Raya Cina di Tangkak… 080208

February 9, 2008 at 1:07 am | Posted in Renungan, Usrati | 7 Comments
Tags: , ,

Penat menyambut tahun baru cina bersama dengan keluarga semalam masih lagi dapat kurasakan bahananya. (Ceewah, macamlah aku yang bawa kereta!) Apa tak penatnya, hampir enam jam rasanya kami bersilat dalam kereta, baru sampai ke destinasi yang dituju, Tangkak dalam pukul 6:30 petang. Lambat benar kami sampai tahun ini, sehingga terlepas tarian singa yang biasanya diadakan dari rumah ke rumah. Hakikatnya, perjalanan biasa hanya mengambil masa selama tiga jam setengah, (tu pun kalau yang bawanya Abah, yang sememangnya slow and steady. Takpe, pandu cermat jiwa selamat kan?) namun, apa terdaya, jalan terlalu sesak entah kenapa. Mungkin terlalu ramai warga kota yang berhasrat untuk pulang ke desa bagi bertemu dengan keluarga tercinta. Almaklumlah, cuti kali ini agak panjang!

Namun, setibanya di Tangkak, kepenatan kami mengharungi perjalanan yang sungguh meletihkan itu benar-benar terubat setelah bertemu dengan saudara-mara yang sememangnya agak jarang berjumpa. Sampai di rumah mendiang atuk (sekarang ini rumah pak cik 2) aku dan Azhari terus “melantak” hidangan limau dan air kotak teh bunga yang dihidangkan. Almaklumlah, sememangnya kami agak kehausan setelah enam jam terperuk dalam kereta di bawah sinaran matahari yang memancar terik!

RayaDari rumah mendiang atuk, kami bergerak pula ke arah rumah mak cik 4 yang terletak kira-kira 50 meter dari rumah mendiang atuk. Kami terus berbual-bual sesama sendiri. Suasana sememangnya meriah. Apa taknya, dengan bilangan adik-beradik mak yang seramai 17 orang itu, keadaan memang sentiasa riuh. Walaupun tidak semua fasih berbahasa Melayu, namun ikatan persaudaraan tetap kukuh. Yelah, dah namanya adik-beradik. Bak kata pepatah, air dicencang tidak akan putus.

makan sepupu

Bersama dengan sepupu-sepupu

Menjelang malam, kami beramai-ramai bergerak ke kedai makan Melayu yang berhampiran untuk makan malam bersama-sama. Meriah sungguh suasana! Untuk kami sekeluarga sahaja, rasanya sudah hampir separuh kedai penuh. Nasi Lemak serta sate ayam yang dihidangkan benar-benar mengenyangkan kami semua.

usrah

Alhamdulillah, secara keseluruhannya, kurasakan kepulangan kami kali ini untuk menyambut tahun baru Cina di Tangkak benar-benar membuahkan “sesuatu” yang amat berharga serta bernilai buat kami, sehingga sukar untuk kuungkap dalam tulisan sesingkat ini. Sebenarnya, aku sungguh terharu akan layanan yang kalian hulurkan buat kami. Walaupun kita berlainan agama, namun kita tetap belajar untuk saling memahami, dan seterusnya saling menghormati sesama sendiri. Sikap inilah yang akhirnya mewujudkan keharmonian.

 • mak
  Ha, ada persamaan tak? Kakak sulung dengan adik bongsu?

Sepanjang perjalanan pulang ke Kuala Lumpur, aku seringkali terfikir mengenai perananku mengeratkan ikatan kekeluargaan apabila aku telah dewasa nanti. Mampukah agaknya aku mengekalkan ikatan kekeluargaan ini? Atau, generasi seterusnya akan terputus hubungan persaudaraan, atau semakin tidak mengenali antara satu sama lain? Bagiku, inilah pentingnya kita membina hubungan yang rapat antara keluarga supaya, apabila kita sudah dewasa kelak, kita akan tetap mampu menjaga ikatan yang telah terbina ini. Sewaktu usia kita masih remaja ini, kenallah sebanyak mungkin saudara-mara. Belajarlah untuk menghargai keluarga. Jangan sombong dengan mereka. Buat ibu bapa pula, ajar anak-anak anda untuk mengenali kaum keluarga mereka sejak kecil lagi. Takut nanti, apabila mereka telah dewasa, mereka semakin lupa akan kaum kerabat, susur galur keturunan mereka! Inilah sebenarnya perkara yang amat merugikan kita semua – apabila ikatan kekeluargaan tidak dipelihara.

Renung-renungkanlah bersama.

Advertisements

7 Comments »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. interesting…!

 2. so interesting!!! rate:*****

 3. perh……. sape bdk cine yang duduk sebelah kak lina tuh ???
  kenalkan bleh ????
  hehehehehehe……..

 4. muhibbah!!!

 5. Fahrul…
  Tu Sepupu ana la… Nak kenalkan ke? Yang dah ada tak cukup ke? hehehehe…=)

 6. cukup2……….

 7. lina best!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: