Selamat Berkelana, Sahabat-sahabatku!

February 17, 2008 at 11:34 pm | Posted in Citra Kehidupan, Sekolahku | 1 Comment
Tags: ,

Sedih rasanya mengenangkan sahabat-sahabat seperjuanganku yang bakal berkelana ke Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) esok, bagi meneruskan jihad yang sememangnya menuntut seribu pengorbanan ini. Sememangnya perasaan sedihku sukar digambarkan. Apatah lagi kalian sememangnya sudah bersama denganku sejak dari tingkatan satu lagi, malah ada yang sudah kukenali sejak dari darjah satu lagi! Ah, betapa banyaknya pengalaman yang telah kita rasai bersama-sama. Bila dikenang-kenang kembali, semuanya manis dan indah belaka, tak kurang juga yang melucukan apabila kembali dihayati. Betapa indahnya kenangan-kenangan silam – Tamrin Ukhuwwah Tingkatan 1, Perkhemahan Asas Tingkatan 1, ekspedisi Gunung Hijau, PUI PMR dan PMRI yang telah kita lalui bersama-sama, semuanya untukku coretkan dalam tulisan seringkas ini.

Buat sahabat-sahabatku yang bakal meninggalkan “bumi emas” ini, khususnya saudara Muhd Jabrullah Johari, saudari Ummu Ammarah Faisal, dan saudari Khadeeja Ameruddin, aku mengharapkan kalian terus maju menjulang kalimah Lailahaillallah, walau di mana sekalipun kalian berada. Kitalah permata buat umat yang kian nazak ini! Peliharalah iman kalian. Jadikan al-Quran dan al-Hadits sebagai pegangan. Tidak dilupakan juga, teruskanlah jihad menuntut ilmu ini dengan penuh dedikasi dan kesabaran! Jangan kalian turut sama hanyut diterjah badai kehancuran yang sememangnya sedang menggila di luar sana. Duhai sahabatku, gelombang inilah yang paling kutakuti bakal menimpa kita semua! Tetapi, jangan risau. Akan ku selusuri pemergian kalian dengan kiriman doa, InsyaAllah.

Sekali lagi buat semua, pada kesempatan ini, aku memohan seribu kemaafan andai sepanjang perkenalan kita, banyak perlakuanku yang tak kena di mata, tak enak di rasa, sama ada dilakukan di bawah sedar mahupun sebaliknya. Sememangnya banyak kekurangan yang ada pada diriku ini.

Akhir sekali, aku tinggalkan kalian dengan sebuah pesanan, buat renungan kita bersama.

Andai kehidupan ini diibaratkan sebagai sebuah bahtera yang sedang dalam pelayaran, jadikanlah iman sebagai sauh yang bakal menentukan keselamatan dalam pelayaran yang sedang dilalui. Lautan yang sedang diredah tidak selalunya akan tenang, kerana begitulah kehidupan, tidak pernah tenang, pasti ada cabaran dan dugaan yang saling mewarnai kita semua. Namun begitu, jika kita mempunyai keimanan yang utuh pada Ilahi, nescaya sahabat-sahabatku, kita tidak akan sekali-kali hanyut dibawa gelombang kehidupan, meski apa pun yang mendatang!

Salam rindu di bawa angin lalu….

p/s: Rajin-rajinlah datang ke “bumi emas” ini andai adanya kesempatan. Sesungguhnya kalian semua sentiasa dialu-alukan.

Advertisements

1 Comment »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. sungguh indah luahan yang kakak sampaikan.saya setuju dengan pendapat kakak tentang kehancuran yg berlaku diluar sana


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: