Of Tarbiyyah and “Baju”

May 25, 2011 at 7:46 pm | Posted in Cetusan Pemikiran, Renungan, Sekolahku | Leave a comment
Tags: , , , ,

“Who is better in speech than one who calls men to Allah, work righteousness, and says, ‘verily, I am of those who are Muslims.”

[Fussilat : 33]

Tarbiyyah. According to Understanding Islam subject that we learnt through our three semesters in DQ, the root word for it is (Rabba, Yurabbi, Tarbiyyah) which means to cultivate, to nurture, to teach, etc.. etc.. (Haha, i’m really miss my sweet memory of learning UI in the SMN Audi)

When talking about tarbiyyah, I really remembered the moments in DQ where I began to understand the concept of it.

As an alumni of SMIAAG, people especially seniors in DQ do expect “something” from me. Sadly, I was not as what they expected. The “too condusive” environment in my beloved secondary school make me take the tarbiyyah that I received there for granted. Huhu, until now, I am still regret about this.

In DQ, I learnt that why we should choose a “baju” for us to wear in order for us to serve Islam. In my personal opinion, we should not read the idea of amal jamaie and only associate it with well-known jemaah like PAS, IKRAM, ISMA, HALUAN, and so on and start to label others who does not give wala’ or intima’  to any of those jemaah as ‘tak buat amal jamaie, tak bekerja untuk Islam‘. For me, amal jamaie is really flexible. If we devote ourselves to the society and do something regarding our deen, it is also can be considered as amal jamaie. Don’t label others as Allah is the only one who can judge us. As a muslim, we should choose the best type of amal jamaie that suite ourselves and with it, we can serve Islam the best.

In DQ, I learnt that there are many types of baju with different fashions and colours. At first glance, you will see that each of it is different from others. Actually, if we analyze it deeper, then we can see that all jemaah has the same objective, but the ways to achieve the objective are different. Hence, due to the differences in it, we tend to feel too proud (izzah) with our baju (in other word is taksub) and we become fanatic of our own baju. This situation is unhealthy. We should implement the concept of sinergy and salamatus sodri  in this situation. In my own opinion, we should feel izzah towards our baju, but not taksub.

In DQ, I learnt that in order to choose the baju, we should choose the one that with it, we feel that we are closer to Allah. With it also, we can give the best for Islam. Choose the one that we think that the method of dakwah is based on Quran and Sunnah and is the closest to Sirah Nabawiyyah. Actually, it depends on how we view it. It’s our own ijtihad and our personal perception about truth. None of us can claim that their “baju” is the most true, most pure, etc..etc.. Later, Allah will choose who he wants to declare as the winner. The most important thing that we should do now is to try to strive our best for the ummah.

To all Akhawat DQ (diploma, sem 1, dan sem 3) good luck and try to strive harder in the future. If  ‘they’ can do it, why we can’t? I’m really sorry because I realized that we should do some changes a bit late. Actually, it was very very late. I really hope for the changes to happen. InsyaAllah, my prayers will always there for you.

To others, I really hope that whatever happen after this, we can still manage our ukhuwwah well. Whatever baju we wear, we are still working for the same purpose. We are still being the architect of Islam. If we start to feel taksub with our baju, then remember, in the principle of ukhuwwah, which ithar as the highest degree of it,  and salamatus sodri  as the lowest level, we should not become selfish to think that ours is the best. Respect each other. Act islamically and professionally in facing the differences among us. Wallahu A’alam.

p/s: This is only my personal opinion. It is up to you, wheather to accept it or not.

Advertisements

Syafawi Sem 3

May 16, 2011 at 4:14 pm | Posted in Citra Kehidupan, Imtihan, Sekolahku | Leave a comment
Tags: , ,

Alhamdulillah… Alhamdulillah… Alhamdulillah…

Setelah puas berhari-hari jadi “separuh manusia”, beruzlah kebanyakan masa, akhirnya, imtihan syafawi sem tiga yang ditakuti oleh majoriti ahli-ahli IQRaC (Intellectual Quranic Generation Club) telah aku lalui. Dilalui dengan jayanya atau tidak, itu bukan persoalannya. Bagiku, yang manis untuk dikenang ialah mujahadah dan usaha di sebalik imtihan tersebut.

Menyebut mengenai usaha, bagiku, mujahadah mengulang untuk imtihan kali ini adalah sangat manis untuk dikenang. Kehangatan ukhuwwah itu benar-benar terasa saat ada yang memberi semangat tatkala aku “down”, kejut tatkala tersyahid, menggembirakan tatkala sedang tertekan yang amat, mengingatkan tatkala aku diserang wabak malas, dan pelbagai lagi support yang tak mampu untuk kurakamkan. Syukran semua!

16 Mei 2011
Maktabah DQ

p/s:

Alhamdulillah, offer letter dah boleh download. Tetapkan hati dan pendirianku Ya Allah…

Pisah~

August 27, 2010 at 11:41 am | Posted in Citra Kehidupan, Renungan, Sekolahku | Leave a comment
Tags: ,

26/8/2010
Tarikh keramat bagiku. Satu tarikh yang menggembirakanku kerana menandakan bermulanya cuti mid sem 2, juga tarikh yang memilukan buatku kerana aku terpaksa berdepan dengan realiti kehidupan – perpisahan.

“Salam. DQ dah keluarkan result. Anjang tak boleh stay…”

Waktu itu, aku baru sahaja menjejakkan kaki ke rumah. Sungguh, aku terkejut dengan sms yang baru kuterima. Terbayang saat-saat terakhir di Darul Quran yang kita lalui bersama-sama. Iftar, buat kad untuk ayong, tidur sama-sama, sembang, usaha untuk rayuan, dan sebagainya sememangnya manis.

Aku redha dengan perpisahan ini.

Aku benar-benar terkesan dengan tarbiah Allah untukku di Darul Quran ini. Satu persatu individu yang rapat denganku dijauhkan Allah daripadaku. Sahabat-sahabat yang banyak berkongsi luka, rasa dan rahsia denganku – Ukht Khadijah, Ukht Shafiah, Ukht Atifah Basri, Ukht Adibah, Ukht Atifah Suad, Ukht Humairak, seorang demi seorang Allah takdirkan berhijrah dari DQ. Benar-benar Allah ingin mentarbiahku agar aku lebih matang dalam mengemudi kehidupanku di bumi DQ ini.

Aku redha. Aku belajar untuk redha dengan segala percaturanmu. Pasti, akan ada sejuta hikmah di sebalik apa yang berlaku. Hakikatnya, kita tidak berpisah. Kita hanya dijauhkan secara zahirnya. Tapi, jangan lupa, hati kita terikat. Terikat dengan ikatan rabitah, terikat dengan kebersamaan peranan sebagai khalifah Allah, sebagai daie, hamba allah, dan sebagainya.

Sahabiah-sahabiahku, selamatlah bertebaran di muka bumi Allah ini! Walau di mana sekalipun kita berada, kebersamaan peranan yang dikongsi bersama itulah yang menyatukan kita. Teruskan perjuangan, peliharalah al-Quran. Ukhuwwah tu bukan pada kerapnya pertemuan, tapi pada ingatan seseorang pada temannya dalam doanya. Sayang antunna kerana Allah!

p/s: Anjang, minta maaf sangat-sangat. Tak sangka perkara ini akan berlaku. Bukan tak nak cari anjang untuk bersalam sebelum balik semalam, tapi memang dah set dalam kepala yang kita akan berjumpa lagi selepas ini seperti biasa. Tapi, nak buat macam mana, taqdir sentiasa mengatasi tadbir. Allah knows better~
Seronok sangat selama kita kenal, anjang. Betul-betul terkesan dengan ketabahan dan kekuatan anjang. Doakan kita sama-sama kuat ye.
Acik, anje, alang, anjang, nanti bila-bila free, kita plan untuk rehlah@jaulah gi mana-mana ye. Alang, selamat berangkat ke ardhul kinanah 6 Syawal ni. Jaulah ke Mesir nak?

Cuti Mid Sem DQ

March 8, 2010 at 11:08 am | Posted in Cetusan Pemikiran, Renungan, Sekolahku | 2 Comments
Tags: ,

Alhamdulillah, akhirnya, Allah masih mempertemukanku dengan cuti mid sem selama seminggu. Pulang ke rumah, Ya Allah, rasa seronoknya sememangnya meluap-luap. Gembira kerana dapat bertemu dengan keluarga tercinta. Gembira juga kerana setidak-tidaknya dapatlah juga menghilangkan stress semasa di Darul Quran.

Suasana di Darul Quran, kalau dilihat secara fizikalnya sememangnya mendamaikan dan menenangkan. Namun, hakikatnya hidup di sana memang stress. Untuk menghafal sehari 2 maqra’ (lebih kurang 5-6 muka surat), itu sudah mendatangkan sedikit tekanan. Tapi, yang lebih tertekan ialah apabila mengenangkan betapa banyaknya ayat al-Quran yang telah aku lupa. Tertekan mengenangkan tanggungjawab yang sepatutnya sebagai hamalatul quran. Terbayang dosa-dosa dan kecaman yang Allah janjikan. Dalam masa yang sama juga, terbayang kemanisan-kemanisan yang telah Allah sebutkan. Hemm, hendak kejar ganjaran yang banyak, bukan sedikit usaha dan mujahadah yang diperlukan!

Apabila kaki sudah dijejakkan ke rumah, stress pun hilang. Bukan hilang sebab semua masalah dah selesai, tapi sebab banyak sangat benda yang nak dibuat. Internet, lepak, sembang, bergurau, family, kawan-kawan, semuanya menuntut tenaga kita. Bila nafsu dah tak terkawal, Quran pun jadi tertinggal. Inilah masalah yang aku rasa sekarang ni.

Dulu, aku tak lah rasa macam ni sangat. Pertama kali , aku menghafal al-Quran, aku menghafal di rumah. Waktu tu alhamdulillah, aku tak rasa pun perasaan “tak leh ngaji kat rumah”. Namun, sekarang ni, bila keluar je daripada Darul Quran, perasaan nak melepaskan nafsu buat benda-benda yang tak boleh buat kat DQ seperti main internet jadi susah nak dikawal. Sindrom susah nak ngaji kat rumah terus menghantuiku. Hemm, rupa-rupanya menghafal di environment yang too condusive pun banyak cabarannya. Tu belum lagi fikir mengenai nak jaga hafalan dekat UIA sampai pada saat kematian kita nanti.

Seronok tengok perkembangan semasa program tahfiz di al-Amin. Nampak semakin tersusun. Alhamdulillah. Nampak ramai yang berpotensi dan berpeluang cerah untuk menamatkan hafalan. Moga-moga, adik-adik dapat menamatkan dan mengingat 30 juzu al-Quran sebelum melangkah keluar daripada al-Amin. Waktu sekolah ni lah nak rebut hafal banyak-banyak. Dah habis sekolah nanti tak pasti ada peluang tak nak menghafal. Peluang yang ada sekarang baik gunakan dengan bersungguh-sungguh.

Terima kasih buat semua yang memberiku semangat untuk hidup di Darul Quran. Bila aku rasa lemah, aku mohon pertolongan daripada Allah, lalu Allah hadiahkan kalian yang sentiasa memotivasikanku~ Syukran semua.

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.