Di Kuantan

September 20, 2008 at 1:29 pm | Posted in Citra Kehidupan, Usrati | Leave a comment
Tags:

Tatkala sedang sibuk mendengar pengajaran Cikgu Arasy dengan mauduk Dynamic Ecosystem, tumpuanku sedikit teralih. Ada seseorang mengetuk pintu. Pada hematku, yang mengetuk ini pastinya bukannya datang dari kalangan pelajar. Selalunya, Cikgu Arasy pastinya tidak senang seandainya ada pelajar-pelajar lain datang menganggu kelas kami. Namun, kali ini ketukan itu disambut dengan riak penuh mesra.

KE KUANTAN

Rupa-rupanya, yang mengutuk tersebut ialah seorang yang amat kukenali – IBUKU! Aduh, gugup seketika rasanya. Alkisahnya, mak dan abah datang mengambil kami, aku dan Azhari dari sekolah kerana hendak pulang ke Kuantan. Katanya, Nek Long Wok (sepupu atuk) telah meninggal dunia. Allahyarhamah merupakan seorang insan yang agak rapat dengan keluarga kami.

Kami bertolak dari Taman Greenwood lebih kurang pukul 11 pagi. Aku tertidur sepanjang perjalanan – mungkin keletihan selepas iktikaf. (Hahaha, amacam tak letih? Tidur pukul satu lebih, walaupun sepatutnya tidur pukul 11! Tu lah, sembang punya pasal! Individu yang bertanggungjawab terhadap insiden ni, Nabilah dengan Azah. Hahaha…) Tiba di Kuantan lebih kurang pukul dua petang.

DISAMBUT SEPUPU-SEPUPUKU

Wa dan Hafiz. Sepupu-sepupuku yang comel!

Wa dan Hafiz. Sepupu-sepupuku yang comel!

Kami disambut dengan penuh ceria oleh Najwa, sepupuku. Baru berusia lima tahun, tapi sudah belajar berpuasa. Hafiz, juga sepupuku tertidur keletihan di atas sofa. Katanya, penat berpuasa. Seronok melihat ragam comel sepupu-sepupuku berpuasa. Buat seketika, sepanjang bulan Ramadhan ini, tiadalah aktiviti bermain dekat tanah petang-petang. Semuanya melenggok kepenatan. Buat semua sepupu-sepupuku, tahniah ke atas kalian kerana berjaya berpuasa menjelang Ramadhan kali ini!

Setelah baru beberapa ketika tiba di kampungku, kami sekeluarga, Pak Teh, dan Atuk terus bergerak ke Pekan untuk melihat jenazah Allahyarhamah dikebumikan. Di sana, kami bertemu dengan Nenek. Seperti biasa, Atuk menjadi imam yang mengetuai bacaan tahlil. Kagum melihat atukku. Beliau insan yang sangat berilmu, dan dihormati masyarakat kerana ilmunya. Teringin aku untuk menjadi seperti beliau!

Kak Yu

Sebahagian daripada sepupu-sepupuku-Kak Yu, Sarah, dan Wa. Credit gambar: Kak Yu

Selesai majlis pengebumian, kami pulang semula ke Kampung Soi, Kuantan, tempat terletaknya kampung halamanku. Seronok rasanya berbuka bersama-sama sekalian saudara-saudaraku. Tengok kartun Upin dan Ipin bersama. Solat Maghrib, Isya’, dan Tarawih secara berjemaah bersama-sama. Kemanisan ukhuwwah jelas terasa.

Usai bertarawih, kami moreh bersama-sama. Seronok bertukar-tukar cerita. Seronok juga rasanya MEMBULI sepupu-sepupuku, walaupun Hafiz kerap membalas bulianku dengan skill Taekwando yang dipelajarinya.

Melihat sepupu-sepupuku ini, aku terfikir, bagaimana agaknya nasib mereka tatkala besar nanti? Mereka lahir dalam dunia penuh cabaran. Mampukah mereka (termasuk aku) menangkisnya?

Hanya doa mampu kuhulurkan.

Advertisements

Leave a Comment »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: