Of Tarbiyyah and “Baju”

May 25, 2011 at 7:46 pm | Posted in Cetusan Pemikiran, Renungan, Sekolahku | Leave a comment
Tags: , , , ,

“Who is better in speech than one who calls men to Allah, work righteousness, and says, ‘verily, I am of those who are Muslims.”

[Fussilat : 33]

Tarbiyyah. According to Understanding Islam subject that we learnt through our three semesters in DQ, the root word for it is (Rabba, Yurabbi, Tarbiyyah) which means to cultivate, to nurture, to teach, etc.. etc.. (Haha, i’m really miss my sweet memory of learning UI in the SMN Audi)

When talking about tarbiyyah, I really remembered the moments in DQ where I began to understand the concept of it.

As an alumni of SMIAAG, people especially seniors in DQ do expect “something” from me. Sadly, I was not as what they expected. The “too condusive” environment in my beloved secondary school make me take the tarbiyyah that I received there for granted. Huhu, until now, I am still regret about this.

In DQ, I learnt that why we should choose a “baju” for us to wear in order for us to serve Islam. In my personal opinion, we should not read the idea of amal jamaie and only associate it with well-known jemaah like PAS, IKRAM, ISMA, HALUAN, and so on and start to label others who does not give wala’ or intima’  to any of those jemaah as ‘tak buat amal jamaie, tak bekerja untuk Islam‘. For me, amal jamaie is really flexible. If we devote ourselves to the society and do something regarding our deen, it is also can be considered as amal jamaie. Don’t label others as Allah is the only one who can judge us. As a muslim, we should choose the best type of amal jamaie that suite ourselves and with it, we can serve Islam the best.

In DQ, I learnt that there are many types of baju with different fashions and colours. At first glance, you will see that each of it is different from others. Actually, if we analyze it deeper, then we can see that all jemaah has the same objective, but the ways to achieve the objective are different. Hence, due to the differences in it, we tend to feel too proud (izzah) with our baju (in other word is taksub) and we become fanatic of our own baju. This situation is unhealthy. We should implement the concept of sinergy and salamatus sodri  in this situation. In my own opinion, we should feel izzah towards our baju, but not taksub.

In DQ, I learnt that in order to choose the baju, we should choose the one that with it, we feel that we are closer to Allah. With it also, we can give the best for Islam. Choose the one that we think that the method of dakwah is based on Quran and Sunnah and is the closest to Sirah Nabawiyyah. Actually, it depends on how we view it. It’s our own ijtihad and our personal perception about truth. None of us can claim that their “baju” is the most true, most pure, etc..etc.. Later, Allah will choose who he wants to declare as the winner. The most important thing that we should do now is to try to strive our best for the ummah.

To all Akhawat DQ (diploma, sem 1, dan sem 3) good luck and try to strive harder in the future. If  ‘they’ can do it, why we can’t? I’m really sorry because I realized that we should do some changes a bit late. Actually, it was very very late. I really hope for the changes to happen. InsyaAllah, my prayers will always there for you.

To others, I really hope that whatever happen after this, we can still manage our ukhuwwah well. Whatever baju we wear, we are still working for the same purpose. We are still being the architect of Islam. If we start to feel taksub with our baju, then remember, in the principle of ukhuwwah, which ithar as the highest degree of it,  and salamatus sodri  as the lowest level, we should not become selfish to think that ours is the best. Respect each other. Act islamically and professionally in facing the differences among us. Wallahu A’alam.

p/s: This is only my personal opinion. It is up to you, wheather to accept it or not.

Berakhir dah

December 17, 2009 at 9:37 am | Posted in Ikhwanul Fifteen, Imtihan, Sekolahku | 3 Comments
Tags: , ,

Alhamdulillah, SPM sudah pun berlalu meninggalkan kami semua. Bermula dengan Bahasa Melayu pada tanggal 18 November lalu, sehinggalah Syariah Islamiah pada 16 Disember, SPM berlalu pergi dari kamus kehidupan kami sambil meninggalkan bunga-bunga kenangan yang sukar kulupakan.

Ada hari yang aku rasa seronok, ada yang kadang-kadang aku mengenang kertas yang telah berlalu itu dalam kesedihan. Hemm, itulah fitrah kehidupan. Allah tak akan ciptakan semuanya senang dan mudah buat hambanya supaya kita semua beringat-ingat.

Kiranya, semalam, 16 Disember merupakan hari terakhir aku menyarung seragam sekolah – tudung biru, baju kurung putih, dan kain biru cerah. Selepas ini, semuanya akan kekal menjadi kenangan terindah dalam hidupku. Buat sahabat-sahabatku, aku tak  tahulah bila lagi aku mampu ketemu kalian dalam suasana persekolahan dan peperiksaan lagi. Selamatlah kalian berkelana untuk program eksplorasi.

Buat diriku, ayuh kita sambut Maal Hijrah yang bakal , mendatang ini dengan azam dan semangat yang baru, kerana hakikatnya, Maal Hijrah kali ini turut menyaksikan aku berhijrah ke “alam” yang baru – dari SMI al-Amin ke Darul Quran, JAKIM, InsyaAllah.

Selamat tinggal alam persekolahan yang serba indah dan sarat dengan kenangan. Aku akan mengenang saat-saat ini sebagai salah satu kenangan termanis dalam hayatku.

Ikhwanul 15

Calon SPM 2009 SMIAAG

Mengapa Aku Masih di al-Amin Sehingga Sekarang?

December 15, 2008 at 5:29 pm | Posted in Cetusan Pemikiran, Citra Kehidupan | 11 Comments
Tags: ,

Sewaktu kecil-kecil dahulu, aku dicadangkan oleh emak untuk menyekolahkanku di Sekolah Rantau Petronas, Kertih, Terengganu Darul Ridzuan. Sebabnya mudah. Emak dijangka akan dipindahkan untuk berkhidmat di Kertih, Terengganu menjelang tahun 1999, tahun aku darjah satu. Oleh itu, aku langsung tidak didaftarkan di mana-mana sekolah di kawasan Gombak dan Kuala Lumpur, termasuklah Sekolah Rendah Islam al-Amin Gombak.

Oleh itu, mengapa aku di al-Amin sejak dari darjah satu?

Namun begitu, walaupun perancangan manusia sudah begitu baik, namun Allah lah yang lebih berkuasa menentukan di mana hala tuju persekolahanku. Ditakdirkan, emak tidak jadi berpindah ke Kertih. Segala perancanganku untuk bersekolah di Sekolah Rantau Petronas pun terbengkalai sama. (Heh, kalau jadi ke Kertih dulu, berhabuklah Bahasa Inggerisku jawabnya!)

Waktu itu sudah bulan 12. Sudah terlewat untuk mendaftar ke mana-mana sekolah. SRIAAG pun telah lama habis menjalankan ujian diagnostiknya yang menjadi kemestian kepada mana-mana murid yang nak masuk darjah 1. Akhirnya aku didaftarkan di Sekolah Kebangsaan Usaha Ehsan. (Berdekatan Giant Batu Caves sekarang ini)

Continue Reading Mengapa Aku Masih di al-Amin Sehingga Sekarang?…

Aturcara Wafdul Amin 2008

November 25, 2008 at 8:42 pm | Posted in Sekolahku | 1 Comment
Tags: ,

Alhamdulillah, setelah ditimbang-timbang, setelah dibincang-bincang, setelah persepakatan dibina antara warga Ikhwanul 15 dan masyarakat Kampung Beng, beginilah hasilnya aturcara Wafdul Amin 2008. Sememangnya aturcara ini tidak dapat memenuhi kehendak hati kita semua, namun, cubalah untuk meredhainya.

Lampiran Aturcara

27 NOV 2008

08:00 pm Berkumpul di surau, bacaan mathurat

08:25 pm Solat Isya’ dan Solat Hajat

09:00 pm Makan malam

09:30 pm Taklimat guru, AJK, dan tayangan video

12:00 pm Bertolak ke Kampung Beng

28 NOV 2008

06:00 am Tiba di R&R Tasik Raban

Khidmat diri, Solat Subuh, sarapan pagi

08:00 am Bertolak ke Jeti Pipit

08:30 am Bergerak ke Kampung Beng

09:00 am Majlis perasmian dan penyerahan anak angkat

12:30 pm Solat Jumaat di Masjid Kampung Beng

(Banat duduk di rumah keluarga angkat masing-masing)

03:00 pm Bersama keluarga angkat 1

07:00 pm Solat Maghrib dan Isya’ berjemaah

09:00 pm Bersama keluarga angkat 2

29 NOV 2008

08:00 am Gotong-royong di Kampung Batu Ring dan Kampung Beng

11:00 am Jamuan ringan dan taklimat kesihatan

12:00 pm Bersama keluarga angkat 3

02:30 pm Taklimat keselamatan di air dan kebakaran

05:00 pm Perlawanan persahabatan bola sepak (Banin)

Bersama keluarga angkat 4 (Banat)

06:30 pm Pulang ke rumah (Banin)

07:00 pm Solat Maghrib dan Isya’ berjemaah

09:00 pm Bersama keluarga angkat 5

30 NOV 2008

08:30 am Ikhtiar hidup

03:00 pm Sukan rakyat di padang SK Kampung Beng

06:30 pm Pulang ke rumah masing-masing

07:00 pm Solat Maghrib dan Isya’ berjemaah

09:00 pm Bersama keluarga angkat 6

1 DIS 2008

09:00 am Taklimat keselamatan dan penyalahgunaan dadah

11:00 am Lawatan ke Padang Rusa Padang Chuas

01:00 pm Bersurai

02:30 pm Persiapan malam seni

06:00 pm Persiapan diri

07:00 pm Solat Maghrib

08:00 pm Malam seni Wafdul Amin 08

10:30 pm Majlis bersurai

2 DIS 2008

08:00 am Persiapan majlis penutup

09:00 am Majlis penutup Wafdul Amin 2008

12:00 pm Bertolak ke Muzium Arkeologi Kota Tampan

12:45 pm Bertolak ke Kuala Kangsar

01:30 pm Solat jama’ Zohor dan Asar

02:00 pm Rewang di Kuala Kangsar

04:00 pm Bertolak ke Kuala Lumpur

09:00 pm Tiba di SMIAAG

Solat jama’ Maghrib dan Isya’

10:00 pm Pulang ke rumah masing-masing

Malas yang membinasakan

November 16, 2008 at 8:27 am | Posted in Citra Kehidupan, Renungan | 3 Comments
Tags: ,

Alhamdulillah, semalam aku dapat mengikuti dengan jayanya motivasi anjuran Kelab Kelas Tingkatan 4, walaupun hakikatnya semalam aku diuji Allah dengan pening kepala… Banyak manfaat yang diperoleh, walaupun tak semuanya aku rasa mampu diterjemahkan dalam kehidupan seharianku! Almaklumlah, nak belajar 6 jam sehari, banyak aralnya. Study group? Agak payah memandangkan kehidupanku sendiri kurang terurus, hatta hendak membuat homework pun kadang-kadang tak cukup masa!

Apabila ditanya oleh Dr Abdol Aziz tentang siapa mempunyai masalah malas, aku berdiri, mengakui bahawa aku sememangnya berpenyakit malas. Aku lihat ramai sahabat-sahabatku turut berdiri, kecuali beberapa orang yang Allah memberinya bebas daripada penyakit malas ini.

Buanglah sikap malas yang membinasakan...

Buanglah sikap malas yang membinasakan...

Memang tidak dapat disangkal lagi, aku sememangnya kurang rajin. Banyaklah contohnya dalam kehidupanku. Malas nak iadah, malas nak belajar, malas nak buat homework, malas nak update blog, dan lagi teruk, setiap hari dok tertunggu-tunggu, bilalah hari Sabtu dan Ahad, sebab malas nak ke sekolah! Subhanallah, ighfirli ya Allah…

Kata Dr Aziz, orang malas tak layak hidup. Aiseh…

Kata tah siapa tah, orang yang malas ni, macam mana nak masuk syurga Allah, dah malas nak buat ibadah… Astaghfirullah…

Ada orang lain kata, orang yang malas ni, memang pengikut setia syaitan, sebab bila syaitan kata jadilah malas, kita pun ikut sama jadi malas… Ighfirli ya rabbi…

Allah kata, siapa yang dirikan solat (maksudnya sekali dengan ibadah-ibadah lain lah) dengan malas, mereka merupakan orang munafik. (Rujuk muka surat terakhir juzu’ 5, Surah an-Nisaa’) Ingat, orang munafik merupakan penghuni neraka paling bawah sekali. Ya Allah, peliharalah diriku…

Huh, dahsyat sekali balasan buat orang malas ni! Maka, janganlah kita jadi malas. Selalulah memohon daripada Allah agar dijauhkan daripada penyakit malas ini.

Allah, peliharalah diriku daripada sifat malas yang menghancurkan ini...

Allah, peliharalah diriku daripada sifat malas yang menghancurkan ini...

Allah, peliharalah diriku daripada sifat malas yang membinasakan ini. Doronglah diriku supaya aku malas hendak membuat dosa, malas hendak melakukan kemungkaran, malas untuk menggelumangkan diriku dengan maksiat. Amin…

Ceritera Imtihan I

October 31, 2008 at 5:01 pm | Posted in Citra Kehidupan, Imtihan | 2 Comments
Tags: , ,

Di kala imtihan hafazan dan tilawah datang menjengah,

Semua jadi rajin tak tentu arah mengiadah,

Agar tatkala disoal tak hilang arah!

Kalau tak ingat, semua tahu, natijahnya parah!

Tirai imtihan rasminya diselak dengan madah bahasa,

BM, BI, BAT, puas kami harungi semuanya,

Dari hari Khamis sehinggalah Selasa,

Buat karangan, aduh, penat benar kami menulisnya!

Madah Tajwid jangan pula dilupa,

Antara madah kesukaan semua,

Bukan apa, dari SRIAA belajar benda yang sama,

Cuma aplikasinya tidak semudah teorinya.

Hari Rabu madah PSI dan PQS pula menjelma,

Dari pagi, tak angkat kepala kami membaca,

Almaklumlah sekiranya buku teks tak dibuka,

Jawabnya, lingkuplah kami semua, tak dapat menjawabnya!

Hari Khamis Add Maths pula datang menjengah,

Dari, pagi jantung kami asyik berdebar tak tentu arah,

Kerna semua tahu madah Add Maths tidaklah mudah,

Hanya yang insan cukup latihan akan rasa tak susah.

Hari ini (Jumaat) madah Sejarah menyusul pula,

Menyebabkan kami dari pagi tak habis bercerita,

Menyusur kembali kegemilangan dan ketamadunan bangsa,

Agar ibrah yang dikutip boleh dikongsi bersama.

Sampai di sini dahulu aku bercerita,

Kerna minggu depan imtihan bertimpa-timpa,

Matematik, Biologi, Fizik, dan Kimia,

Ya Allah, masukkanlah aku dalam golongan yang berjaya!

AMIN YA RABBAL ALAMIN…

Seloka ini ditulis ketika imtihan Sejarah kertas 1, 31 Oktober 2008.


Buat usrahku, syukran jazilan kerana banyak memberi sokongan, memotivasikan, serta mendamaikan sepanjang imtihan ini.

Usrahku...

Menjelang Fatrah Imtihan…

October 20, 2008 at 7:15 pm | Posted in Imtihan, Usrati | Leave a comment
Tags: ,
Khas buat bondaku...

Khas buat bondaku...

Menjelang fatrah imtihan ini, baru terkedek-kedek mencari ibu, ayah, guru, demi mendamba kemaafan atas segala kesalahan, juga dosa yang telah dilakukan.

Menjelang fatrah imtihan ini, baru terkial-kial menelaah pelajaran yang telah lama dilupakan. Subhanallah, bukankah sepatutnya hari-hari kita perlu menelaah buku di rumah?

Menjelang fatrah imtihan ini, diri ini ingin meminta maaf kepada sekalian pengunjung blog ini, di atas segala kesalahan – terkasar bahasa, tersilap bicara, tersalah perilaku, dan seribu satu ter… ter… lagi.

Menjelang fatrah imtihan ini, blog ini akan direhatkan seketika, sehingga tamat fatrah imtihan, bagi membantu diri ini supaya lebih fokus terhadap peperiksaan.

Doakanlah agar diri ini dan sekalian sahabat-sahabat yang lain supaya sentiasa dianugerahi Allah kejayaan dalam imtihan kali ini. Ameen.

JOM BELAJAR!!!

p/s: Gambar dan ceritera jaulah hari itu selepas sudah fatrah imtihan ye…

Lisanul Haq

September 27, 2008 at 4:16 pm | Posted in Sekolahku | 11 Comments
Tags: ,

Alhamdulillah. Bi iznillah, Lisanul Haq kali ini berjaya dikeluarkan. Selamat berpuasa dan memburu Lailatul Qadr buat semua kakitangan sekolah, guru-guru serta seluruh pelajar SMIAAG.

Lisanul Haq kali ini menyorot kembali, satu demi satu keletah serta perangai warga al-Amin tatkala berhadapan dengan Ramadhan. Ada yang benar-benar berusaha untuk beribadah, dan ada juga yang tidak ada perasaan pun berhadapan dengan bulan penuh keberkatan ini.

Ambillah sebanyak pengiktibaran yang mungkin. Baca, fahami dan amalkan. Ilmu yang sedikit jika diamal lebih baik daripada ilmu setinggi gunung tapi tidak berguna kepada ummah.

Terima kasih kepada saudari Damia, Xephora, Khadeeja, dan Saudara Ibrahim (kesudian menyumbangkan komik. Saudari Nurazah (muka depan), dan saudari Nabilah serta Nurazlina (artikel). Barakallahu Fikum.

Selamat mencerna Lisanul Haq Edisi Khas Ramadhan ini!

Aduhai… Lisanul Haq tanpa editor yang disaluti kekucar-kaciran. Ana selaku wakil MATAN ANDALUS (bukan editor Lisanul Haq) ingin meminta maaf atas segala keributan yang berlaku, khususnya buat ikhwan tingkatan lima kerana keterlanjuran dalam komik Do’s and Dont’s in Ramadhan.

Komik tersebut telah terlanjur disiarkan, tanpa ditapis. Mungkin kerana kami, beberapa orang banat yang menghadap Lisanul Haq tersebut tidak perasan makna dan isi yang terkandung di sebalik lukisan tersebut. Hatta Cikgu Rusyida pun tak perasan tentang perkara tersebut. Mungkin juga sebab kami tak menjiwai dan tak mengambil peduli isu pertelingkahan antara antum ini. Dan juga, mungkin sebab kami membuat Lisanul Haq ini dalam keadaan terkejar-kejar dan tidak berapa sihat (demam dan sakit kepala).

Apa-apapun, terima kasih kepada semua yang terlibat menjayakan Lisanul Haq edisi khas Ramadhan ini. Termasuklah kepada sesiapa yang tolong dapatkan kelulusan Cikgu Rusyida (akh Hasif), hantar fotostet (ukht Azah), tolong lipat (ukht Maryam, Mariah, kak Raby, cikgu Farhah, cikgu Akma, dan akh Zufar) dan tolong tumpangkan kereta ke kedai fotostet (kak Sh Amina). Barakallahu fikum.

p/s: Pesan ana, apabila diulit isu yang agak taboo macam ini, jangan dibesar-besarkan dalam blog. Mungkin ianya akan menjadi muqaddimah kepada fitnah yang lebih besar!

Ramadhan – Adakah Kita Memanfaatkannya?

September 23, 2008 at 1:52 pm | Posted in Cetusan Pemikiran, Renungan, Sekolahku | Leave a comment
Tags: ,

Bulan Ramadhan datang dan pergi setiap tahun. Kedatangan Ramadhan sering disambut penuh kemeriahan oleh orang-orang yang beriman, supaya mereka mencapai takah TAQWA yang dijanjikan Allah buat mereka yang benar-benar menghidupkan Ramadhan.

Begitulah suasana yang penulis rasakan di Sekolah Menengah Islam al-Amin. Alhamdulillah, di sini, Ramadhan sememangnya disambut penuh kemeriahan. Pelbagai program yang bertujuan untuk menghidupkan Ramadhan telah direncana oleh sekalian guru-guru – program tadarus, iktikaf, tazkirah-tazkirah yang sering diberikan oleh guru-guru secara tidak langsung, dan sebagainya benar-benar membuka ruang yang luas buat semua murid untuk mengimarahkan Ramadhan.

RAMADHAN – ADAKAH KITA MEMANFAATKANNYA?

Namun, sejauh manakah kita memanfaatkan peluang yang telah disediakan ini?

Entahlah, menurut pandangan peribadi penulis, penulis masih merasakan bahawa murid-murid al-Amin, secara puratanya, tidak menghargai segala peluang yang telah dihamparkan kepada mereka ini. Lihat sahaja ketika waktu Tadarus, masih ramai antara kita (bukan semua) yang sengaja berjalan lambat-lambat ke surau, terkedek-kedek, ataupun istilah lainnya bagai itik pulang petang! Waktu tadarus selama setengah jam yang diperuntukkan, adakalanya habis 15 minit menanti insan-insan bertuah ini tiba di surau. Tidakkah kalian rasa, perbuatan kalian tersebut merugikan diri kalian dan juga kumpulan tadarus kalian?

TADARUS

Bukankah al-Quran sepatutnya bertakhta di hati kita?

Bukankah al-Quran sepatutnya bertakhta di hati kita?

Ada juga antara kita yang datang untuk tadarus, tapi tidak membawa al-Quran. Sudahlah tidak membawa al-Quran, malas pula hendak mencari al-Quran yang disediakan oleh sekolah di sekeliling surau. Entahlah, secara peribadinya, penulis hairan dengan golongan seperti ini. Kalau kita sudah tanamkan niat nak membaca al-Quran apabila tiba di surau nanti, mengapa tidak kita membawa al-Quran? Seandainya kita tidak membawa al-Quran sendiri, mengapa begitu malas untuk mencari al-Quran yang disediakan oleh pihak sekolah? Akhirnya, golongan seperti ini terpaksa meminjam al-Quran sahabat sehalaqahnya. Tak ke namanya tu menyusahkan sahabat sendiri…

IIKTIKAF

Menyentuh bab iktikaf, penulis berasa sedikit hairan. Walaupun kita tahu bahawa surau itu merupakan rumah Allah, mengapa mulut kita masih bising apabila berada dalam surau? Di mana hilangnya rasa hormat murid-murid SMIAAG kepada rumah Allah tersebut? Tidak rasa berdosakah kita? Mengapa tidak kita gantikan budaya bersembang di rumah Allah tersebut dengan budaya membaca al-Quran? Tidakkah itu lebih mulia di sisi Allah? Ayuh kita renung-renungkan.

DALAM KELAS

Seterusnya, perasaan sedih mengetuk sanubari penulis apabila melihat tidak ramai anak-anak al-Amin yang betul-betul memanfaatkan kedatangan bulan Ramadhan ini. Apabila guru tidak masuk ke kelas, kita lebih gemar untuk bersembang dan bergelak tawa dengan sahabat-sahabat daripada membaca al-Quran. Lebih menyedihkan lagi, ada antara kita yang sering mengumpat sahabat-sahabat lain tatkala tiba masa lapang. Keadaan ini penulis lihat berlaku di mana-mana sahaja, hatta di kelas penulis sendiripun. Mengapa tidak kita manfaatkan setiap picing nan berharga dalam bulan Ramadhan ini untuk membaca al-Quran, atau setidak-tidaknya mendiamkan diri merenung segala dosa-dosa yang telah kita lakukan. Bukankah itu lebih aula daripada asyik bersembang tak tentu pasal?

Akhir kata, ambillah segala teguran yang disampaikan ini untuk menjadi peringatan buat diri kita, termasuklah diri penulis sendiri. Hayatilah setiap detik yang lalu. Jangan kita termasuk dalam golongan-golongan yang rugi menjelang akhir Ramadhan ini!

Wafdul Amin dan Tahfiz

September 3, 2008 at 6:46 pm | Posted in Citra Kehidupan, Renungan, Sekolahku | Leave a comment
Tags: , ,

Petang ini, Alhamdulillah, akhirnya meeting Wafdul Amin yang telah lama kutunggu-tunggu bagi mengetahui perkembangan semasa akhirnya terealisasi hari ini. Malangnya, hari ini hari Rabu. Tahfiz. Aduh… clash lagi! Macam mana ni… Nak pergi yang mana satu…

Akhirnya, aku membuat keputusan untuk pergi ke masyuarat Wafdul Amin dahulu, sekitar sejam, kemudian baru masuk ke kelas tahfiz yang masih berbaki sejam. Barulah adil. Itulah perkiraanku. Aku turut mengakak Mek Nah untuk turut mengikuti rancanganku. Persetujuan dicapai. Ya, kami akan masuk kelas tahfiz pada pukul 3:30 nanti.

Hargailah Masa Selagi Anda Diberi Masa!

Hargailah Masa Selagi Anda Diberi Masa!

Menjelang 3:30 petang

Alamak, dah pukul 3:30! Nak buat macam mana ni? Meeting baru mula nak panas. Baru lepas muqaddimah. Takkanlah nak cabut sekarang. Pembentangan tugasan pun tak selesai lagi. Tak pe… Karang pukul 3:45 masuk tahfiz. Itulah kata hatiku.

Meeting diteruskan. Usai pembentangan tugasan, cara-cara pencarian dana sepanjang syahru Ramadhan ini pula dibincangkan dengan penuh semangat oleh ahli-ahli mesyuarat. Selepas itu, pembentangan laporan kewangan Wafdul Amin pula dibincangkan. Alhamdulillah, aku terharu melihat jumlah kutipan terkumpul. Kutipan kasar, 12k. Masih jauh daripada sasaran awal. Namun, sudah cukup untuk dibanggakan.

Masa terus berlalu… Akhirnya, jam 3:45 pun tiba.

Pukul 3:45 petang

Meeting masih panas. Nak keluar sekarang? Hemm, meeting masih berasap. Aku menoleh pada Nah di belakang.

Ala, pukul 4:00 la kita keluar… Itulah keputusan yang berjaya dicapai setelah puas kami bergelak tawa. Mesyuarat terus berjalan lancar.

Pukul 4:00 petang

“Nah, cepat lah. Cakap kat Yam dan Safwan, kita nak keluar. Pi Tahfiz. Lambat sangat ni…” ujarku pada Nah. Akhirnya, Nah cakap kat Yam, manakala aku cakap kat Safwan. Akhirnya kami berjaya juga keluar daripada mesyuarat ini. Hemm, hanya setengah jam berbaki. Nak baca apa? Baik aku cepat masuk kelas.

Puas aku berlari-lari anak ke kelas 1 Ibnu Kathir yang menjadi tempat kelasku diadakan. Dalam keadaan tercungap-cungap, penuh debaran, aku mengetuk pintu. Dengan muka seposen menagih simpati, aku masuk ke dalam kelas.

“Cikgu, nak baca apa hari ni? Tebuk juz 1-10 ke?” tanyaku pada Cikgu apabila melihatkan Cikgu seolah-olah tidak memberi apa-apa reaksi kepadaku tatkala aku masuk tadi.

“Sudahlah Lina. Dah lambat dah ni. Tak sempat nak baca. Esok, datang awal. Baru sempat nak baca,” ujar Cikgu kepadaku. Nada suara cikgu mendatar sahaja.

Hemm… Dalam hatiku, lafaz istighfar kuulang-ulang. Itu dia akibat yang Allah beri buat hamba-hambanya yang tidak pandai membahagikan masa yang diberikan dengan penuh hikmah. Ibrah terbesar Allah beri kepadaku hari ini.

Pada masa hadapan, aku sepatutnya lebih berhikmah dalam membahagikan masaku. Sebenarnya, dua-dua, meeting Wafdul Amin dan Tahfiz merupakan satu tanggungjawab buatku. Dan Allah telah berjanji kepada umatnya, ganjaran yang Allah berikan kepada sesiapa yang tetap tidak melupakan Qurannya walaupun dalam kesempitan adalah sangat besar. Oleh itu, kepada semua budak-budak Tahfiz yang membaca tulisanku ini, lain kali, cubalah sedaya upaya untuk menyeimbangkan kesemua tanggungjawab yang kita galas tanpa mengenepikan Tahfiz yang juga merupakan satu amanah dan tanggungjawab kita.

Hargailah masa yang ada!

Next Page »

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.