Rasulullah – Benarkah dicintai Sepenuh Hati?

March 7, 2008 at 10:23 am | Posted in Renungan | Leave a comment
Tags:

Menyingkap tirai perbincangan Minggu Muhammad Qudwatuna ini, mari kita kembali bermuhasabah diri. Benarkah kita ini mencintai Rasulullah sepenuh jiwa? Cukupkah jika kita menyatakan perasaan cinta kita kepada baginda hanya ketika menyambut Maulidur Rasul? Benarkah kita dikatakan sebagai umat Rasulullah sekiranya kita hanya mengingati baginda tatkala sambutan Maal Hijrah dan Isra’ Mikraj? Ayuh sahabat seperjuangan, bermuhasabahlah…

Masih ingatkah kita terhadap isu karikatur Nabi Muhammad yang benar-benar melambangkan penghinaan buat umat Islam sedunia? Pada tahun 2005 yang lalu, akhbar Jyllands-Posten yang berpusat di Denmark telah menyiarkan sebuah karikatur yang didakwa sebagai Nabi Muhammad SAW. Karikatur yang dilukis seakan-seakan orang Arab yang memakai serban, dan diserbannya terselit sebutir bom itu benar-benar meruntun emosi kita semua. Tidak cukup dengan itu, pada Januari 2006, karikatur itu telah diterbitkan oleh akhbar-akhbar utama di sekitar Perancis. Semua ini dilakukan oleh pihak kuffar bagi mempermainkan Rasulullah SAW. Malangnya, majoriti umat Islam di Malaysia ini masih gagal untuk mengambil pengiktibaran daripada peristiwa ini.

Isu karikatur ini berlarutan sehinggalah pada tanggal 13 Feb 2008 yang lalu. Pada tanggal ini, karikatur yang menimbulkan polimik ini terus dicetak oleh sebelas buah syarikat akhbar-akhbar utama di Denmark. Stesyen-stesyen television juga tidak melepaskan peluang mereka untuk menyiarkan lukisan pihak kuffar tersebut. Fenomena ini benar-benar menaikkan ammarah sebahagian umat Islam yang peduli. Apabila mereka disoal mengenai tindakan keji itu, dengan sombongnya mereka menjawab,

Dengan karikatur ini, saya hanya ingin menunjukkan betapa fanatiknya umat Islam (yang disebut sebagai terorist semasa ucapannya) menggunakan agama sebagai spiritual dalam melaksanakan keganasan.

(Ucapan Kurt Westergaard, pelukis karikatur tersebut kepada sidang media pada hari Rabu, 13 Feb 2008)

Kami tidak akan meminta maaf kepada umat Islam kerana ini merupakan kebebasan bersuara

(Ucapan Soevndal, pemimpin Parti Rakyat Sosialis kepada sidang media pada hari Ahad, 17 Feb 2008)

Lihatlah betapa dahsyatnya umat Islam diperkotak-katikkan oleh pihak kuffar! Apakah yang boleh kita lakukan? Menurut Sheikh Yusuf al-Qardhawi, sebagai umat Islam yang prihatin, kita perlu memulakan kempen memboikot barangan Denmark. Mungkin ada antara kita yang bersungut tentang larangan ini. Tapi, ketahuilah, inilah cara terbaik buat kita semua. Lihat sahaja usaha pemboikotan yang telah dijalankan pada tahun 2006, Denmark telah kerugian sebanyak 4.6 juta USD. Tidakkah aktiviti ini berkesan?

Buat sahabat-sahabat seperjuanganku sekalian, renungilah diri ini. Di manakah kita tatkala junjungan mulia kita dihina bertalu-talu oleh Barat? Adakah kita bangkit mempertahankan martabat baginda sebagai kekasih Allah, ataupun kita terus leka dengan kemewahan dunia sehingga tidak mengambil pusing hal-hal begini? Mungkin antara kita ramai yang beranggapan bahawa isu ini terlalu “berat” untuk dicerna oleh diri ini yang masih bergelar pelajar, namun berfikirlah dengan matang! Kalau bukan kita generasi Soleh wa Musleh yang mahu mengambil peduli tentang isu ini, siapa lagi yang bakal peduli? Ayuhlah kita bermuhasabah. Mentaliti “aku tidak peduli” ini wajar dihapuskan secepat mungkin. Kalau tidak, kitalah yang akan terus menerima bahananya!

Advertisements

Leave a Comment »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: