Cinta Sepenuh Jiwa!

March 28, 2008 at 9:16 pm | Posted in Renungan | Leave a comment
Tags: ,

Rasulullah

Tatkala Makkah sedang dalam kegawatan akibat diserang oleh tentera bergajah yang diketuai oleh Abrahah, lahirlah seorang bayi lelaki yang diberi nama Muhammad. Lahirnya sudah dalam keadaan bersih – telah siap dikhatankan dan tali pusatnya juga telah dikerat sudah. Kelahiran insan yang bakal menggegarkan dunia ini telah disertakan dengan beberapa buah peristiwa yang sememangnya sangat aneh jika diteliti kembali – Istana Kisra runtuh disebabkan gempa bumi, api sembahan Majusi di Parsi yang telah menyala beribu tahun lamanya padam secara tiba-tiba, berhala-berhala dirian manusia di seluruh dunia juga tertunduk kepalanya kerana malu kepada bayi yang baru dilahirkan itu, dan tidak semena-mena, istana Kota Basrah di Syria juga telah dipancari cahaya putih yang datang dari langit. Tanpa manusia ketika itu sedari, insiden-insiden ajaib inilah sebenarnya petanda bahawa telah lahirnya seorang insan yang bakal membawa rahmat kepada seluruh alam ciptaan Ilahi.

Sememangnya tuhan telah mentarbiah Rasulullah SAW dengan pelbagai cabaran sejak kecil lagi supaya kelak baginda menjadi seorang insan yang cekal. Ayahanda tercintanya telah meninggal dunia saat baginda masih di dalam rahim ibunya lagi. Tidak lama kemudian, ibunya, Aminah juga telah menemui ajalnya tatkala sedang dalam perjalanan menziarahi maqam ayahanda baginda. Dua tahun selepas itu, nenda kesayangannya pula telah pergi dijemput Ilahi. Tinggallah baginda keseorangan mengharungi kepayahan hidup bersama dengan bapa saudaranya, Abu Talib yang sanggup membelanya walaupun beliau sendiri berada dalam kesempitan hidup. Bagi merengankan beban bapa sandaranya, junjungan mulia SAW sanggup melakukan kerja-kerja sampingan seperti mengembala kambing dan berniaga. Di sinilah sebenarnya baginda belajar erti ketabahan dalam kehidupan yang sebenar.

Setelah berumur 40 tahun, bermulalah episod baru dalam kehidupan baginda. Malam tatkala baginda sedang beruzlah dalam Gua Hira’ di pinggir Kota Makkah, baginda telah didatangi oleh Malaikat Jibril yang datang memeluk baginda dan menurunkan wahyu pertama dalam Islam, iaitu surah al-Alaq, ayat satu hingga lima. Baginda yang ketika itu berada dalam ketakutan terus berlari pulang ke rumah. Dengan penuh kelembutan, Khadijah, selaku sayap kiri dalam perjuangan baginda terus menenangkan baginda. Tubuh mulianya diselimutkan dan baginda diminta supaya berehat. Keesokannya baginda telah dibawa berjumpa dengan bapa saudara Khadijah, Waraqah, seorang pendeta yang banyak menelaah kitab-kitab lama. Setelah berbicara dengan baginda, Waraqah dapat melihat dengan jelas tanda kenabian baginda. “Engkau pasti diusir oleh kaummu!” Itulah antara peringatan yang diberikan oleh Waraqah.

Nyata, kata-kata Waraqah itu bukanlah retorik belaka. Setelah proses dakwah dijalankan ke seluruh Kota Makkah yang ketika itu dipenuhi dengan berhala-berhala sembahan kufffar, baginda memang telah diperlakukan dengan teruk. Macam-macam Nabi dikata dan dikeji – Tukang tilik, ahli sihir, orang gila, dan sebagainya, namun baginda tetap bersabar dan berhikmah terhadap semua, sehingga akhirnya Islam semakin tersebar luas ke serata dunia dalam tempoh masa yang amat singkat, 23 tahun. Perjuangan baginda yang sememangnya penuh dengan cabaran ini telah menyebabkan baginda dinobatkan sebagai lelaki paling berpengaruh di dunia oleh sejarawan Kristian, Micheal H. Hart dalam bukunya “The Hundred Most Influential Men in History.”

Wahai sahabat-sahabat seperjuangan sekalian, ingatlah, kerana sabar dan hikmahnya nabi, kita masih dapat merasai nikmat Iman dan Islam pada hari ini. Oleh itu, wajar sekiranya kita mencintai nabi. Para sahabat sanggup mempertahankan Nabi walaupun terpaksa merelakan jasad mereka dihujani panahan pihak kuffar demi memastikan keselamatan nabi terjamin. Adakah kita berbuat demikian pada hari ini, mempertahankan Nabi kala baginda dihina? Lihat sahaja buktinya dalam TAZANS yang bakal diterbitkan esok! )

*Artikel ini telah diterbitkan dalam TAZANS, Tazkirah Andalus edisi 1. Cuma yang ini tak diedit lagi…

Advertisements

Leave a Comment »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: