Perlu ke Couple 2?

November 27, 2008 at 1:21 pm | Posted in Cetusan Pemikiran, Renungan | 6 Comments
Tags:

Ada orang tanya,

Memanglah jodoh tu sunnatullah, tapi macam mana kalau dah tak boleh nak elak dah untuk couple dengan si dia tu? Kitorang dah saling menyayangi. Dah tak boleh nak pisah dah…

Ana memang yakin jodoh tu telah ditetapkan Allah. Tapi, ana ada minat kat mamat ni… Macam mana nak kawal rasa minat tu supaya tak terjerumus kat zina hati dan adik-beradiknya yang lain?

Huh, berat persoalan ni. Macam mana ye nak kawal perasaan sukakan seseorang itu? Ye, aku akui, perasaan tertarik dengan makhluk bukan sejantina itu normal. Memang fitrah. Sebenarnya, perasaan tersebut merupakan anugerah daripada Allah, kerana sememangnya Allah ciptakan perbezaan jantina supaya kita dapat saling melengkapi.

Namun, yang fitrah itu perlu kita kawal supaya tak berubah menjadi maksiat.

Aku tidak ada solution yang pasti untuk masalah ini. Yang pasti, salah satu jalan yang mudah untuk kita mengawal perasaan minat kita kat jantina lain yang bukan ajnabi ialah dengan mengaktifkan diri kita. Jangan dok statik.

Pepatah Arab

Pepatah Arab

“Air yang bertakung tidak mengalir akan dirosakkan oleh statiknya itu, pemuda yang banyak masa lapang (tidak dinamik) akan dibunuh oleh masa lapangnya itu” – Pepatah Arab

Lain-lain cara ialah dengan kembali kepada Allah, banyakkan berdoa, dan tabahkan hati.

Inilah sedikit sebanyak perkongsian. Siapa-siapa yang rasa nak tambah, silakan…

6 Comments »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. sekadar nak memastikan,., aper yg kak lina cuber cakap nie maksudnyer camnie eh:

    perasaan suker dan minat tuh bleh dibendung atau dikekang dari menjadi zina hati andai kata seseorang rijal tuh banyak aktiviti dan kurang mase lapang? (dinamik)

    waa~!! gempak2,., resolusi simple and mudah untuk cegah masalh nie,., erm,., rasenyer kan, kak lina patut kluar kan buku ah regarding this particular issue,., lalala~

    ~salam,.,

  2. Assalamualaikum….
    sebenarnya ana bukannya nak komen sgt ler… p ntah nape hati nie pksa ana suh tulis gak kt cnie..ermm. actually..ana just nak ucap tahniah r.. kat anti coz dapat buat blog cam ginie… bagi ana cam hbat jgk r..lumla bdak kmpg cam ana nie jrang dapt duk dpan komputer cam gini..kali lg ana ucap syukran kat anti coz dpt step up 4 amar makruf nahi mgkar such like diz…ana hrp anti dpt wat molek2 ler… taulakan ummat kte lo nie dah camne kn…skrg bg ana r.. kte nie sdh msk zmn jahilliah kan.istilah ummah 2 dh lenyp.ntah ana pn x tau nk ckp pe lag…so, ana doakan anti dpt teruskan nawaitu anti nie…ohh..satu agie bab2 couple nie mmg ana pn skong pe yg anti kte…insyaallah kte kn usaha yang termmpu tuk ubah nasb umat islam kte knie…k lah….

    man jadda wa jada waman zaroa hasoda

    same2la kte usaha….salam ~anamuslim~

  3. yup3
    kak lina mm pakar dlm bab macm nih. hahahhah…
    sbb tulah aku busy jer… lipas plak tuh
    klu kurang aktiviti nanti BAHAYA!!!!
    ni yg leceh ni 3 bulan lps SPM tk bwat pape….
    sakit bailk nanti….

  4. Fahrul, betol la tu apa yang anta cakapkan tu lah yang ana nak cakapkan…

    Hasif, cuti sebelun pi lah wat apa-apa yang bermanfaat… Jangan nak melangut je…

  5. um2… mmg tgh wat keje manfaat la nih… melangut ingat siape lah tu yek???

  6. salam..
    first time baca blog nh..
    post2 anda sgt interesting🙂
    seronok nk baca🙂 keep it up ^^


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: