Ceritera Malam Pertama Ramadhan

September 1, 2008 at 3:26 pm | Posted in Citra Kehidupan, Renungan, Usrati | Leave a comment
Tags: ,

Alhamdulillah… Syukur kehadratmu ya Allah kerana Engkau masih mengurniakanku Ramadhan yang keenam belas buatku. Kegembiraan benar-benar bersarang di benakku tatkala berkumandangnya azan Maghrib semalam. Tapi, di sebalik kegembiraan itu, hatiku tertanya-tanya, sudah benar-benar kebalkah persiapanku untuk melalui kursus pemantapan ibadah yang dikurniakan Allah selama sebulan ini?

TARAWIH

SHAS Mosque, IIUM

SHAS Mosque, IIUM

Malam pertama tarawih kami jalankan di SHAS Mosque, IIUM. Subhanallah, betapa aku teruja mendengar bacaan yang dilontarkan oleh kedua-dua imam yang mengepalai jemaah semalam. Sebelum tarawih, kami diberitahu, ada empat imam telah ditugaskan untuk membawa jemaah tatkala solat Tarawih dan Tahajud. Keempat-empatnya berasal dari luar negara, iaitu Algeria, Nigeria, Bangladesh, dan Morocco. Tiga daripadanya merupakan pelajar UIAM dan satu lagi merupakan tenaga pengajar UIAM.

Bacaan mereka, Ya Allah, mahsyuk.. Semalam, kedua-duanya membawa Qiraat Hamzah dalam bacaan mereka. Minatku untuk mendengar bacaan penuh bertajwid mereka menjadi berkobar-kobar. Andai aku diberikan peluang, akan aku cuba untuk mempelajari dan mendalami cabang-cabang ilmu al-Quran yang benar-benar menampakkan kebenaran al-Quran sebagai salah satu mukjizat Allah.

TARAWIH DI MAKKAH

Aku sememangnya teringin untuk melihat siaran langsung Tarawih di Makkah. Aku menyemak jadual siaran TV di surat khabar. Alhamdulillah, siarannya di bawa secara langsung oleh TV 1 pada jam 1:15 pagi. Tapi, masalahnya, terlalu lewat untukku. Mataku sudah terlalu berat untuk kubuka. Akhirnya, dalam pukul 12:30, aku sudahpun tertidur…

Menjelang jam 1:30, adikku mengejutkanku supaya bangun, sekiranya aku hendak melihat rancangan tersebut. Hatiku sememangnya mahu melihat rancangan tersebut, namun mataku tidak mampu kubuka. Akhirnya, impianku melihat Tarawih malam pertama di Makkah secara langsung musnah begitu sahaja.

HARAMAIN SALAAT RECORDINGS

Namun kekecewaanku untuk melihat Tarawih di Masjidil Haram secara langsung sedikit terubat apabila aku masih dapat melihatnya secara penuh di laman web http://www.haramainrecordings.com setelah puas menanti video tersebut habis di download.

Bagaimana Agaknya Ramadhan di Bumi al-Quds Sana?

Bagaimana Agaknya Ramadhan di Bumi al-Quds Sana?

Sayu rasanya jiwa mengenangkan, bila masanya aku mampu solat Tarawih dengan aman tanpa gangguan Zionis di Masjidil Aqsa? Agaknya, bagaimana Ramadhan di Palestin? Mampukah mereka solat dengan Aman sepertimana kita solat? Cukupkah agaknya makanan untuk mereka berbuka puasa? Subhanallah… Allahummansur Ikhwananal Mujahidina fi Falastin wa fi kulli makan…

Advertisements

Leave a Comment »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: