Ramadhan – Adakah Kita Memanfaatkannya?

September 23, 2008 at 1:52 pm | Posted in Cetusan Pemikiran, Renungan, Sekolahku | Leave a comment
Tags: ,

Bulan Ramadhan datang dan pergi setiap tahun. Kedatangan Ramadhan sering disambut penuh kemeriahan oleh orang-orang yang beriman, supaya mereka mencapai takah TAQWA yang dijanjikan Allah buat mereka yang benar-benar menghidupkan Ramadhan.

Begitulah suasana yang penulis rasakan di Sekolah Menengah Islam al-Amin. Alhamdulillah, di sini, Ramadhan sememangnya disambut penuh kemeriahan. Pelbagai program yang bertujuan untuk menghidupkan Ramadhan telah direncana oleh sekalian guru-guru – program tadarus, iktikaf, tazkirah-tazkirah yang sering diberikan oleh guru-guru secara tidak langsung, dan sebagainya benar-benar membuka ruang yang luas buat semua murid untuk mengimarahkan Ramadhan.

RAMADHAN – ADAKAH KITA MEMANFAATKANNYA?

Namun, sejauh manakah kita memanfaatkan peluang yang telah disediakan ini?

Entahlah, menurut pandangan peribadi penulis, penulis masih merasakan bahawa murid-murid al-Amin, secara puratanya, tidak menghargai segala peluang yang telah dihamparkan kepada mereka ini. Lihat sahaja ketika waktu Tadarus, masih ramai antara kita (bukan semua) yang sengaja berjalan lambat-lambat ke surau, terkedek-kedek, ataupun istilah lainnya bagai itik pulang petang! Waktu tadarus selama setengah jam yang diperuntukkan, adakalanya habis 15 minit menanti insan-insan bertuah ini tiba di surau. Tidakkah kalian rasa, perbuatan kalian tersebut merugikan diri kalian dan juga kumpulan tadarus kalian?

TADARUS

Bukankah al-Quran sepatutnya bertakhta di hati kita?

Bukankah al-Quran sepatutnya bertakhta di hati kita?

Ada juga antara kita yang datang untuk tadarus, tapi tidak membawa al-Quran. Sudahlah tidak membawa al-Quran, malas pula hendak mencari al-Quran yang disediakan oleh sekolah di sekeliling surau. Entahlah, secara peribadinya, penulis hairan dengan golongan seperti ini. Kalau kita sudah tanamkan niat nak membaca al-Quran apabila tiba di surau nanti, mengapa tidak kita membawa al-Quran? Seandainya kita tidak membawa al-Quran sendiri, mengapa begitu malas untuk mencari al-Quran yang disediakan oleh pihak sekolah? Akhirnya, golongan seperti ini terpaksa meminjam al-Quran sahabat sehalaqahnya. Tak ke namanya tu menyusahkan sahabat sendiri…

IIKTIKAF

Menyentuh bab iktikaf, penulis berasa sedikit hairan. Walaupun kita tahu bahawa surau itu merupakan rumah Allah, mengapa mulut kita masih bising apabila berada dalam surau? Di mana hilangnya rasa hormat murid-murid SMIAAG kepada rumah Allah tersebut? Tidak rasa berdosakah kita? Mengapa tidak kita gantikan budaya bersembang di rumah Allah tersebut dengan budaya membaca al-Quran? Tidakkah itu lebih mulia di sisi Allah? Ayuh kita renung-renungkan.

DALAM KELAS

Seterusnya, perasaan sedih mengetuk sanubari penulis apabila melihat tidak ramai anak-anak al-Amin yang betul-betul memanfaatkan kedatangan bulan Ramadhan ini. Apabila guru tidak masuk ke kelas, kita lebih gemar untuk bersembang dan bergelak tawa dengan sahabat-sahabat daripada membaca al-Quran. Lebih menyedihkan lagi, ada antara kita yang sering mengumpat sahabat-sahabat lain tatkala tiba masa lapang. Keadaan ini penulis lihat berlaku di mana-mana sahaja, hatta di kelas penulis sendiripun. Mengapa tidak kita manfaatkan setiap picing nan berharga dalam bulan Ramadhan ini untuk membaca al-Quran, atau setidak-tidaknya mendiamkan diri merenung segala dosa-dosa yang telah kita lakukan. Bukankah itu lebih aula daripada asyik bersembang tak tentu pasal?

Akhir kata, ambillah segala teguran yang disampaikan ini untuk menjadi peringatan buat diri kita, termasuklah diri penulis sendiri. Hayatilah setiap detik yang lalu. Jangan kita termasuk dalam golongan-golongan yang rugi menjelang akhir Ramadhan ini!

Advertisements

Leave a Comment »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: