah, sahabiah-sahabiah yang sentiasa mengingatkan, dan pelbagai lagi yang sukar kucoretkan.

Syukran buat kamu-kamu semua yang sudi hadir dalam hidupku! Kepada yang berterbangan di udara selepas ini, jangan lupakan kami yang di UIAM ini. Kepada yang ke Nilai nanti, selalulah jenguk kami yang di PJ ni. Jangan lupa bawa cenderamata dari Nilai Square tau! Siiru ala Barakatillah.

Halaqah tasmi' kami

Tudung dan Bunga Rossette siapa lah ini? Cubalah teka...

Semoga kita semua kekal thabat dalam tarbiah di mana sahaja kita berada! Strive for the best in whatever we do. Daie mesti cemerlang! Be a balance person. Islam itu wasatiyyah.

Advertisements

Syafawi Sem 3

May 16, 2011 at 4:14 pm | Posted in Citra Kehidupan, Imtihan, Sekolahku | Leave a comment
Tags: , ,

Alhamdulillah… Alhamdulillah… Alhamdulillah…

Setelah puas berhari-hari jadi “separuh manusia”, beruzlah kebanyakan masa, akhirnya, imtihan syafawi sem tiga yang ditakuti oleh majoriti ahli-ahli IQRaC (Intellectual Quranic Generation Club) telah aku lalui. Dilalui dengan jayanya atau tidak, itu bukan persoalannya. Bagiku, yang manis untuk dikenang ialah mujahadah dan usaha di sebalik imtihan tersebut.

Menyebut mengenai usaha, bagiku, mujahadah mengulang untuk imtihan kali ini adalah sangat manis untuk dikenang. Kehangatan ukhuwwah itu benar-benar terasa saat ada yang memberi semangat tatkala aku “down”, kejut tatkala tersyahid, menggembirakan tatkala sedang tertekan yang amat, mengingatkan tatkala aku diserang wabak malas, dan pelbagai lagi support yang tak mampu untuk kurakamkan. Syukran semua!

16 Mei 2011
Maktabah DQ

p/s:

Alhamdulillah, offer letter dah boleh download. Tetapkan hati dan pendirianku Ya Allah…

Pilihan-Medic? InsyaAllah

May 12, 2011 at 4:49 pm | Posted in Cetusan Pemikiran, Citra Kehidupan, Imtihan, Sekolahku | 1 Comment

Alhamdulillah.. Blog ini akhirnya diupdate setelah hampir setengah tahun aku mengabaikan blog yang kubina sejak akhir tingkatan 3 ini. Lebih bernostalgia, aku mengupdate blog ini dari komputer di Smartlab, Darul Quran kampus pengajian yang bakal aku tinggalkan dalam tempoh beberapa hari sahaja lagi, InsyaAllah. Ketika ini, kami sedang menunggu offer letter daripada UIAM siap di download…

Jujur, aku agak teruja nak menunggu offer letter tersebut. Aku rasa, offer letter itu akan mengubah perjalanan masa depan hidupku.

Bagi aku, dalam process aku nak decide nak ambil kos apa di UIAM, banyak tarbiah yang aku dapat secara direct daripada Allah. Allah ajar aku, bukan semua benda aku dapat buat dalam satu masa yang sama. Pada mulanya, aku agak berbelah bahagi sama ada nak ambil Medic ataupun Accountancy. Dilema ini aku rasa sedari akhir Tingkatan 3 lagi. Kegagalan aku membuat pilihan untuk diri sendiri membuatkan aku decide untuk mengambil kesemua subjek yang melibatkan kedua-dua bidang ini. Namun, tidak selamanya aku boleh buat keputusan macam tu. Tiba masanya, aku TETAP perlu membuat pilihan. Daripada inilah, keserabutan segala keserabutan mula datang memeningkan kepala. Ditambah lagi dengan keserabutan untuk prepare imtihan 30 juzu’.

Dulu, apabila result SPM diterima, aku tiba-tiba decide untuk ambil Accountancy. Meniru jejak Mak, hehe. Sebenarnya, lebih tepat, aku agak tak yakin untuk ambil Medic memandangkan result Bio aku lah satu-satunya yang ganjil dalam slip keputusan tersebut.

Masa terus berlalu. Alhamdulillah, aku tetap teguh dengan pengajianku di Darul Quran (dan InsyaAllah, aku merasakan itulah yang terbaik buat diriku) walaupun keinginan untuk melanjutkan pelajaran di luar negara agak meluap-luap. InsyaAllah, aku yakin, percaturan Allah itu yang terbaik buat diriku. Hehe, kalau ada rezeki, bila-bila nanti, terbanglah… InsyaAllah.

Lama kelamaan, bila usiapun menginjak 19 (hakikatnya, belum pun cecah angka tu), aku kembali terfikir untuk mengambil Medic. Berbekalkan istikharah dan tawakkal kepada Allah, aku menghantar borang untuk menukar kursus..

Sahabat sahabiah dan semua pengunjung Ana Mukminah, mohon tembakan doa dari semua. Aku takut sangat, mula-mula masuk Matrik nanti, aku ada rasa regret dengan bidang yang kupilih ini. Nauzubillah. Aku juga takut sangat dengan cabaran belajar dan cabaran kerja yang bakal kutempuh nanti.

Aku pernah tanya kak Izzah Che Hasyim, akak dulu tak takut ke ambil Dentistry? Dengan gaya penuh rilek, dia kata, “jangan takut, ramai je yang berjaya. Percaya pada diri sendiri dan kuatkan tawakkal pada Allah. Kita ada Allah!”

“Susah kan nak decide future ni… Kita tak tahu kat mana kebolehan, minat dan kecenderungan kita. Hakikatnya, semua tu adalah rahsia Allah..”
“Tawakkal… Allah knows the best! Be the best in everything we do. Strive for the Ummah!”

Doakan diri ini…

p/s:  Heh, buang masa je pergi smart lab ni. Offer letter sampai ke habis post ni pun tak dapat nak download lagi.
Kepada adik-adik G4squared SMIAAG yang ke IIUM PJ, insyaAllah, kita bertemu di sana~
Tinggal lagi 4 hari nak imtihan syafawi dan tahriri 30 juzu’. Doakan saya najah…

Diriku

September 7, 2010 at 10:32 am | Posted in Citra Kehidupan, Renungan | 1 Comment

Aku tahu, mengenali diri adalah asas bagi seorang daie. Daie harus kenal diri sendiri.

Ini adalah usaha-usaha untuk aku mengenali diri ini~

Islah, muhasabah, kedua-dua perlu diteruskan.

FPYC Personal Profile for Lina

FPYC temperament type: IITU – Intellectual, rational, inquisitive, accurate, systems developer, critical, creative thinker, independent.

Dominant intelligences: Logical Mathematical, Linguistic, Intrapersonal, Interpersonal and Naturalist.

Dominant abilities: Scientific, Mathematical, Self Discipline, Self Awareness, Verbal Language and Logical.

Fields of Work: Healthcare practitioner and technical, Media and Computer and mathematical science.

Knowledge worker status: Level 1 Knowledge Worker – Knowledge User.

Knowledge age skills:

Team Work – Room for improvement
Computer – Strong
Learning – Strong
Communication – Reasonable
Adaptability – Strong
Business – Strong

Pisah~

August 27, 2010 at 11:41 am | Posted in Citra Kehidupan, Renungan, Sekolahku | Leave a comment
Tags: ,

26/8/2010
Tarikh keramat bagiku. Satu tarikh yang menggembirakanku kerana menandakan bermulanya cuti mid sem 2, juga tarikh yang memilukan buatku kerana aku terpaksa berdepan dengan realiti kehidupan – perpisahan.

“Salam. DQ dah keluarkan result. Anjang tak boleh stay…”

Waktu itu, aku baru sahaja menjejakkan kaki ke rumah. Sungguh, aku terkejut dengan sms yang baru kuterima. Terbayang saat-saat terakhir di Darul Quran yang kita lalui bersama-sama. Iftar, buat kad untuk ayong, tidur sama-sama, sembang, usaha untuk rayuan, dan sebagainya sememangnya manis.

Aku redha dengan perpisahan ini.

Aku benar-benar terkesan dengan tarbiah Allah untukku di Darul Quran ini. Satu persatu individu yang rapat denganku dijauhkan Allah daripadaku. Sahabat-sahabat yang banyak berkongsi luka, rasa dan rahsia denganku – Ukht Khadijah, Ukht Shafiah, Ukht Atifah Basri, Ukht Adibah, Ukht Atifah Suad, Ukht Humairak, seorang demi seorang Allah takdirkan berhijrah dari DQ. Benar-benar Allah ingin mentarbiahku agar aku lebih matang dalam mengemudi kehidupanku di bumi DQ ini.

Aku redha. Aku belajar untuk redha dengan segala percaturanmu. Pasti, akan ada sejuta hikmah di sebalik apa yang berlaku. Hakikatnya, kita tidak berpisah. Kita hanya dijauhkan secara zahirnya. Tapi, jangan lupa, hati kita terikat. Terikat dengan ikatan rabitah, terikat dengan kebersamaan peranan sebagai khalifah Allah, sebagai daie, hamba allah, dan sebagainya.

Sahabiah-sahabiahku, selamatlah bertebaran di muka bumi Allah ini! Walau di mana sekalipun kita berada, kebersamaan peranan yang dikongsi bersama itulah yang menyatukan kita. Teruskan perjuangan, peliharalah al-Quran. Ukhuwwah tu bukan pada kerapnya pertemuan, tapi pada ingatan seseorang pada temannya dalam doanya. Sayang antunna kerana Allah!

p/s: Anjang, minta maaf sangat-sangat. Tak sangka perkara ini akan berlaku. Bukan tak nak cari anjang untuk bersalam sebelum balik semalam, tapi memang dah set dalam kepala yang kita akan berjumpa lagi selepas ini seperti biasa. Tapi, nak buat macam mana, taqdir sentiasa mengatasi tadbir. Allah knows better~
Seronok sangat selama kita kenal, anjang. Betul-betul terkesan dengan ketabahan dan kekuatan anjang. Doakan kita sama-sama kuat ye.
Acik, anje, alang, anjang, nanti bila-bila free, kita plan untuk rehlah@jaulah gi mana-mana ye. Alang, selamat berangkat ke ardhul kinanah 6 Syawal ni. Jaulah ke Mesir nak?

Kem Kembara Quran 2010

June 14, 2010 at 10:52 am | Posted in Citra Kehidupan, Renungan, Sekolahku | 3 Comments
Tags: , ,

Perkara ini sering menghantui diri ana.

Pernah orang bertanya pada ana, apakah perkara yang paling ana sesali semasa di sekolah menengah dahulu? Satu perkataan terus muncul dalam fikiran ana. TAHFIZ. AL-QURAN.

Ana selalu terfikir, andailah ana diberi peluang untuk meniti kembali hari-hari sekolah menengah ana, ana akan buat tahfiz ana sebaik-baiknya, sepenuh-penuh hati. Ana tak nak buat “hantu”, main-main. Ana benar-benar sesali saat-saat ana hafal main-main. Percaya tak, dulu, ana hafal,ana aim memang setakat tasmik sahaja. Tidak lebih dari itu. Lepas tasmik 90% dah tak ingat apa yang nak dihafal. Murajaah al-Quran langsung tak ada dalam diari hidup ana.

Dulu, ana betul-betul banyak bazirkan masa ana. Ana masih ingat betapa kejamnya kami pada Us Rushdi, Us Khalid, Us Zaki, dan sebagainya. Bila dikenang balik, Us Rushdi tak bersalah pun. Kami yang perasan. Us Khalid lagi lah tak salah. Garangnya dia adalah untuk kebaikan anak muridnya juga. Us Zaki lagi kesian. Setiap hari kami “pau” us RM 5, untuk beli air kat JiMat. Inilah kami semasa Tingkatan 1. Tidak serius dalam hafazan, kesannya kami rasa dan tanggung hingga ke hari ini.

Tapi nak buat macam mana, baru sekarang ana sedar akan kesilapan ana. Atas sebab ini, ana selalu pesan kat generasi tahfiz yang baru, tolong pelihara al-Quran antum. Ana tak nak benda yang sama berulang kat individu-individu lain, terutama adik-adik tahfiz SMIAAG. Ana tak nak antum jadi sama macam ana. Ini juga sebagai peringatan buat diri ana, supaya ana tak jatuh ke dalam lubang yang sama buat kali yang kedua.

Perkara ini jugalah ana tekankan kepada adik-adik sepanjang ana menghadiri Kem Kembara Quran 2010.

Bagi ana, sungguh kem ini merupakan kenangan terindah. Macam-macam benda ana kagum – kagum tengok antum sanggup tahan ngantuk hafal surah an-Nahl muka surat 274, kagum tengok antum lahap BBQ, kagum tengok keseronokan antum main sungai, kagum tengok kebernasan idea antum dalam memberi kesimpulan, kagum tengok usaha-usaha antum menjayakan setiap modul, dan pelbagai kekaguman lagi lah.

Pak Cik Isa ni, ada-ada saja kejutan dia=)Coklat buatan Pak Cik Isa. Memang mengujakan!

Ambil wudhu' untuk solat Dhuha

Balancing pipe

Balancing pipe. Awal-awal banin nampak gempak, alih-alih, banat juga yang siap dulu!

Setelah berpeluh dan berpenat lelah tahap gaban, setelah banat dah sampai dewan makan, akhirnya, masuk juga bola pingpong tu!

Bertukar profession kejap, jadi AJK Basuh Pinggan=)

Eh, eh, Azhari. Kaki anda tidak sepatutnya berada di luar surat khabar. Kantoi. Kantoi.

Wah, sungguh ana kagum dengan yang membakar. Kagum juga yang memakan, terutama kumpulan al-Mukminun. Ana masih ingat bukit tulang ayam! Antum memang hebat!

Bila Us Jumadi dah penat, ayam menjadi mangsa. Thanks a lot for your advices!

Pagi-pagi buta terjun sungai...

Baki ayam BBQ yang telah dihangatkan. Sungguh cantik warna ayam-ayam tersebut. Tak kisahlah, legam-legam pun, licin gak!

Kagum tengok antum beria-ria ngaji dan tasmik lepas Subuh, walaupun tilam dan sungai memanggil-manggil kalian. Inilah yang dikatakan Quran First!

Harap benar agar kita sama-sama dapat meletakkan Quran First, The Rest Follows dalam kehidupan seharian kita.

Liku-liku Semester 1 DQ

June 9, 2010 at 1:06 pm | Posted in Citra Kehidupan, Renungan, Sekolahku | Leave a comment
Tags: ,

Alhamdulillah, sedar tak sedar, sudah 1 semester ana lalui di Darul Quran. Sungguh, dalam tempoh masa lebih kurang lima bulan ini, kehidupan yang ana lalui benar-benar dirasakan berliku. Tapi tidak mengapa, semua ini proses untuk menjadikan kita lebih matang dalam berfikir dan mengambil keputusan. Liku-liku inilah merupakan cara halus Allah untuk mentarbiah diri kita.

Sedar tak sedar, sepanjang ana di DQ ini, Allah didik ana untuk lebih menghargai al-Quran. Ana pernah melalui satu fasa kehidupan yang gelap lagi menyakitkan, iaitu menghafal al-Quran tanpa mengingatinya! Hafal dan tasmi’ sahaja, tanpa iadah ataupun murajaah hafalan lama. Sepanjang tempoh tersebut, Allah mengazab ana dengan rasa bersalah. Hati ana tak tenang, sentiasa rasa gusar dan gelisah. Ya Allah, sepanjang tempoh tersebut, betapa berdosanya ana sebab sengaja meninggalkan kalamMu. Ana selalu terfikir, kalau ana mati, macam mana agaknya? Hatta tatkala SPM pun, hati ana tak tenang teringatkan bebanan al-Quran yang tak terulang!

Alhamdulillah, Allah bagi ana peluang kedua untuk kembali menghafal dan mengingati al-Quran. Ketika ini, Allah tegur ana, bahawa menghafal al-Quran ini bukan mudah seperti yang disangka. Untuk menjadi Hamalatul Quran, kita memerlukan sejuta pengorbanan.Pengorbanan itu pelbagai – masa, tenaga, keinginan, dan sebagainya. Untuk ana, ana belajar untuk redha melihat sahabat-sahabat ana “fly” ke sana ke sini. Ana belajar untuk lihat ibrah di sebalik suasana di DQ. Ana belajar untuk mendisiplinkan diri iadah al-Quran setiap hari tanpa paksaan daripada mana-mana pihak. Ana belajar untuk tidak mensia-siakan peluang kedua yang Allah beri! Ya Allah, bantulah aku ya Allah, agar aku terus komited dengan kalamMu.

Namun, telah dijanjikan Allah, di sebalik kesulitan pasti ada kesenangan. Dan Alhamdulillah, ana bertemu dengan kesenangan tersebut.

Sekalung penghargaan buat kakak-kakak DQ-MGBSIM yang telah banyak bantu ana, sejak hari pertama ana melangkah ke DQ.
Kak Nabilah, akak yang selalu meniupkan semangat untuk ana ulang Quran. Teringat kenangan kita ngaji sama-sama kat masjid.
Kak Syafiqah, dengan akak sentiasa ceria, walaupun hakikatnya, waktu sekolah dulu, ana paling takut dengan akak.
Kak Afifah, thanks tebuk ana malam-malam sebelum syafawi, tengokkan tahriri dan tajwid ana, dan macam-macam lagi.
Kak Jannah-Kak Syakirah-Kak Faizah-Kak Maisarah-Kak Fadhilah- Kak Farhana-Kak Ain. Selamat datang juga buat set-set DQ-MGBSIM Diploma sem 1 yang baru. Moga kita terus tabah.

Alhamdulillah, dan syukur  padaMu ya Allah, atas segala nikmat telah diberikan.

Balik Juga Akhirnya…

February 12, 2010 at 5:53 pm | Posted in Citra Kehidupan, Sekolahku | 2 Comments
Tags:

Minggu-minggu awal di Darul Quran sememangnya melelahkan. Pelbagai program disajikan buat kami. Yang syadid, yang santai, yang sarat dengan ilmu, yang…hemm,macam-macam gaya dan jenis lah. Alhamdulillah, inilah yang merapatkan jurang antara kami. Daripada tidak pernah kenal sampailah kepada saling memahami.

20 Dis 2009, Pendaftaran
Aku mendaftarkan diri di Darul Quran. Waktu itu, perasaanku bercampur baur. Syukur mengenangkan impianku untuk bergelar pelajar Darul Quran yang ditanam sedari tingkatan satu akhirnya dimakbulkan Allah. Sedih mengenangkan sahabat-sahabatku yang tidak dapat berada bersamaku dalam program ini. Takut dan berdebar juga apabila membayangkan apa yang akan terjadi nanti di DQ.
Alhamdulillah, pendaftaran berjalan dengan lancar walaupun aku tak dapat nak download satu keping borang pun daripada internet memandangkan aku gagal untuk membuka laman webnya.
Rasmilah aku bergelar pelajar persijilan DQ-UIAM ses 2010/2011, Alhamdulillah.

20-24 Dis 2009, Minggu Haluan Siswa
Orientasi pun bermula. Yang menariknya, orientasi ini dibuat oleh para pensyarah. Syadid sungguh program ini. Almaklumlah, nama pun orientasi.
Pelbagai aktiviti dijalankan. Yang paling seronok tentulah aktiviti kembara. Denda, kena marah, kena provoke, dan yang seangkatan dengannya benar-benar menjadi kenangan manis buat kami. Bermula daripada program inilah kami mula berkenal-kenalan dengan rakan-rakan satu batch, para pensyarah, dan kakak-kakak senior. Kami juga didedahkan dengan environment di DQ.

25-27 Dis 2009, Mafatihul Mahabbah
Yang ini sungguh-sungguh syadid. Dianjurkan oleh PERKEMAT. Syadid, tapi bagi aku seronok. Kebanyakan masa, aku blur je. Kena marah, kena denda, kena provoke, aku tetap blur. Hehehe.
Hanya yang dah merasai je boleh menjiwai keadaannya.

28 Dis 2009, Hari Kuliah yang pertama.
Ustazah tasmi’ku Ustazah Amnah binti Abdullah. Mula-mula lembut dan steady je. Lama-lama, makin syadid. Sampai sejuk-sejuk tangan aku setiap kali tasmi’. Air mata, debar-debar, dan yang seangkatan dengannya terus menghantui kami. Tapi, kami tahu, tu memang adat kalau nak menghafal. Ustazah buat semuanya untuk kebaikan kami…

15-17 Jan 2010, The FAITH.
Dianjurkan oleh IQRAC. Bertujuan untuk menambahkan kefahaman kami tentang Islam. Kebanyakannya mengupas buku Maza Ya’ni karya Fathi Yakan. Yang betul-betul seronok bagiku ialah ketika slot ceramah yang disampaikan oleh Us Hasrizal Abd Jamil. Alhamdulillah, Allah tetap memberiku peluang untuk mendengar ustaz Hasrizal ceramah walaupun aku tak dapat mengikuti Bengkel Tinta Daie yang dianjurkan pada 16 Jan.

22-24 Jan 2010, Pulang ke rumah.
Aku, Djah, Aishah, dan Shafiah dibenarkan pulang ke rumah bagi menyelesaikan urusan berkaitan dengan Yayasan Pahang.
Alhamdulillah, sempat aku mengikuti Kursus Kepimpinan Pengawas SRIAAG. Seronok melihat adik-adik yang masih kecil ini bersemangat mengikuti program.

30 Jan 2010, KOBANNA
Pergi ke UNITEN, untuk Konvensyen Pemikiran Hassan al-Banna. Sayangnya, entah mengapa, most of the time, aku tertidur sewaktu pembentangan kertas kerja dijalankan. Jadinya, rugi…rugi…

5-7 Feb 2010, INTERFAME
Inter-famiy Games anjuran PERKEMAT diadakan khas buat semester 1. Main, ngaji, main, ngaji… Seronok lah juga. Tapi waktu tu tak lah seronok sangat mengenangkan tarikh 11 Feb dah dekat, huhuhu…

11 Feb 2010, Majlis Menghafaz al-Quran peringkat Hulu Selangor
Yang ini kelakar sungguh. Maklumat awal yang kami dapat, pertandingannya pada 19 Feb. Alih-alih, Isnin, 8 Feb, baru kami dapat tahu tarikh sebenarnya 11 Feb. Apa lagi, kelam kabut dibuatnya.
Keseluruhannya, Alhamdulillah…

12 Feb 2010, Pulang
Finally, BALIK!!!
Sejak pagi, waktu kelas Tasmi’, kami dah macam cacing kepanasan. Mengaji jadi tak fokus, tasmi’ sikit…dan bermacam-macam lagi penyakit nak balik rumah. Alhamdulillah Ustazah faham keadaan kami.
Aku lagi jelas semangat nak baliknya. Pergi kelas pukul 8 dah bawa siap-siap beg balik kampung! Habis kena perli dengan ustazah sepanjang kelas.
Tak sabar nak beraya Cina. Tahun lepas dah lah tak balik…

Hijrah dan SPM

October 6, 2009 at 6:00 pm | Posted in Citra Kehidupan, Ikhwanul Fifteen, Renungan | 3 Comments

Hari demi hari makin berlalu. Ajal dan maut makin mendekati. SPM juga makin menghampiri. Hai diri, janganlah asyik bersenang-senang hati sahaja seandainya tak bersiap sedia lagi untuk berhadapan dengan kedua-dua ini, terutamanya yang pertama tu.

Seminggu dua ini, aku dikejutkan dengan banyak perkara. Pertamanya, perpindahan ustaz Azhan dan ustaz Shahrul. Kedua, result trial. Seterusnya, hal-hal berkaitan Darul Quran yang selalunya memang mengejutkan. Baru nak enjoy dengan cuti PMR, terkejut pula dengan gred A+ dalam SPM.

Us Azhan dengan Us Shahrul

Us Azhan dengan Us Shahrul

Ustaz Azhan mengajarku Ekonomi Asas manakala ustaz Shahrul mengajarku Add Maths. Perpindahan kedua-duanya benar-benar mengejutkan. Teringat semasa perhimpunan tatkala Us Shahrul mengumumkan perpindahan mereka berdua. Ketika itu, aku duduk di barisan hadapan bersama dengan Husna. Waktu Us Shahrul umumkan, aku memandang Husna. Husna pun pandang aku. Memang sedih ah! Aku kata kat Husna, “Jangan la nangis Husna…” Hahaha, hakikatnya sama-sama dah nak nangis dah.

Sedih campur lawak terkenangkan betapa JAHATNYA kami kat Us Shahrul waktu us mula-mula ajar kami Maths dan Add Maths. Tidur dalam kelas, merungut kena salin nota, mengumpat ustaz, dan sebagainya. Hai zaman jahiliyyah dulu… Dalam kami jahat-jahat kat ustaz, lama-lama kami makin rapat dengan ustaz, terhibur dengan lawak-lawak ustaz, terdidik dengan hadis-hadis yang ustaz bacakan, dan lama-kelamaan, kami kagum dengan ustaz! Ingat kata-kata ustaz waktu jaga paper 3 Chemistry trial hari tu. Paper tersebut masanya melewati azan Zohor. Ustaz kata kat kami, “Ha, Zohor dah masuk dah. Kamu tak nak solat ke? Karang mati, tak sempat solat, macam mana?” Kami senyap je. Almaklumlah periksa, mana boleh cakap-cakap. Lepas dah habis paper ustaz pesan, “Jangan lupa solat Zohor…” Moga ustaz terus berjaya menjadi usahawan muslim berjaya.

Dulu waktu form 4, aku memang seram teramat dengan Us Azhan. Entah, tengok muka ustaz pun seram semacam. Nak ambil exam Perdagangan/Ekon dengan ustaz pun takut-takut. Tapi, bila masuk form 5, Allah takdirkan aku kelas hafazan dengan ustaz. Mula-mula takut, lama-lama perasaan takut tersebut berubah menjadi mesra. Bersembang dengan ustaz, merapu-rapu, tanya-tanya pasal Ekonomi, semuanya bisa dilakukan. Moga ustaz terus sukses melangsaikan pHD.

Tentang result Trial SPM, aku bersyukur dengan pemberian Allah seadanya. Berkaitan Darul Quran, Ya Allah, kau permudahkanlah Azlina untuk masuk ke program persijilan DQ bagi sesi 2010/2011. SPM dan sistem gred A+ pula, ayuh kawan-kawanku, lipat gandakan usaha kita. Ayuh kita buktikan bahawa Islam mampu menguasai dunia dengan ilmu pengetahuan yang membara!

Eksplorasi Aidilfitri

September 24, 2009 at 9:57 am | Posted in Citra Kehidupan, Usrati | 1 Comment

Datangnya Syawal, berlalunya trial SPM. Rasa seronok tak terhingga kerana bebanan trial dah diangkat. Selain pulang ke kampung bertemu saudara mara, aku juga seronok membantu nenek di dapur. Di sebalik kenikmatan menziarahi saudara-mara yang telah lama tidak ketemu, aku juga sedih memikirkan kebiasaan kami mengira wang zakat fitrah yang dikutip oleh atuk untuk dibankkan. Ya, itu hanya tinggal kenangan apabila atuk dijemput bertemu Ilahi sebelum sempat bertemu dengan Ramadhan 1430H.

Aktiviti mengira duit zakat fitrah... (Gambar tahun lepas)

Aktiviti mengira duit zakat fitrah... (Gambar tahun lepas)

Raya kali ini turut diceriakan dengan buku-buku yang menjadi tempat aku melepaskan nafsu yang telah lama kutahan-tahan tatkala trial SPM yang telah berlalu.

1. Palestin Tak Pernah Gentar! Fatwa Kontemporari dan Penyelesaiannya

Palestin Tak Pernah Gentar

Palestin Tak Pernah Gentar

Buku ini tersangatlah menarik kerana berjaya menambahkan pengetahuanku tentang gelora yang sentiasa menghambat bumi al-Aqsa tercinta.

2. Hulagu Khan Khabar Hitam dari Timur

Hulagu Khan Khabar Hitam Dari Timur

Hulagu Khan Khabar Hitam Dari Timur

Buku ini menarik kerana menceritakan sejarah kejatuhan khilafah Abbasiyah yang sangat menjelikkan dek kerana penyakit “wahan”, cintakan dunia dan takutkan kematian yang dialami oleh khalifah-khalifahnya. Akhirnya, khilafah Abbasiyah yang mahsyur dek kegemilangan ilmunya runtuh di tangan tentera monggol yang buta huruf. Sungguh, kisah ini ibrah buat kita semua!

3. Rahsia Islam di China, Gemilang di Sebalik Tembok Besar China

Rahsia Islam di China

Rahsia Islam di China

Buku ini menceritakan tentang perjuangan masyarakat Islam China, bermula dengan kegemilangannya, sehinggalah ke saat ini, di mana mereka ditindas dengan sangat kejam. Pembunuhan berlaku di mana-mana, terutamanya wilayah yang majoriti penduduknya Islam seperti di Xinjiang, namun masyarakat di sana masih mempertahankan kemurnian aqidah mereka.

4. Travelog Haji Merentasi Sempadan Iman

Travelog Haji Mengubah Sempadan Iman

Travelog Haji Mengubah Sempadan Iman

Kisah dan pengalaman Prof Muhd Kamil Ibrahim mengerjakan haji yang diceritakan dengan penuh tawadduk. Banyak ibrah dapat dikutip daripada coretan penuh bermakna beliau.

5. Laskar Pelangi

Laskar Pelangi

Laskar Pelangi

Karya Andrea Hirata yang mencengkam kalbu. Membacanya ada kala gembira, teruja, tak kurang juga babak-babak sedih dan menyebabkan aku terkilan. Novel yang menyedarkanku betapa berharganya pendidikan yang kulalui, dan betapa masih ramai anak-anak genius di luar sana yang terpaksa menggadaikan pendidikan dan masa hadapan mereka demi menyara keluarga yang lebih memerlukan mereka.

Raya kali ini juga, aku berjaya download:

1. Doa Khatam Quran Ramadhan 1430H di Makkah dan Madinah

2. Takbir Raya di Masjidil Haram.

Sesiapa nak mendapatkannya, boleh pergi ke http://www.haramainrecordings.com

Raya kali ini juga, aku pergi menziarahi sepupuku, Nabiil Ahmadi yang terpaksa menyambut Eid di Hospital Serdang. Nabiil dimasukkan ke hospital pada malam 26 Ramadhan kerana mengadu sakit dada. Beliau disahkan mengalami pneumonia. Rupa-rupanya, sejak lahir, sebelah paru-parunya tidak tumbuh seiring dengan peningkatan usia. Selama ini, beliau hanya gunakan paru-parunya sebelah sahaja, iaitu bahagian yang sihat. Apabila bahagian yang sihat itu terkena jangkitan kuman, paru-paru tersebut tidak dapat bertahan.

Nabiil - Kat depan sekali pakai baju warna kuning-hitam-merah

Nabiil - Kat depan sekali pakai baju warna kuning-hitam-merah

Kasihan Nabiil, usianya baru 7 tahun, tapi dah diuji Allah sebegini berat sekali. Syafakallah, sepupuku.

Raya ke-4, kami juga pergi ke Melaka, menziarahi nenek saudaraku (adik ipar nenek) yang disahkan mengidap kanser usus. Beliau dimasukkan ke Hospital Melaka. Syafakillah.

Next Page »

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.