Perlu ke Couple?

November 21, 2008 at 6:43 pm | Posted in Cetusan Pemikiran, Renungan | 18 Comments
Tags: , ,

Ada orang kata,

Kalau tak couple, macam mana nak kenal hati budi bakal zauj or zaujah kita?

Kalau tak couple, tak syok la…

Kitorang couple bukan saja2 tau, kitorang saling memotivasikan…

Ala, kitorang couple2 pun, result exam power tau!

Ana tak couple la, dah ana memang dah cop dia nak jadi peneman hidup ana…

Tak nak mengulas panjang. Sedih melihat sahabat-sahabat seperjuangan yang diuji Ilahi dengan penyakit couple ini.

Ana bawakan sebuah kisah untuk dijadikan renungan bersama..

Pada sebuah malam yang hening, jendela rumah dibuka. Si kakak mengajak adiknya ke arah jendela yang terbuka untuk melihat suasana malam tersebut.

Di jendela, si kakak bertanya kepada adiknya, “Hayatilah suasana malam ini. Apakah ada gunanya jika seseorang itu terlalu tertunggu-tunggu akan siang apabila malam sudah menjelma? Bukan tertunggu-tunggu tahap biasa aje, tapi tertunggu-tunggu tahap ultra la. Tak habis-habis tengok jam menanti bila nak siang.”

Jawab si adik, “Heh, adik rasa tak gunanya tunggu-tunggu bila nak siang macam tu. Orang yang otaknya biul je akan buat macam tu. Betul tak kak? Tak payah tunggu-tunggu bila siang tu nak datang. InsyaAllah, kalau hari masih belum kiamat, siang tu akan datang juga esoknya. Mengikut ketetapan yang telah ditentukan Allah.”

Balas si kakak, “Ye la… Siang tu akan tetap menjelma mengikut ketetapannya. Bukankah itu SUNNATULLAH?”

Si adik mengangguk-angguk.

Kata si kakak, “begitu jugalah dengan jodoh. Tak yang tertunggu-tunggu. Tak yah cemarkannya dengan couple dan cinta yang tak syarie. Tak yah ternanti-nanti macam nak gila. Tak yah dok buat apa-apa yang tak syarie. Kerna jodoh tu SUNNATULLAH. Allah dah rancang lama dah dulu sebelum kita diciptakan lagi. Sampai masanya nanti, Allah akan tunjukkan jalan ke arah menggapai nikmat cinta tersebut. Dan jalan yang Allah tunjukkan itu amatlah mudah, serta jauh dari fitnah. Jauh dari maksiat, jauh dari segala-galanya yang dilarang oleh Islam.”

18 Comments »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. I’m kinda worried with this trend also….especially among Alaminians. Form 4 especially, there are couples that I knew of but they don’t know that I knew. Still figure out how to approach this issue… Thanx for your point of view and analogy…give me some idea a bit…

  2. salute la kak lina!!
    selalu bg ana idea bernas dan mantop!!
    give a lot of great reasons to make changes..
    fuh~!!

  3. betul tu, kekadang sesetengah manusia sibuk nk bercouple….
    JODOH TU SUNNATULLAH

    just wait n c,

    yang halal akan dijauhkan dari fitnah,
    yang diberkati akan dijadikannya mudah,
    yang berserah akan akan diberikan yang terindah,
    kerna jodoh itu sunnatullah…

    suke lah ayat tu “JODOH ITU SUNNATULLAH”

  4. Salam.
    Cikgu Alia, hehe, masalahnya yang sibuk nak couple bila form 4 ni, ialah couple yang betul-betul dahsyat hubungannya. Sebab yang biasa2 je, dah berubah jadi baik bila dah matured. Good luck cg dlm memerangi jenayah couple ni!

    Hasif, haha, bukan anta sepatutnya tengah SPM ke la ni? Sempat pulak bermadah-madah. Anyway, syafakallah wa maannajah for your SPM. Buatlah yang terbaik walaupun diuji Allah oleh Denggi!(walaupun Tmn Desa Minang sibuk dgn program COMBI)

  5. ” Tak perlu mencari teman secantik BALQIS, andai diri tak sehebat SULAIMAN. Mengapa mengharap teman setampan YUSOF, jika kasih tak setulus ZULAIKHA. Tak perlu mencari teman seteguh IBRAHIM, andai diri tak sekuat HAJAR dan mengapa didamba teman hidup sesempurna MUHAMMAD, jika ada keburukan pada dirimu. Bimbinglah kekurangan itu sebagai keunikan, carilah kebaikan pada dirinya, bersyukurlah kerana dipertemukan dengannya berdoalah dia milik kita ”

    ana ske ayat nie….

  6. Salam. Hasif, amboi2, dalam masa SPM nih, sempat lg reply ye… Syukran.
    Ana ada baca artikel kat Saifulislam.Com. Ada perbahasan mengenai Nabi Yusuf vs Zulaikha.Saje nak share. Boleh baca kat,
    http://saifulislam.com/?p=2208
    Selamat menghadam dan mencerap!

  7. kak lina x layn..hu…

  8. ana dh bace n ana rase perbahasan yg sangat menarik… πŸ™‚ tnks lina…
    ana dah menghadam n mencerap, skarang dh kenyang sbb isi n huraian die simple n sgt menarik….

    -heheheheh first time menjelajah saifulislam.com….

    “Bimbinglah kekurangan itu sebagai keunikan, carilah kebaikan pada dirinya, bersyukurlah kerana dipertemukan dengannya berdoalah dia milik kita ”
    _ingatan tulus ikhlas_

    sorry, denggi dikala SPM menyebabkan ana merepek

  9. sif,skang ko kat spital ke??

  10. aku DENGGI korang ape tau!!!! tk caring langsung…. hahhahaha
    klu aku kt spital pn krang peduli ape? krang pnah kesah ke pasal aku? makan minum aku? dah2 hasif, jgn merepek banyak2….. nanti cepat tua!!!!!!

    hari ni besday aku pn korang ape tau!!!! hahhaha aku makin tua……

    DENGGI dikala aku SPM menyebabkan banyak merepek……

  11. sori2 sif!!aku mmg terlupe..HAPPY BELATED BIRTHDAY!!

  12. Nabil,
    Bukan tak layan, ana approve komen anta lambat. Tak perasan sbb komen Hasif dan Cg Alia tak yah approve. Tu lah, sape suruh jarang komen!
    Asal tak masuk tahfiz balik? Fahrul lak yang masuk. Hahaha…

    Hasif,
    Huh, emo weyh! Patutlah, dah makin tua. Tak terkata gue. Kurang-kurang ana masih muda. 16 tahun pun tak cecah lagi!
    Sanah Helwah ya akh!
    Bestkan Saifulislam.com tuh. Hehehe, tengoklah sape yang perkenalkan!

  13. Cikgu maksudkan pun couple yang dahsyat2 tu la. Entah la macamana nak tackle masalah ni. Dahsyat ni maksudnya termasuk yang nampak biasa je tapi…sebenarnya…Subhanallah anak2 al amin. Janganlah lena terlalu lama…Bangunlah dan sedarlah…

  14. haha..kak lina nye blog ana dulu x pandai komen.cam susah siket..haha..masuk tahfiz?insyaAllah..kalo ikut hati,masuk balik januari 2009.Tp kalo rajin,masuk lps balik langkawi.

  15. waa~!! hebat seh,., kak lina pon tau ana masuk tahfiz,., hahaha,., dah2,., jangan jeles nabil,., ko mmg malas,., lalala~~

    regarding this post: jawapan lengkap untuk mereka yg tertanya,., “jodoh itu sunnatullah”,., syukran,.,

    ~salam,.,

  16. huhuhuhuhu… jodoh tu sunnatullah….

    aku dh baik denggilah nabil… pape hal pn, tnks yer

    lina!!!! walaupn ana tua, tp jiwa ana mude tau!!!!! hahahahhaha…. giler sket

    just wait n c my new post after SPM …. “duka dan lara dikala SPM”

    aku sakit T.T

  17. Cikgu Alia, ramai je anak-anak al-Amin ni yang nampak di luar tak bermasalah tapi, sebenarnya, subhanallah. Itulah guru-guru al-Amin, prihatin akan anak-anak muridnya – nilai yang tiada di luar… Syukur diriku ditempatkan di sini.

    Nabil dan Fahrul, meriahkanlah dirimu dgn al-Quran kerana kalamullah itulah penyinar hati di kala duka, teman di kala kita keseorangan, dan juga pengawal diri tatkala hati teringin ke arah kemaksiatan…

    Hasif, takpelah sekali sekala sakit. Sakit tu anugerah Allah sebagai kaffarah dosa hamba-hambanya… Adalah hikmah tersembunyi di sebaliknya…

  18. betui2… dh banyk dose y ana lakukan… sbb tulah ana selalu sakit…. T.T

    cikgu alia kn mmg perihatin org nyer… super mom+teacher… ana ske bkak blo c.gu… hahahahah

    jup2, apesal kiter asyik citer pasal ana nih??? ana bukanyer couple… hahaaah. merepek jer aku ni

    tukar citer len lah!!!!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: