Terlebih Air?

June 14, 2015 at 10:45 am | Posted in Life as a Medical Student, Renungan | Leave a comment
Tags: ,

فَبِأَيِّ آلَاءِ رَبِّكُمَا تُكَذِّبَانِ

Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan?

🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹

“Pakcik, kenapa pakcik datang hospital ni?”

“Sesak nafas. Air penuh dalam paru-paru doktor kat kecemasan kata…” jawab pakcik tersebut. Pakcik yang berada dalam lingkungan 60an tersebut tetap ceria di sebalik oxygen mask yang dipakainya.

“Pakcik kamu ni haa. Doktor tak bagi minum air banyak. Maximum satu botol kecik ni je (500 ml) sehari, tapi dia tak dengar. Nak minum banyak jugak. Puas dah kami anak-anak cakap, dia buat tak endah je.” Panjang leteran si anak yang menjaga ayahnya itu.

“Lah, tengok dalam TV tu iklan kesihatan. Kata musim panas kene minum banyak air… pakcik minum laa. Mana laa tahan musim panas ni nak minum air sikit nak oi.” Jawab pakcik tersebut sambil ketawa.

“Laa.. iklan tu bukan untuk orang-orang special yang Allah uji macam pakcik…”

Berderai tawa pakcik tersebut dengan anaknya.

“Pakcik, kalau rasa panas, kemam ais dalam mulut. InsyaAllah hilang sikit rasa haus tu…”

Pakcik tersebut mengangguk-angguk.

Memang pakcik ni jenis ceria, getus hatiku. Walaupun di katil acute, nafas masih semput, high flow mask masih di muka, tetap boleh bergelak ketawa. Pakcik ini dikejarkan ke jabatan kecemasan disebabkan terlebih air dalam badan “fluid overload” kerana melanggar pantang air yang diberikan oleh doktor, “restriction of fluid” (ROF). Beliau mengidap masalah kerosakan buah pinggang, komplikasi daripada penyakit kencing manis beliau yang tidak terkawal.

image

Restriction of fluid (ROF).

Ini bermakna, dalam tempoh 24 jam, pesakit hanya boleh mengambil air mengikut sukatan yang telah diberi oleh doktor. Ada yang 500 ml sehari, ada juga yang 800 ml sehari. Kalau terlebih air, pesakit boleh mendapat symptom-symptom “fluid overload” seperti susah bernafas dan kaki bengkak.

Kebiasaannya, ROF ini untuk pesakit-pesakit lemah jantung dan juga pasakit yang mengalami kerosakan buah pinggang yang kronik (tahap 4, tahap 5, atau yang sedang melalui dialisis).

Badan manusia yang normal, sebanyak manapun air yang kita ambil, ia akan mampu diproses oleh buah pinggang dan jantung dengan baik. Lagi banyak air yang kita ambil, lagi banyak air kencing akan dihasilkan.

Rasa haus, secara spontan kita meneguk air.

Nikmat untuk minum air adalah nikmat yang jarang kita syukuri.

Kemampuan badan kita untuk memproses air tersebut juga merupakan nikmat yang selalu kita ambil ringan.

Alhamdulillah atas nikmat kesihatan yang Allah berikan pada kita. Sejauh mana telah benar-benar kita syukuri?

Semoga Ramadhan yang bakal mendatang ini, menyedarkan kita akan erti syukur.

“Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan?”

Mujahadah Al-Quran ~ Ingatan Buatku

June 6, 2011 at 9:33 am | Posted in Cetusan Pemikiran, Renungan | 1 Comment

“Akak, ana rasa macam malas sangat nak mengaji kat Darul Quran ni… Macam mana ni?”

“Biasa la tu. Tapi kalau malas tu yang susah nak atasi tu.. Hehe, just fikir waktu ni je aku dengan al-Quran. Nanti, lepas habis 1 1/2 tahun, susah untuk cari masa nak iadah, banyak masa untuk tanggungan dunia yang lain… Baca al-ma’thurat yang Allahumma inni ‘auzubika minal hammi wal hazan dan seterusnya…”

SMS  kakak seniorku semenjak dari SRI, SMI Al-Amin (G 13) sehinggalah di Darul Quran (Gen 9) itu masih kusimpan di Inbox ku sehingga sekarang.

Kini, setelah setahun setengah di Darul Quran telah kutamatkan, aku mengakui mujahadah untuk iadah al-Quran di luar biah al-Quran itu seribu kali lebih sukar!

Tak akan ada siapa-siapa nak betul-betul PAKSA kita mengaji (kelas tasmi’, ustazah, pointer, etc…etc…), melainkan atas kehendak, kefahaman, dan kesedaran diri sendiri.

Dan aku akui, ketiadaan paksaan itu seringkali menyebabkan aku lalai, alpa, malas, dan segala yang sewaktu dengannya. Nauzubillahi min zalik.

Quran yang aku gunakan sepanjang kehidupanku di DQ. Di atasnya ada kunukilkan azamku. Semoga azam itu kekal ternukil dalam kehidupanku, Amin.

Jadual Iadah Sem 2 @ Ramadhan.~

Jadual lagi~ Heh, rindu saat-saat ini!

Tempat paling seronok + mahsyuk untuk iadah. Serius.

Pesan ustaz tahfizku di SMIAA:

Sekali kamu hafal Quran, bermakna selama-lamanya kamu bertanggungjawab dan prlu berusaha untuk memelihara hafalan kamu.
Cebur apa-apa karier sekalipun, tak kisahlah sebagai doktor ke, architect ke, engineer ke, accountant ke, tapi, jadikanlah karier sebagai al-HAFIZ itu yang UTAMA. Kerna nanti di akhirat kelak, Allah bukan hendak melihat sijil ACCA ke apa ke, tapi, Allah akan melihat Quran yang kamu bawa, berserta peranan yang kamu mainkan sebagai huffaz.

 

 

Buat diriku (& mereka yang memilih untuk berada di jalan ini)…

Iadahlah, murajaahlah, mengulanglah, kerana ia telah ditaklifkan dan diwajibkan buat kita. Wajib, bermakna kita tidak punya pilihan untuk culas, malas, dsbnya.
Andai kita rasa lemah, yakinlah Allah menilai kita pada mujahadah. Hasil – kita ingat Quran ataupun tidak, itu Allah yang akan takdirkan. Perlu juga diingat, Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu sehingga mereka mengubahnya sendiri.

Alla the best Azlina. Allahu Yusahhiluki, Amin.

Hikmah & Hemah – Wajib bagi Pendakwah

May 27, 2011 at 9:15 am | Posted in Cetusan Pemikiran, Renungan | 1 Comment
Tags: , ,

Tersebutlah sebuah kisah di antara dua cucu Rasulullah, Saidina Hassan dan Hussin…

Alkisahnya begini, di suatu ketika, dua orang cucu Rasulullah yang amat tersohor lagi terbilang itu mengambil wudhu’ bersama-sama di suatu tempat. Ketika itu mereka masih kecil. Tiba-tiba, datang seseorang yang sudah berumur mengambil wudhu’ di kawasan yang sama. Nak dijadikan cerita, wudhu’ orang tua tersebut agak kurang sempurna. Hassan dan Hussin kebingungan memikirkan bagaimana harus ditegurnya perbuatan tersebut. Lalu mereka mengambil keputusan untuk bertanding wudhu’ siapakah yang paling sempurna, dengan menjadikan orang tua tersebut sebagai hakim. Akhirnya, orang tua tersebut perasan yang sebenarnya wudhu’ dialah yang tidak sempurna.

Sangat berhikmahkan Hassan dan Hussin menegur?

Tidak ada perasaan yang tersinggung,  maruah yang tercalar, aib yang terbuka… Masing-masing dapat menerima dengan positif.

“Serulah manusia ke jalan tuhanmu dengan hikmah dan pelajaran yang baik…”

(An-Nahl:125)

Persoalan hikmah dan hemah ditekan dalam al-Quran, menunjukkan bahawa ia sangat dititik beratkan dalam Islam.

Dalam kita berdakwah, melaksanakan amar maaruf nahi munkar, sejauh mana hikmah dan hemah ini diaplikasikan dalam kehidupan kita? Kadang-kadang, sebagai generasi muda yang sangat kuat didorong oleh emosi serta semangat, bak kata orang tua-tua, berdarah panas, kita sering terlepas pandang persoalan adab ini. Umar at-Timilsani sering berpesan,

“Hikmah Asy-Syuyukh, fi hamasati As-Syabab”

yang bermaksud “Hikmah orang tua, berada dalam semangat orang muda.”

Kecenderungan untuk Merungut, Bukan Memulakan.

Status kawan-kawan aku kat FB ni merepek-repek. Tak membina langsung.
Daripada kita asyik merungut tanda tak meredhai perbuatan tersebut, mengapa tidak kita yang memulakan biah yang solehah (status yang islami, comment yang membina, chat benda yang bermanfaat buat umat) di FB kita?

Posting dalam blog (yang di share ramai-ramai) atau group FB ni merapu-rapu. Tak langsung menonjolkan keizzahan sebagai duat ataupun huffaz.
Daripada kita asyik mengomen tak habis-habis, mengapa tidak kita yang post benda-benda yang kita rasakan bermanfaat? Mengapa tidak kita yang mencetuskan?

Sematkanlah dalam diri kita, kalau kita lihat sesuatu yang tidak cocok di mata, kita yang perlu mengubahnya, bukan setakat merungut dan mengomen-ngomen di belakang. Kita yang perlu mulakan. TEGURAN DAN TINDAKAN PERLU SEIRING.

Kadang-kadang, kita lebih cenderung untuk menegur individu yang kita rasakan bersalah secara terang-terangan. Adakalanya teguran itu kasar bunyinya, tapi kita tidak perasan. Kita kurang berfikir tentang implikasi daripada tindakan yang kita lakukan. Kita sering menganggap semua orang “tidak ada perasaan”. Tidak dinafikan, teguran itu suatu keperluan, namun hikmah dan hemah itu satu kemestian. Sifat menghormati madu’ tidak boleh diketepikan. Perlu juga diingat, manusia itu fitrahnya amat menyukai kelembutan.

Daripada kita asyik mengatakan itu salah, ini tidak betul, yang ini lagha, “huffaz tak sepatutnya begitu”, “hampa ni dok mengaghot apa? ” lagi elok kalau kita yang tunjukkan caranya. Kita yang mulakan. Tunjukkan yang tak lagha tu bagaimana, yang tak mengarut tu macam mana. Be proactive. Madu’ yang ditegur akan faham sendiri, InsyaAllah.

Oh lagi satu, dalam kita menegur (terutamanya di blog dan chatbox, FB dan terang-terangan kita kenal siapa orangnya) tonjolkan sahaja identiti kita. Jangan berselindung di sebalik nama. InsyaAllah, kalau kita kenal siapa orang yang  prihatin untuk membetulkan kita yang sudah terbengkok ini, izzah teguran itu lebih terasa. Kita juga lebih terasa bertanggungjawab dengan setiap patah kata yang kita nukilkan.

Duhai Daie, jangan sesekali kita memandang enteng isu hikmah ini. Penerimaan masyarakat terhadap dakwah kita sangat bergantung dengan cara kita menzahirkannya kepada mereka. Sekiranya kurang berhikmah, percayalah, diri daie dan apa yang disampaikannya akan terfitnah.

Sebab itulah Allah selalu menggunakan ungkapan “Inna Allaha ‘Alimun Hakim”. Tidak semua orang yang berilmu itu bijaksana.

Mungkin ini sahaja yang kita hendak luahkan pada sahabat kita, namun, caranya perlu berhikmah agar teguran itu mampu melekap dalam jiwanya.

Renungan bersama buat diri aku terutamanya…

p/s: Ini hanya pandangan, terbuka kepada perbincangan.

Of Tarbiyyah and “Baju”

May 25, 2011 at 7:46 pm | Posted in Cetusan Pemikiran, Renungan, Sekolahku | Leave a comment
Tags: , , , ,

“Who is better in speech than one who calls men to Allah, work righteousness, and says, ‘verily, I am of those who are Muslims.”

[Fussilat : 33]

Tarbiyyah. According to Understanding Islam subject that we learnt through our three semesters in DQ, the root word for it is (Rabba, Yurabbi, Tarbiyyah) which means to cultivate, to nurture, to teach, etc.. etc.. (Haha, i’m really miss my sweet memory of learning UI in the SMN Audi)

When talking about tarbiyyah, I really remembered the moments in DQ where I began to understand the concept of it.

As an alumni of SMIAAG, people especially seniors in DQ do expect “something” from me. Sadly, I was not as what they expected. The “too condusive” environment in my beloved secondary school make me take the tarbiyyah that I received there for granted. Huhu, until now, I am still regret about this.

In DQ, I learnt that why we should choose a “baju” for us to wear in order for us to serve Islam. In my personal opinion, we should not read the idea of amal jamaie and only associate it with well-known jemaah like PAS, IKRAM, ISMA, HALUAN, and so on and start to label others who does not give wala’ or intima’  to any of those jemaah as ‘tak buat amal jamaie, tak bekerja untuk Islam‘. For me, amal jamaie is really flexible. If we devote ourselves to the society and do something regarding our deen, it is also can be considered as amal jamaie. Don’t label others as Allah is the only one who can judge us. As a muslim, we should choose the best type of amal jamaie that suite ourselves and with it, we can serve Islam the best.

In DQ, I learnt that there are many types of baju with different fashions and colours. At first glance, you will see that each of it is different from others. Actually, if we analyze it deeper, then we can see that all jemaah has the same objective, but the ways to achieve the objective are different. Hence, due to the differences in it, we tend to feel too proud (izzah) with our baju (in other word is taksub) and we become fanatic of our own baju. This situation is unhealthy. We should implement the concept of sinergy and salamatus sodri  in this situation. In my own opinion, we should feel izzah towards our baju, but not taksub.

In DQ, I learnt that in order to choose the baju, we should choose the one that with it, we feel that we are closer to Allah. With it also, we can give the best for Islam. Choose the one that we think that the method of dakwah is based on Quran and Sunnah and is the closest to Sirah Nabawiyyah. Actually, it depends on how we view it. It’s our own ijtihad and our personal perception about truth. None of us can claim that their “baju” is the most true, most pure, etc..etc.. Later, Allah will choose who he wants to declare as the winner. The most important thing that we should do now is to try to strive our best for the ummah.

To all Akhawat DQ (diploma, sem 1, dan sem 3) good luck and try to strive harder in the future. If  ‘they’ can do it, why we can’t? I’m really sorry because I realized that we should do some changes a bit late. Actually, it was very very late. I really hope for the changes to happen. InsyaAllah, my prayers will always there for you.

To others, I really hope that whatever happen after this, we can still manage our ukhuwwah well. Whatever baju we wear, we are still working for the same purpose. We are still being the architect of Islam. If we start to feel taksub with our baju, then remember, in the principle of ukhuwwah, which ithar as the highest degree of it,  and salamatus sodri  as the lowest level, we should not become selfish to think that ours is the best. Respect each other. Act islamically and professionally in facing the differences among us. Wallahu A’alam.

p/s: This is only my personal opinion. It is up to you, wheather to accept it or not.

Sayonara Darul Quran

May 22, 2011 at 8:10 pm | Posted in Citra Kehidupan, Renungan, Sekolahku | 1 Comment
Tags: , , , , ,

20 Disember 2009

“Ya Allah, 18 bulan! Lamanya nak duduk Darul Quran ni… Tahan ke aku?”

“Ya Rabbi, ketatnya peraturan… Penjara ke apa? Outing sekali seminggu, minggu balik sekali sahaja sebulan..”

“Kalas Tasmi’ tiga jam. Maknanya mengaji tiga jam. Larat ke?”

“18 bulan=30 juz. Sehari=2 maqra’ tasmi’. Mampu ke? Iadah lagi…”

“Sahabat-sahabat aku bakal fly. Aku? Hemm…fly Kuala Kubu Baru lah jawabnya…”

Maka, bermulalah episod kehidupanku sebagai pelajar Darul Quran. Bermula dengan Minggu Haluan Siswa, Mafatihul Mahabbah, The Faith, LAFUNTA 2010 Interfame, MANTOP, The Glory, imtihan semester satu, Muhasabah sem, Ukhuwah Day, Forum When The Heart Whispers, Secret Admire, Nur Ramadhan, MITI, Hari Raya IQRaC,imtihan semester 2, LAFUNTA 2011, Tinta Daie, Interfame Gen 12, Futuwwah, MANTOP Gen 12, AGM, IIUM Voyage, sehinggalah Majlis Khatam dan The Prestige serta imtihan sem 3, daripada menjadi peserta sehinggalah menjadi KD program, sungguh, banyak input yang aku terima. Banyak tarbiah yang terselit di sebalik setiap satu yang telah Allah rencanakan buatku.

Dan setahun setengah yang awalnya kurasakan lama itu berlalu dengan begitu sekejap…

20 Mei 2011

Barang-barang keperluan hampir separuh sudah siap dikemas. Pagi itu kami berjalan-jalan di tasik Darul Quran. Menikmati pemandangan Darul Quran sambil mengenang nostalgia-nostalgia lalu.

“Sekejap je kan setahun setengah kat Darul Quran ni. Rasanya macam baru je semester 1, sekarang dah habis dah pun semester 3…”

“Haah… Sedih sangat. Anti, ana rasa sedih sangat nak tinggalkan DQ ni. Agak-agaknya nanti, bila kita dah besar, kat UIA ke, waktu dah berkeluarga dan berkerjaya ke, mesti kita akan kenang masa-masa kita di DQ ni kan? Ana takut sangat kalau satu hari nanti, kita akan kata kat diri kita, ‘Ya Allah, aku pernah hafal Quran ni. Tapi sekarang ni, tak ubah macam tilawah dah. Indah kan saat kita masyi Quran dulu…’ Nauzubillah, ana takut sangat Quran ni lari daripada ana. Ana takut sangat Allah lupakan hafazan Quran kita ini..”

“Tak apa, anti, Al-Quran itu milik Allah. Mujahadah dan mintalah padaNya. Mujahadah itu penting, Allah nilai pada mujahadah kita.

“Ana ingat pesan US Dasuki pada ana waktu pergi jumpa minta maaf tadi. Us Dasuki pesan sangat-sangat supaya jaga al-Quran. Us kata, kalau kita mula meninggalkan hafazan al-Quran, akhlak dan peribadi kita benda pertama yang akan terjejas.. Nauzubillah~”

“Nanti kat UIA mesti kita dah tak rasa keadaan macam ini kan?”

“Sedih… Manis sangat biah kat DQ ni kan? 24 jam dengan al-Quran. Air mata kita, gembira kita, ketakutan kita, mujahadah kita, tension kita, stay up kita, semuanya ada kaitan dengan al-Quran. Susah dah nak cari masa macam ni dengan al-Quran.”

“Kat UIA nanti, macam mana ye kita nak balance kan contract sebagai hamba dan khalifah Allah, contract untuk iadah al-Quran, dengan tuntutan-tuntutan akademik yang menggunung? Itu baru soal belajar, belum lagi saat-saat kita mula bekerja, berkeluarga…”

“Al-wajibaat aksaru minal auqat, Hasan al-Banna kata.”

Kami sama-sama terdiam. Besar tanggungjawab kami selepas ini – memelihara hafazan al-Quran dan dalam masa yang sama, menterjemahkan al-Quran itu ke dalam seluruh aspek kehidupan.

Merenung kembali kehidupan aku selama setahun setengah di DQ, aku rasa aku akan rindu banyak benda. Ukhuwah yang sangat indah, biah yang sangat solehah, susah untuk aku cari di tempat-tempat lain.

Ukhuwah – ada benarnya ungkapan “ukhuwwah ikatan al-Quran itu lain rasanya”.

Biah solehah – masjid yang hanya beberapa tapak dari asrama, solat jemaah, irama ngaji 24/7, tazkirah asar, kelas tafaquh dan tibyan, usrah, sahabiah-sahabiah yang sentiasa mengingatkan, dan pelbagai lagi yang sukar kucoretkan.

Syukran buat kamu-kamu semua yang sudi hadir dalam hidupku! Kepada yang berterbangan di udara selepas ini, jangan lupakan kami yang di UIAM ini. Kepada yang ke Nilai nanti, selalulah jenguk kami yang di PJ ni. Jangan lupa bawa cenderamata dari Nilai Square tau! Siiru ala Barakatillah.

Halaqah tasmi' kami

Tudung dan Bunga Rossette siapa lah ini? Cubalah teka...

Semoga kita semua kekal thabat dalam tarbiah di mana sahaja kita berada! Strive for the best in whatever we do. Daie mesti cemerlang! Be a balance person. Islam itu wasatiyyah.

Diriku

September 7, 2010 at 10:32 am | Posted in Citra Kehidupan, Renungan | 1 Comment

Aku tahu, mengenali diri adalah asas bagi seorang daie. Daie harus kenal diri sendiri.

Ini adalah usaha-usaha untuk aku mengenali diri ini~

Islah, muhasabah, kedua-dua perlu diteruskan.

FPYC Personal Profile for Lina

FPYC temperament type: IITU – Intellectual, rational, inquisitive, accurate, systems developer, critical, creative thinker, independent.

Dominant intelligences: Logical Mathematical, Linguistic, Intrapersonal, Interpersonal and Naturalist.

Dominant abilities: Scientific, Mathematical, Self Discipline, Self Awareness, Verbal Language and Logical.

Fields of Work: Healthcare practitioner and technical, Media and Computer and mathematical science.

Knowledge worker status: Level 1 Knowledge Worker – Knowledge User.

Knowledge age skills:

Team Work – Room for improvement
Computer – Strong
Learning – Strong
Communication – Reasonable
Adaptability – Strong
Business – Strong

Pisah~

August 27, 2010 at 11:41 am | Posted in Citra Kehidupan, Renungan, Sekolahku | Leave a comment
Tags: ,

26/8/2010
Tarikh keramat bagiku. Satu tarikh yang menggembirakanku kerana menandakan bermulanya cuti mid sem 2, juga tarikh yang memilukan buatku kerana aku terpaksa berdepan dengan realiti kehidupan – perpisahan.

“Salam. DQ dah keluarkan result. Anjang tak boleh stay…”

Waktu itu, aku baru sahaja menjejakkan kaki ke rumah. Sungguh, aku terkejut dengan sms yang baru kuterima. Terbayang saat-saat terakhir di Darul Quran yang kita lalui bersama-sama. Iftar, buat kad untuk ayong, tidur sama-sama, sembang, usaha untuk rayuan, dan sebagainya sememangnya manis.

Aku redha dengan perpisahan ini.

Aku benar-benar terkesan dengan tarbiah Allah untukku di Darul Quran ini. Satu persatu individu yang rapat denganku dijauhkan Allah daripadaku. Sahabat-sahabat yang banyak berkongsi luka, rasa dan rahsia denganku – Ukht Khadijah, Ukht Shafiah, Ukht Atifah Basri, Ukht Adibah, Ukht Atifah Suad, Ukht Humairak, seorang demi seorang Allah takdirkan berhijrah dari DQ. Benar-benar Allah ingin mentarbiahku agar aku lebih matang dalam mengemudi kehidupanku di bumi DQ ini.

Aku redha. Aku belajar untuk redha dengan segala percaturanmu. Pasti, akan ada sejuta hikmah di sebalik apa yang berlaku. Hakikatnya, kita tidak berpisah. Kita hanya dijauhkan secara zahirnya. Tapi, jangan lupa, hati kita terikat. Terikat dengan ikatan rabitah, terikat dengan kebersamaan peranan sebagai khalifah Allah, sebagai daie, hamba allah, dan sebagainya.

Sahabiah-sahabiahku, selamatlah bertebaran di muka bumi Allah ini! Walau di mana sekalipun kita berada, kebersamaan peranan yang dikongsi bersama itulah yang menyatukan kita. Teruskan perjuangan, peliharalah al-Quran. Ukhuwwah tu bukan pada kerapnya pertemuan, tapi pada ingatan seseorang pada temannya dalam doanya. Sayang antunna kerana Allah!

p/s: Anjang, minta maaf sangat-sangat. Tak sangka perkara ini akan berlaku. Bukan tak nak cari anjang untuk bersalam sebelum balik semalam, tapi memang dah set dalam kepala yang kita akan berjumpa lagi selepas ini seperti biasa. Tapi, nak buat macam mana, taqdir sentiasa mengatasi tadbir. Allah knows better~
Seronok sangat selama kita kenal, anjang. Betul-betul terkesan dengan ketabahan dan kekuatan anjang. Doakan kita sama-sama kuat ye.
Acik, anje, alang, anjang, nanti bila-bila free, kita plan untuk rehlah@jaulah gi mana-mana ye. Alang, selamat berangkat ke ardhul kinanah 6 Syawal ni. Jaulah ke Mesir nak?

Perang

June 18, 2010 at 12:23 am | Posted in Cetusan Pemikiran, Renungan | Leave a comment
Tags: , ,

Pernah suatu ketika, saat ana masih kecil-kecil lagi, ana pernah dilanda rasa kesal yang amat sangat, mengapa Malaysia tidak diserang secara fizikal oleh negara kuffar. Seingat ana, antara kezaliman yang melanda umat Islam yang mula-mula menarik perhatian ana ialah peristiwa penindasan umat Islam di Kosovo. Waktu itu, ana masih berada di darjah 1. Gambar-gambar umat Islam yang syahid dibunuh menjadi bahan tatapan ana. Ketika itu, mula terdetik di hati ana, betapa beruntungnya mereka kerana dapat merasai nikmat gugur sebagai syuhada’! Masuk ke syurga tanpa hisab, bidadari-bidadari yang sedia menanti… Subhanallah, betapa beruntungnya para syuhada’ yang telah menginfakkan jiwanya buat Islam.!

Apabila usia ana terus meningkat, pemikiran ana juga turut berubah. Ana mula faham mengapa Allah tidak mentakdirkan kita di Malaysia untuk berperang dengan kuffar secara terang-terangan. Kita masih belum cukup kuat. Hakikatnya, kita semua sedang berperang dengan kuffar. Peperangan fikiran sedang berlangsung dengan rancaknya. Impaknya sememangnya dahsyat. Susah untuk dikawal. Bom-bom halus yang dilemparkan susah untuk dikesan, kecuali oleh insan-insan yang menilai sesuatu dengan mata hatinya. Andai berjaya dikesan pun, ramai yang sukar untuk mengelakkannya.

Ambil contoh negara Mesir, negara yang cukup terkenal dengan keilmuannya melalui Universiti al-Azhar, namun dalam masa yang sama, juga terkenal dengan kekejamannya terhadap aktivis Ikhwanul Muslimin, kebusukan pemerintah-pemerintahnya, keakrabannya yang luar biasa dengan Israel, dan pelbagai perkara yang pelik-pelik lagi. Apabila meletusnya Perang 6 hari pada 5-10 Jun 1967, mengapa pakatan Arab yang jauh lebih ramai daripada Israel mampu kalah dengan mudahnya? Mengapa pakatan Arab yang ketika itu dibekalkan dengan senjata moden dari Rusia akhirnya lumpuh dalam masa 6 hari? Mengapa dalam banyak-banyak pertempuran yang berlaku, hanya Sinai mampu dirampas kembali daripada Israel? Bukankah Allah telah menjanjikan kemenangan buat umat Islam?

Ayuh kita lihat keadaan tentera Islam yang menyertai peperangan ini. Kebanyakan tentera Islam berasal dari Mesir. Bagaimana keadaan majoriti umat Islam pada ketika itu? Di bawah pimpinan presiden Gamal Abd Nasser, kebanyakan umat Islam Mesir telah lari jauh daripada agama. Gamal diagung-agungkan, Islam ditinggalkan. Pemimpin-pemimpin IM ditangkap dan diseksa di dalam penjara. Tentera Islam sudah terlalu leka. Tahajjud tiada. Semuanya cintakan dunia. Malahan ada yang menyertai perang demi kemuliaan Gamal Abd Nasser. Malamnya dihidupkan dengan konsert-konsert nyanyian dan tarian, disulami dengan tegukan-tegukan arak. Majoritinya bangkit lewat pada siang harinya. Subuhnya entah ke mana. Sehinggakan tentera yang telah hilang arah tujuan ini dikalahkan dengan mudahnya apabila Israel menyerang mereka pada waktu pagi. Ketika itu, tentera Islam langsung tidak bersedia. Kebanyakannya sedang bercanda sambil menimati sarapan pagi.

Mengapa Sinai berjaya dirampas kembali? Jawapannya mudah sahaja. Ketika itu, tentera Islam yang menjaga kawasan tersebut merupakan insan-insan yang telah melalui tarbiah IM. Menegakkan kalimah Allah adalah cita-cita mereka. Syahid adalah impian mereka. Subhanallah, Allah benar-benar menolong hamba-hambanya yang memberikan sepenuh ketaatan kepadaNya. Sinai berjaya dirampas daripada penguasaan Israel. Andai dilihat daripada segi bilangan dan kelengkapan, tentera Islam tidaklah seberapa. Namun, jangan dilupa, sebagai umat Islam, kita ada banyak senjata halimunan – doa, tahajud, solat, puasa, quran, dan sebagainya.

Oleh itu, andai kita benar-benar impikan syahid fi sabilillah, ubahlah diri kita dulu. Insan yang macam kita ini, andai dihantar ke Palestin pun, belum tentu lulus untuk menjadi mujahidin di sana. Hanya insan yang benar-benar jelas kefahamannya sahaja diangkat menjadi mujahidin. Andai yang kecil-kecil seperti boikot dan menjauhi agenda Yahudi pun tidak mampu untuk kita laksanakan, hemm… Satu persoalan untuk kita sama-sama renung dan fikirkan!

Kem Kembara Quran 2010

June 14, 2010 at 10:52 am | Posted in Citra Kehidupan, Renungan, Sekolahku | 3 Comments
Tags: , ,

Perkara ini sering menghantui diri ana.

Pernah orang bertanya pada ana, apakah perkara yang paling ana sesali semasa di sekolah menengah dahulu? Satu perkataan terus muncul dalam fikiran ana. TAHFIZ. AL-QURAN.

Ana selalu terfikir, andailah ana diberi peluang untuk meniti kembali hari-hari sekolah menengah ana, ana akan buat tahfiz ana sebaik-baiknya, sepenuh-penuh hati. Ana tak nak buat “hantu”, main-main. Ana benar-benar sesali saat-saat ana hafal main-main. Percaya tak, dulu, ana hafal,ana aim memang setakat tasmik sahaja. Tidak lebih dari itu. Lepas tasmik 90% dah tak ingat apa yang nak dihafal. Murajaah al-Quran langsung tak ada dalam diari hidup ana.

Dulu, ana betul-betul banyak bazirkan masa ana. Ana masih ingat betapa kejamnya kami pada Us Rushdi, Us Khalid, Us Zaki, dan sebagainya. Bila dikenang balik, Us Rushdi tak bersalah pun. Kami yang perasan. Us Khalid lagi lah tak salah. Garangnya dia adalah untuk kebaikan anak muridnya juga. Us Zaki lagi kesian. Setiap hari kami “pau” us RM 5, untuk beli air kat JiMat. Inilah kami semasa Tingkatan 1. Tidak serius dalam hafazan, kesannya kami rasa dan tanggung hingga ke hari ini.

Tapi nak buat macam mana, baru sekarang ana sedar akan kesilapan ana. Atas sebab ini, ana selalu pesan kat generasi tahfiz yang baru, tolong pelihara al-Quran antum. Ana tak nak benda yang sama berulang kat individu-individu lain, terutama adik-adik tahfiz SMIAAG. Ana tak nak antum jadi sama macam ana. Ini juga sebagai peringatan buat diri ana, supaya ana tak jatuh ke dalam lubang yang sama buat kali yang kedua.

Perkara ini jugalah ana tekankan kepada adik-adik sepanjang ana menghadiri Kem Kembara Quran 2010.

Bagi ana, sungguh kem ini merupakan kenangan terindah. Macam-macam benda ana kagum – kagum tengok antum sanggup tahan ngantuk hafal surah an-Nahl muka surat 274, kagum tengok antum lahap BBQ, kagum tengok keseronokan antum main sungai, kagum tengok kebernasan idea antum dalam memberi kesimpulan, kagum tengok usaha-usaha antum menjayakan setiap modul, dan pelbagai kekaguman lagi lah.

Pak Cik Isa ni, ada-ada saja kejutan dia=)Coklat buatan Pak Cik Isa. Memang mengujakan!

Ambil wudhu' untuk solat Dhuha

Balancing pipe

Balancing pipe. Awal-awal banin nampak gempak, alih-alih, banat juga yang siap dulu!

Setelah berpeluh dan berpenat lelah tahap gaban, setelah banat dah sampai dewan makan, akhirnya, masuk juga bola pingpong tu!

Bertukar profession kejap, jadi AJK Basuh Pinggan=)

Eh, eh, Azhari. Kaki anda tidak sepatutnya berada di luar surat khabar. Kantoi. Kantoi.

Wah, sungguh ana kagum dengan yang membakar. Kagum juga yang memakan, terutama kumpulan al-Mukminun. Ana masih ingat bukit tulang ayam! Antum memang hebat!

Bila Us Jumadi dah penat, ayam menjadi mangsa. Thanks a lot for your advices!

Pagi-pagi buta terjun sungai...

Baki ayam BBQ yang telah dihangatkan. Sungguh cantik warna ayam-ayam tersebut. Tak kisahlah, legam-legam pun, licin gak!

Kagum tengok antum beria-ria ngaji dan tasmik lepas Subuh, walaupun tilam dan sungai memanggil-manggil kalian. Inilah yang dikatakan Quran First!

Harap benar agar kita sama-sama dapat meletakkan Quran First, The Rest Follows dalam kehidupan seharian kita.

Liku-liku Semester 1 DQ

June 9, 2010 at 1:06 pm | Posted in Citra Kehidupan, Renungan, Sekolahku | Leave a comment
Tags: ,

Alhamdulillah, sedar tak sedar, sudah 1 semester ana lalui di Darul Quran. Sungguh, dalam tempoh masa lebih kurang lima bulan ini, kehidupan yang ana lalui benar-benar dirasakan berliku. Tapi tidak mengapa, semua ini proses untuk menjadikan kita lebih matang dalam berfikir dan mengambil keputusan. Liku-liku inilah merupakan cara halus Allah untuk mentarbiah diri kita.

Sedar tak sedar, sepanjang ana di DQ ini, Allah didik ana untuk lebih menghargai al-Quran. Ana pernah melalui satu fasa kehidupan yang gelap lagi menyakitkan, iaitu menghafal al-Quran tanpa mengingatinya! Hafal dan tasmi’ sahaja, tanpa iadah ataupun murajaah hafalan lama. Sepanjang tempoh tersebut, Allah mengazab ana dengan rasa bersalah. Hati ana tak tenang, sentiasa rasa gusar dan gelisah. Ya Allah, sepanjang tempoh tersebut, betapa berdosanya ana sebab sengaja meninggalkan kalamMu. Ana selalu terfikir, kalau ana mati, macam mana agaknya? Hatta tatkala SPM pun, hati ana tak tenang teringatkan bebanan al-Quran yang tak terulang!

Alhamdulillah, Allah bagi ana peluang kedua untuk kembali menghafal dan mengingati al-Quran. Ketika ini, Allah tegur ana, bahawa menghafal al-Quran ini bukan mudah seperti yang disangka. Untuk menjadi Hamalatul Quran, kita memerlukan sejuta pengorbanan.Pengorbanan itu pelbagai – masa, tenaga, keinginan, dan sebagainya. Untuk ana, ana belajar untuk redha melihat sahabat-sahabat ana “fly” ke sana ke sini. Ana belajar untuk lihat ibrah di sebalik suasana di DQ. Ana belajar untuk mendisiplinkan diri iadah al-Quran setiap hari tanpa paksaan daripada mana-mana pihak. Ana belajar untuk tidak mensia-siakan peluang kedua yang Allah beri! Ya Allah, bantulah aku ya Allah, agar aku terus komited dengan kalamMu.

Namun, telah dijanjikan Allah, di sebalik kesulitan pasti ada kesenangan. Dan Alhamdulillah, ana bertemu dengan kesenangan tersebut.

Sekalung penghargaan buat kakak-kakak DQ-MGBSIM yang telah banyak bantu ana, sejak hari pertama ana melangkah ke DQ.
Kak Nabilah, akak yang selalu meniupkan semangat untuk ana ulang Quran. Teringat kenangan kita ngaji sama-sama kat masjid.
Kak Syafiqah, dengan akak sentiasa ceria, walaupun hakikatnya, waktu sekolah dulu, ana paling takut dengan akak.
Kak Afifah, thanks tebuk ana malam-malam sebelum syafawi, tengokkan tahriri dan tajwid ana, dan macam-macam lagi.
Kak Jannah-Kak Syakirah-Kak Faizah-Kak Maisarah-Kak Fadhilah- Kak Farhana-Kak Ain. Selamat datang juga buat set-set DQ-MGBSIM Diploma sem 1 yang baru. Moga kita terus tabah.

Alhamdulillah, dan syukur  padaMu ya Allah, atas segala nikmat telah diberikan.

Next Page »

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.