Sejarah Kita

December 5, 2007 at 9:28 am | Posted in Cetusan Pemikiran, Renungan | 2 Comments
Tags: ,

Assalamualaikum Warahmatullah…

Alhamdulillah, setelah beberapa hari ana gagal untuk mencoretkan apa-apa dalam blog ini, akhirnya, dapat juga kita bertemu lagi. Almaklumlah, walaupun zahirnya sekolah masih bercuti, namun masih banyak yang perlu ana langsaikan – memberikan tumpuan penuh kepada kelas tahfiz yang diadakan semasa cuti sekolah ini, aktiviti-aktiviti bersama keluarga, menghadiri walimah saudara-mara, dan sebagainya. Walaupun hakikatnya ana sedikit sibuk semasa cuti kali ini, namun jauh di sudut hati, ana bersyukur kerana di sebalik kesibukan yang terpaksa dihadapi, InsyaAllah, masa yang sangat berharga ini tak akan terbuang begitu sahaja.

Teks Sejarah Tingkatan 4

BUKU SEJARAH

Sebagai persediaan untuk menuntut di tingkatan 4 kelak, ana sering membelek-belek Buku Teks Sejarah Tingkatan 4 untuk mendapatkan gambaran sebenar mengenai apa yang bakal dipelajari. (Isy, baca bukan untuk peperiksaan sebenarnya, saja baca untuk pengetahuan. Lagipun, ana memang minat subjek Sejarah, walaupun hakikatnya masih mendapat B lewat Trial PMR dahulu. =( )

Secara keseluruhannya, ana amat berminat dengan topik-topik yang bakal dipelajari tahun hadapan, terutamanya tiga topik yang awal, iaitu yang berkaitan dengan tamadun awal, atau dalam bahasa Inggerisnya disebut sebagai Ancient Civilization. Banyak yang dapat kita jadikan pengajaran apabila kita meneliti kegigihan yang telah dilakukan oleh manusia zaman dahulu untuk membaiki kehidupan mereka.Tanpa kegigihan dan usaha keras yang telah dilakukan oleh ilmuwan dahulu kala seperti Pythagoras yang telah memperkenalkan Teorem Pythagoras, Archimedes yang telah memperkenalkan Teori Archimedes, Socrates yang telah berjuang keras bagi memperkenalkan ilmu falsafah yang diterokainya, tak mungkin hari ini kita boleh hidup dengan sebegini selesa.

Mungkin kerana gaya hidup kita yang menerima ilmu secara ”mudah” ini telah menyebabkan sebilangan besar generasi hari ini hanya mampu menerima pencerahan yang telah dibuat oleh tokoh ilmuwan dahulu kala tanpa ada rasa untuk menghargainya.

ADA YANG KURANG

Setelah sekian lama membelek-belek buku setebal 284 muka surat ini, ana mula rasa ada ”sesuatu” yang kurang. Mengikut silibus yang dipelajari, daripada bab satu sehinggalah bab yang kesepuluh, hampir semuanya membincangkan tentang peningkatan dan sumbangan yang telah berjaya dicapai oleh sesebuah tamadun atau bangsa. Bermula daripada peningkatan dan kemajuan tamadun-tamadun awal, sumbangan yang telah ditaburkan oleh kerajaan-kerajaan Islam, perkembangan di Eropah, dan akhirnya kesan dasar British terhadap ekonomi negara, kesemuanya hanya membicarakan tentang peningkatan dan sumbangan. Mungkin pendekatan ini diambil oleh pihak Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) dengan harapan generasi muda hari ini dapat mengambil pengajaran dan mencontohi kegigihan yang telah ditunjukkan oleh manusia zaman dahulu sehingga mereka mampu mengubah kehidupan mereka ke arah yang lebih baik.

Memang diakui banyak pengajaran dapat diambil daripada peningkatan dan sumbangan yang telah diberi oleh tamadun-tamadun awal. Namun, dalam satu masa yang sama, tidak dinafikan bahawa sebab-sebab kejatuhan sesebuah tamadun itu juga penting untuk dipelajari. Dalam situasi hari ini – kemajuan telah berjaya dicapai, namun kecelaruan terus menguasai rakyat, kita perlu memberi penekanan terhadap sebab-sebab yang boleh membawa kepada runtuhnya tamadun.

Sebagai contoh, bagaimanakah sebuah tamadun yang mempunyai pengaruh dan ilmu pengetahuan yang tinggi seperti Tamadun Yunani mampu runtuh? Tamadun yang kaya dengan kesusasteraan, seni berpidato, membaca, dan menulis ini merupakan sebuah tamadun yang sangat utuh dari segi IQ. Ini dibuktikan dengan kewujudan tokoh-tokoh seperti sejarawan seperti Thucydides dan Herodotus, tokoh-tokoh dalam bidang sains dan teknologi seperti Anaximander, Anaxagoras, dan Thales, tokoh-tokoh dalam bidang falsafah seperti Socrates, Aristotle, dan Plato, dan sebagainya yang memang cukup berjasa buat Tamadun Yunani. Namun, dengan kemajuan yang telah dicapai, mengapakan tamadun ini tetap menemui ajalnya?

Antara penyebabnya ialah kerana tamadun itu mengalami masalah keruntuhan moral. Renungi kenyataan ini: (Di ambil daripada Saifulislam.Com)

“If there is one lesson which history has taught us, it is the fundamental importance of will power, as much as for nations as for individuals, and in every circumstance of life, great or small. Greek Civilization ended in failure, not because of the lack of intelligence, but because of the lack of character, of morality…” [Introduction to the History of Science from Homer to Omar Khayyam oleh George Sarton, muka surat 10)

Tidakkah keadaan ini tidak jauh bezanya dengan kita? Apa kurangnya kita? Adakah kita sebenarnya sedang menempah tiket untuk bersama-sama ke arah kehancuran seperti yang telah menimpa Tamadun Yunani?

Mungkin demi kemaslahatan bersama, silibus Sejarah ini perlu diubah. Penekanan perlu diberikan terhadap faktor keruntuhan ummah, bukan setakat kegemilangannya sahaja. Mungkin dengan adanya penekanan terhadap punca keruntuhan sesebuah tamadun ini, lebih banyak ibrah dapat dikutip!

Tidak ada manfaatnya jika kita asyik terpesona dengan kehebatan Andalusia jika kita gagal mengambil ibrah daripada penyebab keruntuhannya.

Tidak ada manfaatnya jika kita mengagumi kehebatan Daulah Uthmaniyyah yang mampu bertahan selama hampir 600 tahun jika kita masih tidak mengambil iktibar daripada punca keruntuhannya.

Renung-renungkanlah…

George Santayana, seorang ahli falsafah yang mahsyur pada zamannya pernah berkata bahawa,

Those who cannot remember the past are condemned to repeat it.

Wassalam

P/s: Isy, kecut perut dengar kata-kata George Santayana ini. Adakah kita menuju ke arah itu?

Advertisements

2 Comments »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Salam…

    Ulasan yang bagus sekali. Tahniah!

  2. emm…not bad… ulasan yang baik laa for studnt skolah mngah..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: