Perang

June 18, 2010 at 12:23 am | Posted in Cetusan Pemikiran, Renungan | Leave a comment
Tags: , ,

Pernah suatu ketika, saat ana masih kecil-kecil lagi, ana pernah dilanda rasa kesal yang amat sangat, mengapa Malaysia tidak diserang secara fizikal oleh negara kuffar. Seingat ana, antara kezaliman yang melanda umat Islam yang mula-mula menarik perhatian ana ialah peristiwa penindasan umat Islam di Kosovo. Waktu itu, ana masih berada di darjah 1. Gambar-gambar umat Islam yang syahid dibunuh menjadi bahan tatapan ana. Ketika itu, mula terdetik di hati ana, betapa beruntungnya mereka kerana dapat merasai nikmat gugur sebagai syuhada’! Masuk ke syurga tanpa hisab, bidadari-bidadari yang sedia menanti… Subhanallah, betapa beruntungnya para syuhada’ yang telah menginfakkan jiwanya buat Islam.!

Apabila usia ana terus meningkat, pemikiran ana juga turut berubah. Ana mula faham mengapa Allah tidak mentakdirkan kita di Malaysia untuk berperang dengan kuffar secara terang-terangan. Kita masih belum cukup kuat. Hakikatnya, kita semua sedang berperang dengan kuffar. Peperangan fikiran sedang berlangsung dengan rancaknya. Impaknya sememangnya dahsyat. Susah untuk dikawal. Bom-bom halus yang dilemparkan susah untuk dikesan, kecuali oleh insan-insan yang menilai sesuatu dengan mata hatinya. Andai berjaya dikesan pun, ramai yang sukar untuk mengelakkannya.

Ambil contoh negara Mesir, negara yang cukup terkenal dengan keilmuannya melalui Universiti al-Azhar, namun dalam masa yang sama, juga terkenal dengan kekejamannya terhadap aktivis Ikhwanul Muslimin, kebusukan pemerintah-pemerintahnya, keakrabannya yang luar biasa dengan Israel, dan pelbagai perkara yang pelik-pelik lagi. Apabila meletusnya Perang 6 hari pada 5-10 Jun 1967, mengapa pakatan Arab yang jauh lebih ramai daripada Israel mampu kalah dengan mudahnya? Mengapa pakatan Arab yang ketika itu dibekalkan dengan senjata moden dari Rusia akhirnya lumpuh dalam masa 6 hari? Mengapa dalam banyak-banyak pertempuran yang berlaku, hanya Sinai mampu dirampas kembali daripada Israel? Bukankah Allah telah menjanjikan kemenangan buat umat Islam?

Ayuh kita lihat keadaan tentera Islam yang menyertai peperangan ini. Kebanyakan tentera Islam berasal dari Mesir. Bagaimana keadaan majoriti umat Islam pada ketika itu? Di bawah pimpinan presiden Gamal Abd Nasser, kebanyakan umat Islam Mesir telah lari jauh daripada agama. Gamal diagung-agungkan, Islam ditinggalkan. Pemimpin-pemimpin IM ditangkap dan diseksa di dalam penjara. Tentera Islam sudah terlalu leka. Tahajjud tiada. Semuanya cintakan dunia. Malahan ada yang menyertai perang demi kemuliaan Gamal Abd Nasser. Malamnya dihidupkan dengan konsert-konsert nyanyian dan tarian, disulami dengan tegukan-tegukan arak. Majoritinya bangkit lewat pada siang harinya. Subuhnya entah ke mana. Sehinggakan tentera yang telah hilang arah tujuan ini dikalahkan dengan mudahnya apabila Israel menyerang mereka pada waktu pagi. Ketika itu, tentera Islam langsung tidak bersedia. Kebanyakannya sedang bercanda sambil menimati sarapan pagi.

Mengapa Sinai berjaya dirampas kembali? Jawapannya mudah sahaja. Ketika itu, tentera Islam yang menjaga kawasan tersebut merupakan insan-insan yang telah melalui tarbiah IM. Menegakkan kalimah Allah adalah cita-cita mereka. Syahid adalah impian mereka. Subhanallah, Allah benar-benar menolong hamba-hambanya yang memberikan sepenuh ketaatan kepadaNya. Sinai berjaya dirampas daripada penguasaan Israel. Andai dilihat daripada segi bilangan dan kelengkapan, tentera Islam tidaklah seberapa. Namun, jangan dilupa, sebagai umat Islam, kita ada banyak senjata halimunan – doa, tahajud, solat, puasa, quran, dan sebagainya.

Oleh itu, andai kita benar-benar impikan syahid fi sabilillah, ubahlah diri kita dulu. Insan yang macam kita ini, andai dihantar ke Palestin pun, belum tentu lulus untuk menjadi mujahidin di sana. Hanya insan yang benar-benar jelas kefahamannya sahaja diangkat menjadi mujahidin. Andai yang kecil-kecil seperti boikot dan menjauhi agenda Yahudi pun tidak mampu untuk kita laksanakan, hemm… Satu persoalan untuk kita sama-sama renung dan fikirkan!

Advertisements

Leave a Comment »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: