Apakah Sumbangan Kita untuk Islam?

November 15, 2007 at 6:05 pm | Posted in Citra Kehidupan, Renungan | 2 Comments
Tags: , ,

Assalamualaikum Warahmatullah…

Allah

Ya Allah, keredhaanMu sangat-sangat kami dambakan…

Hari ini, sementara menanti emak melangsaikan tugas-tugas pejabatnya, kami (aku, Abah, dan Azhari) telah mengambil peluang keemasan ini untuk bersiar-siar di sekitar Suria KLCC. Menyebut tentang Suria KLCC, antara lokasi yang benar-benar menambat hati kami ialah kedai buku Kinokuniya yang terletak di tingkat teratas Suria KLCC. Entahlah mengapa, tapi yang pasti, kami memang suka melepak di kedai buku, terutamanya kedai buku yang besar-besar. (Isy, kalau dah dok kat kedai buku, memang leka memanjang. Tak makan pun tak apa!)

Sepanjang kami berada di KLCC, aku agak tertarik dengan kelakuan beberapa orang remaja Melayu yang seolah-olah sudah hilang perasaan segan mereka – berpakaian dengan cara yang kukira tidak senonoh, berpeluk-peluk dan berpegang-pegang tangan dengan pasangan mereka (yang kukira bukan mahram) di tengah-tengah khalayak ramai! Entahlah mengapa, aku benar-benar jijik dengan perbuatan mereka itu. Namun setelah kufikir-fikirkan kembali, mungkin inilah yang nabi maksudkan dalam salah sebuah hadis baginda dahulu – Islam kembali dagang! Semoga Allah memberi mereka hidayah agar mereka kembali mengenal apakah erti manisnya iman. Amin.

Sepanjang perjalanan pulang ke rumah, aku asyik termenung mengenangkan perbuatan-perbuatan sumbang yang telah kulihat tadi. Jauh di sudut hati, aku benar-benar gusar melihat realiti ummah hari ini. Kita sebenarnya sedang lena dibuai mimpi yang telah ditaja oleh pihak kuffar yang sememangnya tidak sabar-sabar menanti kejatuhan umat Islam yang telah mengalahkan mereka lewat Perang Salib dahulu. Namun, apakah tindakan kita dalam usaha untuk menggagalkan impian pihak kuffar ini? Hanya menanti dan menyerah diri kepada mereka? Bangkitlah wahai muda-mudi sekalian! Islam amat memerlukan pengorbanan kita. Bukankah kita khalifah yang telah dipertanggungjawabkan untuk mentadbir bumi ini dengan sebaik-baik cara?

Kadang-kadang, aku terfikir, sepanjang aku hidup di bumi Allah ini, bermaknakah usiaku ini? Apakah yang telah aku sumbangkan untuk Islam? Apabila aku meniti kembali catatan hidup as-Syahid Hassan al-Banna, aku terasa diriku ini begitu kerdil jika dibandingkan dengan sumbangan serta pengorbanan yang telah beliau lakukan untuk Islam. Seawal usia 22 tahun, beliau telah mula menubuhkan gerakan Ikhwanul Muslimin yang telah berjaya menggegarkan bumi Mesir pada awal 90-an. Walaupun beliau telah menemui syahidnya ketika beliau berusia 43 tahun, namun, usia kehidupan yang singkat itu telah berjaya beliau manfaatkan dengan sebaik-baiknya. Bagaimana pula dengan kita?

Akhirnya, aku menyeru agar kita sama-sama dapat bermuhasabah kembali diri ini. Cuba tanya kepada diri sendiri, apakah sumbanganku untuk Islam? Bermaknakah usiaku ini?

Semoga sedikit coretan ini akan dapat memberi manfaat yang besar buat kalian. Aku tinggalkan kalian dengan secebis kata-kata yang telah diungkapkan oleh Hassan al-Banna,

“Janganlah kamu melawan arus kehidupan nescaya kamu akan tewas, tetapi, kuasailah ia. Ubahlah ia ke jalan yang betul.”

Apakah sumbangan kita untuk Islam?

Wassalam.

Advertisements

2 Comments »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Terlalu sedikit sebenarnya, tetapi susah nak mengakuinya. Blog yang positif. Salam perkenalan, senyum selalu.

  2. Waalaikumussalam,
    Jika berkesempatan, boleh tak saudara/i memperkenalkan diri anda? Semoga ukhuwwah yang terbina secara online ini dapat dimanfaatkan bersama. Syukran Jazilan kerana sanggup singgah sebentar di blog ini.

    Wassalam


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: