Panjangnya Semalamku, 181108!

November 19, 2008 at 3:27 pm | Posted in Citra Kehidupan, Usrati | Leave a comment
Tags: ,

Pagi

Mengantuk, namun demi tanggungjawabku sebagai seorang abdullah, aku menggagahkan diri untuk bangun menunaikan Solat Subuh. Nak solat jemaah dengan atuk, huh, dah terlepas! Astaghfirullah, teruknya diri ini… Kami seusrah bersarapan di Kafe Mesra Ria, Sri Gombak. Rancangannya, hari ini, Azhari seperti biasa ke UIAM untuk tahfiz, aku ke sekolah menghadiri kelas Biology, dan emak, abah, atuk, dan nenek akan ke Hospital Ampang Puteri. Mak seperti biasa ada appointment manakala atuk akan melakukan pemeriksaan ketarak matanya. Mengikut rancangannya, atuk akan menghadapi minor surgery bagi membuang ketarak di matanya dalam masa terdekat ini.

Usai bersarapan, aku dihantar ke sekolah dan Azhari ke UIAM. Terasa berpusing juga otakku untuk memahamkan konsep berkaitan dengan Human’s Defence Mechanism dan Immunity. Alhamdulillah, kebesaran Allah makin terasa di hatiku memandangkan betapa telitinya Allah mencipta manusia. Itu baru sebahagian rahsia Allah yang disingkap buat hambanya. Masih banyak lagi yang tak diketahui. Subhanallah, benarlah firman Allah dalam surah al-Khafi, ayat terakhir sekali yang mengatakan bahawa seandainya lautan yang luas dijadikan tinta untuk menulis segala ilmu Allah, maka akan keringlah lautan tersebut, sedangkan ilmu Allah tak habis lagi ditulis. Subhanallah…

Tengah Hari

Berakhirnya kelas Biology tepat jam 12:00 tengah hari, abah mengambilku pulang. Huh, rupa-rupanya pembedahan membuang ketarak pada mata atuk ditunda ke hari Rabu 26 Nov 2008. Lama lagi tu!

Abah mengambil keputusan meghantar nenek dan atuk pulang ke Kuantan. Kami bertolak ke Kuantan setelah selesai melakukan Solat Zuhur. Perjalanan tak lah jauh, lebih kurang 3 jam sahaja. Hehehe, memanglah, penatnya bukan kami penumpang yang rasa. Hanya abah yang bertindak sebagai pemandu yang terasa!

Petang

Tiba di Kuantan pada jam 5:45 petang. Bersalaman dengan sepupu-sepupuku serta makcik pakcikku yang berada di rumah. Kami berbual-bual mengenai markah imtihan masing-masing. Masing-masing sibuk bercerita. Ada yang dapat no 2, 13, 15, dan macam-macam lagilah. Ahamdulillah, cucu atuk ni semua pandai-pandai belaka! Semoga kepandaian itu diserikan lagi dengan keimanan dan ketaqwaan. Amin…

Walaupun balik hanya seketika, namun kami masih sempat menjamu air nyiur muda. Entah mengapa, tiba-tiba Pak Teh rajin pula nak mengambilnya di pokok dan membelahnya. Rasanya, fuh, sedap, segar, dan lazat!

Malam

Selepas Maghrib, dalam pukul 8:00 malam, kami bertolak pulang ke Kuala Lumpur tanpa atuk dan nenek. Sunyi rasanya.

Tiba di KL pukul 11:30 malam. Mata terasa amat berat, namun aku masih perlu iadah untuk dipersembahkan esok. Kalau tak, padahlah jawabnya! Iadah punya iadah, tak sampai 10 minit aku rasa aku sudah dibuai mimpi!

Buat Hafiz dan Hakim, sepupu-sepupuku yang sering mengundang keceriaan, good luck untuk khatan esok! Hehehe, lepas ni dah kena malu dah! Tak boleh lagi ada free show!

p/s: Gambar tak leh upload. Nanti la yer… Siaran tertunda…

Leave a Comment »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: