Hijrah dan SPM

October 6, 2009 at 6:00 pm | Posted in Citra Kehidupan, Ikhwanul Fifteen, Renungan | 3 Comments

Hari demi hari makin berlalu. Ajal dan maut makin mendekati. SPM juga makin menghampiri. Hai diri, janganlah asyik bersenang-senang hati sahaja seandainya tak bersiap sedia lagi untuk berhadapan dengan kedua-dua ini, terutamanya yang pertama tu.

Seminggu dua ini, aku dikejutkan dengan banyak perkara. Pertamanya, perpindahan ustaz Azhan dan ustaz Shahrul. Kedua, result trial. Seterusnya, hal-hal berkaitan Darul Quran yang selalunya memang mengejutkan. Baru nak enjoy dengan cuti PMR, terkejut pula dengan gred A+ dalam SPM.

Us Azhan dengan Us Shahrul

Us Azhan dengan Us Shahrul

Ustaz Azhan mengajarku Ekonomi Asas manakala ustaz Shahrul mengajarku Add Maths. Perpindahan kedua-duanya benar-benar mengejutkan. Teringat semasa perhimpunan tatkala Us Shahrul mengumumkan perpindahan mereka berdua. Ketika itu, aku duduk di barisan hadapan bersama dengan Husna. Waktu Us Shahrul umumkan, aku memandang Husna. Husna pun pandang aku. Memang sedih ah! Aku kata kat Husna, “Jangan la nangis Husna…” Hahaha, hakikatnya sama-sama dah nak nangis dah.

Sedih campur lawak terkenangkan betapa JAHATNYA kami kat Us Shahrul waktu us mula-mula ajar kami Maths dan Add Maths. Tidur dalam kelas, merungut kena salin nota, mengumpat ustaz, dan sebagainya. Hai zaman jahiliyyah dulu… Dalam kami jahat-jahat kat ustaz, lama-lama kami makin rapat dengan ustaz, terhibur dengan lawak-lawak ustaz, terdidik dengan hadis-hadis yang ustaz bacakan, dan lama-kelamaan, kami kagum dengan ustaz! Ingat kata-kata ustaz waktu jaga paper 3 Chemistry trial hari tu. Paper tersebut masanya melewati azan Zohor. Ustaz kata kat kami, “Ha, Zohor dah masuk dah. Kamu tak nak solat ke? Karang mati, tak sempat solat, macam mana?” Kami senyap je. Almaklumlah periksa, mana boleh cakap-cakap. Lepas dah habis paper ustaz pesan, “Jangan lupa solat Zohor…” Moga ustaz terus berjaya menjadi usahawan muslim berjaya.

Dulu waktu form 4, aku memang seram teramat dengan Us Azhan. Entah, tengok muka ustaz pun seram semacam. Nak ambil exam Perdagangan/Ekon dengan ustaz pun takut-takut. Tapi, bila masuk form 5, Allah takdirkan aku kelas hafazan dengan ustaz. Mula-mula takut, lama-lama perasaan takut tersebut berubah menjadi mesra. Bersembang dengan ustaz, merapu-rapu, tanya-tanya pasal Ekonomi, semuanya bisa dilakukan. Moga ustaz terus sukses melangsaikan pHD.

Tentang result Trial SPM, aku bersyukur dengan pemberian Allah seadanya. Berkaitan Darul Quran, Ya Allah, kau permudahkanlah Azlina untuk masuk ke program persijilan DQ bagi sesi 2010/2011. SPM dan sistem gred A+ pula, ayuh kawan-kawanku, lipat gandakan usaha kita. Ayuh kita buktikan bahawa Islam mampu menguasai dunia dengan ilmu pengetahuan yang membara!

3 Comments »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Salam lina
    bittaufik wannajah utk SPM yang bakal dihadapi. Akak doakan kejayaan kalian dari sini ya

    semoga doa dan hajat lina utk masuk DQ dimakbulkan oleh Allah. Ameen

  2. ana lihat, ana ingat…ana dgr, ana lupe…ana buat, ana pahamm.lina good luck exam SPM..study group.. study group..insyaALLAH..doa n tawakal..

  3. “Pengunguman untuk semua . Click di sini http://www.v2ikhwanul15.blogspot.com


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: